自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

414928 發表於 21-4-3 21:13
你應該再去一次,過年後差不多日日都有一隊食環人員企街。有人時確係阻止左擺街情況,但能維持多久 ...
我都覺得食環係白逗人工,我屋企附近阻街問題越來越嚴重,投訴1823都冇行動,香港變到通街垃圾,以前豬肉店舖唔可以在大街大行擺買,依家食環胡亂出牌照,完全冇哂以前嘅衛生及市容考慮,真係唔知係咪有勢力人士或利益輸送,總之大家得閒就上網1823投訴,投訴頭一星期,店舖收風係會擺少啲,,只要大家齊心協力不斷投訴,都會有少少幫助。

公爵府

2023年兔年勳章

健朗媽咪 發表於 21-4-3 21:28
其實政府同食環都係軟腳蟹,嗰d舖頭罰款都唔驚,罰錢咪當交租囉

其實應該好似揸車咁,用扣分制,扣滿咗就 ...

其實方法係有好多,只係管理人唔想咁樣做。

香港ㄧ直係行緊英式無為而治,就算暴動、殺人放火都只係判社會服務。

阻下街就拉人封舖,係大陸嘅做法,高官唔識咁玩。

珍珠宮

sharon_pig 發表於 21-4-3 22:00
當年ex父母是做食環 佢話當然有好多老c 忽是打完咭去偷懶行街食飯 佔大部分
但最主要原因是驚得罪商販會揾 ...

出現咁嘅情況,好似走番以前60年代貪污情況,絕大部份貪嘅就收錢,個別勤力又盡責反而受害。如果係咁,政府應該想辦法改正及去蕪存菁,當全部食環人員都盡力執法時,吾通班惡霸可以打曬全港食環人員?跟本成個部門就係好食懶非

公爵府

2024年龍年勳章

sharon_pig 發表於 21-4-3 22:00
當年ex父母是做食環 佢話當然有好多老c 忽是打完咭去偷懶行街食飯 佔大部分
但最主要原因是驚得罪商販會揾 ...
按照上一輩香港人嘅講法,大家出嚟都係搵飯食唧,唔洗咁絕吓嘛⋯⋯

男爵府

in.carry 發表於 21-4-3 21:10
阻街罰錢當交租,計落仲平過租舖

係,所以商舖唔驚

公爵府

loved 發表於 21-4-4 05:34
出現咁嘅情況,好似走番以前60年代貪污情況,絕大部份貪嘅就收錢,個別勤力又盡責反而受害。如果係咁,政 ...

我忽然其想 如果日日唔同人去罰 去趕 咁會唔會難尋仇d

首頁

尾頁

跳至