論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家可以幫我確認以下嗎?

1)離港上機前嘅核酸報告$240(顧主負責)可用免費嘅樽仔SMS代替嗎?
2)係菲律賓隔離14天同核酸測試費用(菲政府包咗)
3)回港上機前核酸報告(幾錢,邊個負責?)
4)回港的21天酒店隔離費用(顧主負責)
5)係香港隔離離期間所做嘅核酸測試(港政府包?)
6)仲有冇其他費用?

另外,
1)工人係菲隔離的14天是否用自己嘅假期?
2)工人回港後21天隔離是否都應照常出糧畀佢?

謝謝!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

因應疫情續約可延期至新約1年內回鄉

大宅

Poyau 發表於 21-4-2 00:33
因應疫情續約可延期至新約1年內回鄉

我知道可以延,但工人堅持聖誕要返去,所以我想知道我要畀多幾錢再同佢傾。

寶石宮

2023年兔年勳章

lovegeneration 發表於 21-4-2 05:22
我知道可以延,但工人堅持聖誕要返去,所以我想知道我要畀多幾錢再同佢傾。
...

檢測/隔離酒店費用
回鄉 僱主不用負責 (應該當地政府包)
返港 僱主負責

寶石宮

2023年兔年勳章

lovegeneration 發表於 21-4-2 05:22
...

工人第幾張約 幾時舊約完/新約開始?
放假/隔離期間 有薪假出糧 其餘可以無薪

大宅

Poyau 發表於 21-4-2 10:18
工人第幾張約 幾時舊約完/新約開始?
放假/隔離期間 有薪假出糧 其餘可以無薪
...

我已打咗電話去labour dept 問,已經有晒答案啦。

男爵府

2024年龍年勳章

lovegeneration 發表於 21-4-4 21:54

我已打咗電話去labour dept 問,已經有晒答案啦。

請問可以分享吓嗎?

大宅

Cecilia媽媽 發表於 21-4-11 00:23
請問可以分享吓嗎?

1)離港上機前嘅核酸報告$240(顧主負責)。要睇每間航空公司嘅報告要求,所以當$240係要俾。
2)係菲律賓隔離14天同核酸測試費用(菲政府包)。
3)回港上機前嘅核酸報告費用(工人自己負責)。上Philippine Airline 網站有講,最平$4500peso,工人要一天前去馬尼拉PAL testing centre walk in 做 test(8am-5pm),report 會24小時內出。如果去其他city嘅testing partners做,報告72小時內出同埋會貴好多。
4)回港的21天酒店隔離費用(顧主負責)
5)係香港隔離離期間所做嘅核酸測試(免費,衛生署包)

菲律賓兩星期隔離+回家鄉時間+香港三星期隔離全部係欠工人嘅大假扣。唔夠扣就no pay。當然你想繼續出糧畀工人應該會感謝你。

男爵府

2024年龍年勳章

lovegeneration 發表於 21-4-13 18:20
1)離港上機前嘅核酸報告$240(顧主負責)。要睇每間航空公司嘅報告要求,所以當$240係要俾。
2)係菲律賓隔 ...

唔該晒! 十分有用嘅資訊!

首頁

尾頁

跳至