自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

其實袁生做好自己研究先啦!
唔係自己範疇又想出風頭就揾d朋友教授,做左檢測先發言啦!

依加搞到酒樓執笠,員工失業,我係老闆就入禀追討賠償,咪等d人噏得就噏!

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1583610-20210331.htm

公爵府

露比EE 發表於 21-4-3 01:09

你有無睇內文呀?
人地黎check 時無開行抽風
咁人地就緊係講緊當時情況

你話個機器可以做到
只係你無set 到咁盡
咁都係經營者問題喎

大宅

露比EE 發表於 21-4-3 01:09

細菌同病毒都未分得清,就去comment專家。

侯爵府

Ol0314 發表於 21-4-3 01:45
你有無睇內文呀?
人地黎check 時無開行抽風
咁人地就緊係講緊當時情況

店長找來理大機械工程學系客座副教授羅國湧解釋:政府專家到場當日,餐廳已停業,上層廚房抽風沒有開啟,故當日的測試未必能反映現實環境。事後,餐廳找機電工程署做了氣體測試,顯示每人每小時的鮮風量超過18立方米,比牌照要求的17立方米還要高。到底當日袁專家是否沒開抽風機就做測風?

伯爵府

咁抽風機setting平時係咪調到max才達標?通常係set好特定level,只用on/off。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

露比EE 發表於 21-4-4 22:30
店長找來理大機械工程學系客座副教授羅國湧解釋:政府專家到場當日,餐廳已停業,上層廚房抽風沒有開啟, ...

我睇咗內文, 我都有啲疑惑

唔係正常營業, 通常唔會開齊啲冷氣呀通風咁, 袁國勇當日 有冇帶埋機電工程署嘅人去檢查, 當時既餐廳職員亦都未必知佢哋原來要通風檢測, 究竟當時係咩condition之下做 袁都應該講下

maria2014    發表於 21-4-5 12:04
總有離別的時候

侯爵府

Chowying 發表於 21-4-5 10:09
我睇咗內文, 我都有啲疑惑

唔係正常營業, 通常唔會開齊啲冷氣呀通風咁, 袁國勇當日 有冇帶埋機電工程署 ...

袁生本身唔係工程嘅,有冇係專業人士在場下做通風檢測?作為一個科學家,如果係冇嘅情況下妄下定斷,搞到老闆被停業&員工就失業,咁袁生係咪應該企出黎交待下呢?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

露比EE 發表於 21-4-5 11:32
袁生本身唔係工程嘅,有冇係專業人士在場下做通風檢測?作為一個科學家,如果係冇嘅情況下妄下定斷,搞到 ...

如果你係老闆,知道今日有人黎做測試,都會做安排。 測試最好就跟返平日一樣,咁先最準,而不是平日都唔會開,有人黎check 先開到最大。
消防或食環黎睇,早幾日都會收拾,自己店有問題,人地報左出黎,再死撐話合標,只係當時未ready, 呢個係邊個問題呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

0q.cathy 發表於 21-4-5 13:45

如果你係老闆,知道今日有人黎做測試,都會做安排。 測試最 ...

其實老闆點會知道要做啲咩測試呢,以往嘅新聞我睇到都係攞環境樣本, 污水樣本之類, 我希望各方面 都一樣公道啲, 袁國勇都應該講下 當時係咩環境之下 檢測通風;若果真係當日因為冇營業 ,僱主諗住冇咁多人喺餐廳入面冇開齊曬 , 就算係人哋 咩原因都好 ,搞錯咗冇開齊曬都唔係因為咁變成罪過 , 要間舖頭執笠呢 附上呢個責任。

通風系統唔係一時之間可以改變, 當日攞牌嘅時候係合格, 之後人哋開齊咗做檢測畀你都係合格嘅話, 我覺得應該個問題係 點解袁國勇做嗰陣就會變成三分之一, 唔通人哋漏夜改過啲裝修? 究竟政府有冇通知佢一定要開曬啲通風嚟做,呢個先至係重點喎
總有離別的時候

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

就近日有關食肆換氣規定及坊間就三月初在K11 Musea一間食肆進行現場調查後所得結果的一些評論,政府作出澄清

www.info.gov.hk/gia/general/202104/05/P2021040500017.htm

琥珀宮

畀面勳章

0q.cathy 發表於 21-4-5 13:45

如果你係老闆,知道今日有人黎做測試,都會做安排。 測試最 ...

好似話當時老闆同所有員工去左隔離

禁止訪問

公爵府

batiko 發表於 21-4-5 17:25
全間食店d人去咗隔離,專家自己玩咋

唔係專家自己玩,係由衞生防護中心的流行病學家、食物環境衞生署、機電工程署、環境保護署等組成的跨專業團隊,咁多專業人士既團隊做既結果都有問題,其實有問題既,都係間餐廳,或者講,間餐廳老闆唔識野,但佢係賺顧客錢,應該有責任比一個安全環境顧客。當然,可以推個責任比食客,明知疫情就唔應該出街食飯,抵佢死被染病。

公爵府

Chowying 發表於 21-4-5 14:39
其實老闆點會知道要做啲咩測試呢,以往嘅新聞我睇到都係攞環境樣本, 污水樣本之類, 我希望各方面 都一樣 ...

一個賺錢既人,咩都唔知,只知賺錢,有事就係人地問題,如果做食市連點樣為之安全環境都唔知,佢唔應該做,政府都唔應該發牌比佢。
當日唔剩係袁教授一個去做,係由衞生防護中心的流行病學家、食物環境衞生署、機電工程署、環境保護署等組成的跨專業團隊,如果覺得setting 出問題,就唔係袁教授問題,係食環或機電個邊問題。 但點都好,作為顧客,去完一間餐廳食完餐飯唔舒服,我一世都唔會再去個間餐廳,所以呢間餐廳執笠與否,根本唔關測試結果,而係佢令到大批人中招,呢個係事實。

翡翠宮

0q.cathy 發表於 21-4-5 18:53
一個賺錢既人,咩都唔知,只知賺錢,有事就係人地問題,如果做食市連點樣為之安全環境都唔知,佢唔應該做 ...

好特別既想法,好多檢測唔會只睇一次結果,就算新冠病毒亦然

重有,好多食 客係餐廳染病,同佢通風系統本來合唔合格係兩件事,唔可以混埋講

至於賺錢既人,知唔知 d 咩咁,袁亦有賺錢,講通風問題只係最最最近講

一件野合唔合格有 科學標準,亦需反覆查証, 呢啲先係科學精神, 唔係一個公司有好多人病,叫佢執咗佢就搞得掂㗎
總有離別的時候

公爵府

Chowying 發表於 21-4-5 19:21
好特別既想法,好多檢測唔會只睇一次結果,就算新冠病毒亦然

重有,好多食 客係餐廳染病,同佢通風系統本 ...

我只係普通食客,只要在一間餐廳食完野肚痛,我已經唔會再去,我唔理係餐廳問題定咩原因肚痛

翡翠宮

0q.cathy 發表於 21-4-5 19:37
我只係普通食客,只要在一間餐廳食完野肚痛,我已經唔會再去,我唔理係餐廳問題定咩原因肚痛
...

我諗緊嘅係另一樣嘢, 合唔合格只有一個可能性, 當初唔合格嘅, 又只有三份一通風量, 當初個 牌照 點樣攞返嚟,我覺得會涉及貪污, 係咁嘅呢件事應該要有下文
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至