懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽媽懷孕初期,未夠3個月都有做運動丫? 你地做咩運動丫?

別墅

未夠三個月通常都係自己跟拉筋多,四個月開始就有做返少少運動,而家就嚟八個月都keep住一個星期跟trainer 做一次,平時就自己喺屋企睇YouTube做。其實你都可以問返自己醫生,如果想做運動,有咩事情要注意。(emoji)

複式洋房

dearcocobean 發表於 21-4-3 16:01
有冇媽媽懷孕初期,未夠3個月都有做運動丫? 你地做咩運動丫?

我剛中,而家4weeks多d,之前一直有做開,呢幾日都有keep住做,但唔做重力,主力拉筋同做輕量版HIIT

洋房

我現在第9週。冇停過運動呀。因為我一向有做開一星期三次重訓、yoga一次(依家做prenatal)、有時做HIIT。當然有啲動作我會調整,最緊要安全。但係如果你一路冇做開運動,就唔好突然間開始做劇烈運動。

別墅

回覆 isapin 的帖子

HIIT 你係咪會避免跳和 crunches 果d?我每日都會做運動 (一星期5日 HIIT +strength 班, 一星期3次yoga),就黎ivf放胎,諗住頭兩個月停HIIT +strength 班但唔知之後有無勇氣繼續返,我一唔做運動就肥架喇…

洋房

kittynmarie 發表於 21-4-13 16:43
回覆 isapin 的帖子

HIIT 你係咪會避免跳和 crunches 果d?我每日都會做運動 (一星期5日 HIIT +strength ...

我都有跳。其實我睇過啲研究話做hiit或者跳係冇問題嘅。如果你本身係有做開,懷孕嘅時候可以繼續做。如果冇做開,就唔好突然間做劇烈運動。不過當然個個身體狀況唔一樣。我一路都好健康,懷孕初期都冇乜影響,做完運動又覺得舒服啲,所以我自己就決定繼續。

大宅

我都係做下簡單伸展
同埋踩吓單車機

首頁

尾頁

跳至