夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

tingting2200 發表於 21-4-8 17:09
老實講,我覺得你阿媽係控制狂,同佢相處會有窒息的感覺,我會想自己過得開心d而避開佢
...
我現在避開中,但到有一日同佢和好,我亞媽一定又會話我拎佢失望呀,心痛呀,又再講孝字㗎啦⋯⋯諗到都覺得煩
謝謝你的回應

男爵府

yys_judy 發表於 21-4-8 17:44
我現在避開中,但到有一日同佢和好,我亞媽一定又會話我拎佢失望呀,心痛呀,又再講孝字㗎啦⋯⋯諗到都覺得 ...
你同佢和好之時,亦要保持一定嘅距離,佢會意識到,你唔想同佢太熟,咁會好好多,難聽說話點都少啲,我以前都係咁同自己老豆相處架~~

大宅

滿足 發表於 21-4-8 18:54
你同佢和好之時,亦要保持一定嘅距離,佢會意識到,你唔想同佢太熟,咁會好好多,難聽說話點都少啲,我以前 ...
謝謝你的建議,
睇嚟我都要同我媽保持距離⋯⋯但佢太得閒所以會一日打好多次電話嚟,每次見到佢來電我唔想聽但心裡又諗起不孝所以都好矛盾(因為又細已經被我媽用考字洗腦)

伯爵府

回覆 yys_judy 的帖子

樓主, '孝' 你已經做到足有餘, 你媽咪都冇做到母親的責任, 何來有資格要你孝順佢,我只覺得你媽當你搖錢樹, 你已經成家立室有兒女, 應該多為自己家人著想, 唔好因為你媽咪無理的要求,破壞你同丈夫嘅關係。做人有時都要識 say no, 你同朋友嘅正常社交你媽咪都要管, 佢可能怕你的朋友提醒你 ,不要過份愚孝 ,佢淨係想你嘅世界得佢一個, 圍著佢住轉, 張你所有賺嘅錢畀曬佢,佢就開心。

大宅

cathngai 發表於 21-4-8 22:10

樓主, '孝' 你已經做到足有餘, 你媽咪都冇做到母親的責任, 何來有資格要你孝順佢 ...
謝謝你中肯的意見,
我媽成日同我催面全世界得佢最愛鍚我,我每一吋肌膚痛,佢比我更痛所以我要孝順佢,不孝會被打落地獄落油鍋乜乜乜聽到都怕怕

伯爵府

你同佢講:我以為人母親, 我清楚乜嘢叫做母愛, 母愛應該係對仔女無私嘅愛護, 唔係經常以'孝' 字 來綁架, 令子女情緒困擾。 係愛我嘅當年唔會將我當人球, 捨得我幼時做童工, 阻止我正常社交, 影響我夫妻感情, 想我生命中沒有朋友沒有親人只有你。 我已經係成人, 係愛我嘅,希望你可以放手還我自由, 唔好再精神虐待我。

大宅

cathngai 發表於 21-4-9 08:06

你同佢講:我以為人母親, 我清楚乜嘢叫做母愛, 母愛應該係對仔女無私嘅愛護, 唔 ...
你講得好好呀,你呢翻說話我諗唔到出嚟講,當我亞媽迫得太緊時我只會講 :我大個了叫佢放手比我過自己嘅生活......但都唔夠佢講因亞媽呢個字係大晒的
真的謝謝的建議呀!

子爵府

樓主,用whatsapp講會好過面對面講

cathngai    發表於 21-4-9 12:49

大宅

wingyaumama 發表於 21-4-9 12:20
樓主,用whatsapp講會好過面對面講
謝謝你的建議!我現在唔接佢電話,唔睇佢訊息住

伯爵府

樓主小心你媽會以死相逼, 盡量唔好單對單見面, 若佢真係出此下策, 你就唯有報警, 到時等社工介入。如果佢處處相逼, 你就同佢講:若果你想我繼續每月畀家用你,你就唔好煩我, 否則我連家用都唔畀, 唔好再迫我, 我崩潰起嚟都唔知我會點, 你盞玉石俱焚。

大宅

cathngai 發表於 21-4-9 18:27

樓主小心你媽會以死相逼, 盡量唔好單對單見面, 若佢真係出此下策, 你就唯有報警 ...
謝謝你的建議呀。
我同我亞媽暫時唔會見到面因為佢早幾年已移民去馬啦了。佢用我啲錢買咗兩層樓,一層自住另一層放租,租金收入係佢嘅生活費的。
謝謝你的建議呀!

伯爵府

That's good唔使正面招架, 放鬆啲, 唔好理佢,唔好影響自己心情。 同你先生好好溝通, 你先生都可能因為你媽的態度影響情緒。
佢始終都係你媽, 佢唔太過份, 你咪得閒問候下佢, 佢再係精神虐待你, 你就唔好理佢。

大宅

cathngai 發表於 21-4-9 20:38

That's good唔使正面招架, 放鬆啲, 唔好理佢,唔好影響自己心情。 同你先生 ...
謝謝JM!

男爵府

回覆樓主:

唔洗理,就算見返面佢講你不孝你都可以話佢迫到你就痴線攞晒你d錢,佢呻你要呻得慘過佢,佢蝦你唔駁佢

子爵府

虎到金來勳章

聽完繼續做自己啦jm
唔好太多顧慮

珍珠宮

yys_judy 發表於 21-4-8 23:17
謝謝你中肯的意見,
我媽成日同我催面全世界得佢最愛鍚我,我每一吋肌膚痛,佢比我更痛所以我要孝順佢,不 ...
哇,佢係咪好孝順你呀婆呀公?乜都聽哂呀婆呀公話? 咁都講得出,你真係好大壓力

別墅

chanceisyou 發表於 21-4-6 01:03
我都好想呻吓我亞媽,由細到大,我媽一對住我有唔鍾意嘅地方,例如我細細個拍拖,就會以死相逼,或者成日話 ...

我都有同款阿媽,真係好辛苦,我媽心入面錢大過天

大宅

Yee_ng 發表於 21-4-13 14:19
唔洗理,就算見返面佢講你不孝你都可以話佢迫到你就痴線攞晒你d錢,佢呻你要呻得慘過佢,佢蝦你唔駁佢
...
謝謝你建議,可能我由細到大都被佢壓住所以佢一開聲聽就驚,但都係時候反抗一吓

cathngai    發表於 21-4-15 16:13

大宅

Michellebaby123 發表於 21-4-13 20:08
聽完繼續做自己啦jm
唔好太多顧慮
好的,我會的,謝謝你的回應

大宅

crazypaper 發表於 21-4-13 22:46
哇,佢係咪好孝順你呀婆呀公?乜都聽哂呀婆呀公話? 咁都講得出,你真係好大壓力
...
對住佢我真係好大壓力的,無論係面對面抑或分開兩個國家都走唔甩佢嘅控制
謝謝你的回應

首頁

尾頁

跳至