少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

利申返先
我02年19歲,代表唔到晒全部青少年嘅答案,只係俾媽媽們提供參考
見到好多媽媽成日為仔女擔心,希望出小小力幫下你哋

子爵府

你18歲之前手機是否任睇?你介唔介意父母裝parent control 落你手機

複式洋房

ahjoechan 發表於 21-4-3 12:12
你18歲之前手機是否任睇?你介唔介意父母裝parent control 落你手機

佢哋就冇睇我手機嘅XD我本身同屋企人關係好,所以大部分嘢都講。如果都同我差唔多大就唔好裝app啦,因為都有自己嘅圈子同秘密,我身邊啲同學都好反感屋企人睇佢哋手機。

子爵府

你仍在讀書嗎?你幾多歲開始自己獨立地去讀書?

複式洋房

ahjoechan 發表於 21-4-3 19:21
你仍在讀書嗎?你幾多歲開始自己獨立地去讀書?

我依家Year 1,獨立地去讀書係指屋企人冇再教我讀書做功課?

大宅

ShiroNyan 發表於 21-4-3 12:06
利申返先
我02年19歲,代表唔到晒全部青少年嘅答案,只係俾媽媽們提供參考
見到好多媽媽成日為仔女擔心,希 ...

我都係02年

子爵府

我都想聽多D年輕人的想法。你叻叻讀到大學!是靠自己嗎?一向成績好?為什麼不去外國讀書?現在年輕人是否覺得外國升學會高人一籌?

複式洋房

ahjoechan 發表於 21-4-4 11:41
我都想聽多D年輕人的想法。你叻叻讀到大學!是靠自己嗎?一向成績好?為什麼不去外國讀書?現在年輕人是否 ...

靠自己,因為屋企人本身讀書唔叻,冇太多餘嘅錢俾我補習。因為冇錢所以冇去外國讀書,又唔會話高人一等嘅,喺香港讀到書嘅話一係都係好。

子爵府

咁你點睇過去一年的社會運動?對你有乜影響?
現在入了大學,是否一如你心中所想的?
還有,想知你與父母關係?

子爵府

如果個個同學仔都有手機,唯獨我個沒有?你覺得我應該買比佢嗎??小五

複式洋房

ahjoechan 發表於 21-4-4 20:02
咁你點睇過去一年的社會運動?對你有乜影響?
現在入了大學,是否一如你心中所想的?
還有,想知你與父母關 ...

我自己冇政治立場,社會運動令我冇晒朋友(因為我唔黃),大學生活都幾平凡,只係大家都會“政治行先”,我同屋企人關係好好,每星期六日都會去行街(身邊嘅同學已經冇同屋企人行街)

law_rainbow    發表於 21-6-30 09:48

複式洋房

huilai88 發表於 21-4-4 20:12
如果個個同學仔都有手機,唯獨我個沒有?你覺得我應該買比佢嗎??小五

如果你屋企有舊款小小而仲用到嘅手機,你可以俾嗰部佢,或者買部平平地嘅,因為得佢一個冇其實會有比較,好似“點解人人都有得佢冇”,小五都唔算太細個,如果係自律嘅小朋友咁就更加冇問題

子爵府

好羡慕你能與家人關係很好,可否告訴我們你欣賞你父母那一方面?另你可否給我們這一輩年青人的父母一些議見。

常言道對年青人要放手。但有時年青人又話父母不關心。你知啦,年輕人特別需要愛(不過是愛情個嗰啲愛)

複式洋房

ahjoechan 發表於 21-4-4 22:56
好羡慕你能與家人關係很好,可否告訴我們你欣賞你父母那一方面?另你可否給我們這一輩年青人的父母一些議見 ...

我父母讀書唔叻,年紀同我同年同學嘅父母算大,但我同佢哋一啲代溝都冇,佢哋好錫我,屋企唔算非常有錢,佢哋都盡力去俾最好嘅嘢我。依家新一代已經同我細個嗰陣時唔同,但我相信會養育小朋友嘅父母都係愛錫仔女,依家年代嘅選擇越嚟越多,你認為好嘅小朋友未必覺得好,係傳統觀念影響嘅同時都可以加入新嘅思想,最緊要係同小朋友好好溝通。我同屋企人維持良好關係係因為我好多事情都同佢哋講,令每日都有好多對話,不論係幾普通嘅事,都係生活嘅小樂趣。

子爵府

對,溝通很重要。我相信你係女仔所以比較主動溝通。

子爵府

可否以過來人嘅身份,給現在年青人(高中生-不是天資聰敏的一類)一些意見,如果學習才可入大學

子爵府

另也以年輕人的角度及心態,給我們這批父母一些建議可以嗎?例如,你希望父母能….…

大宅

ShiroNyan 發表於 21-4-3 12:06
利申返先
見到好多媽媽成日為仔女擔心,希 ...

我都想問一下有關青少年野,pm你

大宅

睛靈勳章

你好, 我仔都係02年, 本身係YEAR 1, 不過年初QUIT 佐RETAKE. 可以PM 同你傾下嗎?

大宅

qkhui 發表於 21-4-7 12:19
你好, 我仔都係02年, 本身係YEAR 1, 不過年初QUIT 佐RETAKE. 可以PM 同你傾下嗎?

選擇 retake 好有決心同勇氣 係今年再考dse?

首頁
12345...6

尾頁

跳至