自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

油麻地嗰個店舖已講咗幾年了,都係阻住條街無改善,東張播咗都無用

子爵府

amy730 發表於 21-4-3 20:01
油麻地嗰個店舖已講咗幾年了,都係阻住條街無改善,東張播咗都無用
...

東張播左起碼食環巡得密左,多左清佢d野,不過真係清完幾日又堆過

侯爵府

曾經聽過深水埗街市, 又平又多選擇, 去過一次, 發覺阻街非常嚴重, 怕左以後都吾會再去。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無票控, 邊有人會理

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

瑞和街咪又係咁,d食環日日行行企企唔會理

侯爵府

回覆樓主:

罰錢就唔敢啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kitbebe 發表於 21-4-3 20:28
無票控, 邊有人會理

應該遞增式罰款先得
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 21-4-3 21:03
應該遞增式罰款先得

香港地舖租金貴到嘔,個罰款要皮皮聲起,一路重犯一路雙倍,+坐番一年半載,方可見效.

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

阻街罰錢當交租,計落仲平過租舖

水晶宮

in.carry 發表於 21-4-3 21:10
阻街罰錢當交租,計落仲平過租舖

正是

公爵府

agee 發表於 21-4-3 20:49
罰錢就唔敢啦

咪係囉!擺一次罰一次睇吓仲擺唔擺。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

Bbpig2014 發表於 21-4-3 20:19
曾經聽過深水埗街市, 又平又多選擇, 去過一次, 發覺阻街非常嚴重, 怕左以後都吾會再去。 ...

你應該再去一次,過年後差不多日日都有一隊食環人員企街。有人時確係阻止左擺街情況,但能維持多久?都唔明法例已經通過左可以出罰單,但只有開始時係威係勢出過下,之後就無影了,結果無牙老虎無人驚,環境比未有法例前更差,香港最差的部門就是食環,幾時政府正視下這個部門?違規擺街來來去去都是這幾檔連鎖生果店,是背後有勢力人士嗎?所以食環唔夠膽理?還是當中有利益輸送問題?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

414928 發表於 21-4-3 21:13
你應該再去一次,過年後差不多日日都有一隊食環人員企街。有人時確係阻止左擺街情況,但能維持多久 ...

成日都話唔夠人手! 寫張告票咋喎
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

cattz288 發表於 21-4-3 21:22
成日都話唔夠人手! 寫張告票咋喎

緊係唔夠人啦,開工打張卡就可以收工,咁人手從那裡來?我見勸籲多過出罰單,果頭搬走轉頭又搬返出來...晒氣!

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實政府同食環都係軟腳蟹,嗰d舖頭罰款都唔驚,罰錢咪當交租囉

其實應該好似揸車咁,用扣分制,扣滿咗就勒令停業一段時間,唔比佢開業做生意,起碼都起到d阻嚇作用吖

象牙宮

414928 發表於 21-4-3 21:28
緊係唔夠人啦,開工打張卡就可以收工,咁人手從那裡來?我見勸籲多過出罰單,果頭搬走轉頭又搬返出來...晒 ...

仲有影下相扮野
放下自在

公爵府

414928 發表於 21-4-3 21:13
你應該再去一次,過年後差不多日日都有一隊食環人員企街。有人時確係阻止左擺街情況,但能維持多久 ...

當年ex父母是做食環 佢話當然有好多老c 忽是打完咭去偷懶行街食飯 佔大部分
但最主要原因是驚得罪商販會揾佢地尋仇 所以唔敢太絕做野

伯爵府

amy730 發表於 21-4-3 20:01
...

擺部cam係度,日日罰,仲敢?
可惜,佢地唔會咁做

男爵府

花墟都係

首頁

尾頁

跳至