論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,以我所知如僱主移民可當完約,但佢又暫未能提供證明喎,應該點證明架?因一來佢叫好高,二來agent fee好貴,agent又催我簽約,唔想咁多錢請個斷約,冇咩經驗想請教下大家應該點做。

民房

佢開幾多錢?

別墅

chichi730 發表於 21-4-1 19:25
如題,以我所知如僱主移民可當完約,但佢又暫未能提供證明喎,應該點證明架?因一來佢叫好高,二來agent fee ...

可當特別完約辦。終止合約列明原因終止,詳情可問agency

男爵府

chichi730 發表於 21-4-1 19:25
如題,以我所知如僱主移民可當完約,但佢又暫未能提供證明喎,應該點證明架?因一來佢叫好高,二來agent fee ...

我之前請個菲,又話僱主移民,仲叫埋雇主打電話比我。
到我請咗佢,有一日比我發現原來佢係被炒,之後仲去咗勞工處告個僱主冇比一個月代通知金。

我回想起就知全是大話,夾埋Agent一齊講大話。最終在完約前,和我小朋友過馬路時衝燈,差d比車撞,我就提早咗幾日叫佢走,出足量。

對佢哋講嘢唔洗太上心,任何冠冕堂皇嘅理由都只係一個理由,跟足手續做,保障自己。

大宅

回覆 Crystalbee 的帖子

好似僱主要在張form到寫明和簽名作實?

別墅

chichi730 發表於 21-4-4 13:40
回覆 Crystalbee 的帖子

好似僱主要在張form到寫明和簽名作實?

要呀!要僱主寫一張终止僱用通知書及申明不再僱用原因

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

三種情形下可當完约。

僱主死
僱主移民
僱主無工做, 無人工出比工人。

但呢三樣理由, 要補一個月人工, 大假, travelling $200, 機票, 同炒工人一樣。

只要report比入境處, 工人若掂, 通常僱主有封靚reference比工人揾工。 若工人差, 咁僱主唔會比封信話工人掂架? 因真差嘛。

2014 7月31日, pa死, 8月5日我炒肥廢人cornellia(nelly), 佢大模屍樣同媽講 I need a reference letter, Sir's death certificate, to find new job.

我同佢講 all documents already faxed to Immigration. 1
But I need reference letter, Sir's death certificate.

I said your contract already have the reference you worked here. The termination document is enough.
Sir's death certificate you have no authority to look even copy.

好惡鬧我, 人已炒, 話之佢。 日日追魂電話。係唔比, 死赖都無用。

好啦, 揾到第二份, 但人差無得改, 唔夠2個月比人炒過。

洋房

請問各位想請外傭照顧一家老少!有冇好介紹?

男爵府

lily-of-valley 發表於 21-4-4 19:35
三種情形下可當完约。

僱主死

你點知佢被炒?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

sip594 發表於 21-4-5 10:40
你點知佢被炒?
因為介紹佢來嘅, 係佢细佬andy, 男bun, andy 2012 9月到, 請來打理老人痴呆pa.

8月5日炒後, 追魂call要reference同姿死亡証, 因呃人話僱主死唔要工人, 唔係差被炒。仲夾埋叫墁聾嘅agency扮入境處要我比文件。 比我揭穿。

卒之8月尾, andy話nelly find a job in Tsuen Wan. 到10月廿幾號, andy said mamm, can I tomorrow morning go out half day?

Where you go?
I need help nelly take luggage to airport back philippine.

You said nelly find job in Tsuen Wan?

She left, employer not enough food for her to eat.

Not enough food to eat? 我度好食好住, 星期6,日,得一個工人我叫外賣,工人亦可叫。

咁嘅廢人, 係我度有佢細佬幫手就捧住8月十五坐度。 想唔比人炒都唔得啦。 andy 話揾到第3份架, 但入境處唔批visa.

首頁

尾頁

跳至