自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

試過一千零一次join啲團體camp, 幾個tent圍埋一齊, 完全訓唔到, 勁應聲, 半夜想去廁所又好艱辛, 行出去條路勁多牛屎, 去到個公廁仲難頂, 周圍都濕, 成晚無沖涼個頭又油, 個身又痴立立, 勁想call的士返屋企, 未試過時好期待, 試完真係唔會再想去, 不過呢d都係個人喜好, 我就覺得自己唔係咁適合

珍珠宮

回覆樓主:

其實後生一大班人去係開心既
年紀大咗就緊係鍾意留係屋企啦

伯爵府

connietai 發表於 21-4-4 01:03
係,年青時同一班朋友一齊去 camp,雖然辛苦,但真係好wild,好好玩,好回味。但而家人到中年,我寧願瞓好 ...

同感,見到怕怕
俾小朋友接觸大自然 平日行山郊遊ok

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

夏天,冬天我都有去過露營,我同呀女講真係冇幾多D呀媽肯周地瞓,我地一家屬戶外活動型,冇嘢難到我地

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

男爵府

其實去體驗一下都唔錯,後生果陣同朋友一齊去好開心
依家年紀大唔好搞我喇,返到腰骨痛都似

男爵府

咁每樣活動都有唔同樂趣嘅,行山、跑步都辛苦架,但佢嘅樂趣係要自己發掘嘅
無聊閒在家

子爵府

虎到金來勳章

係一種情懷

子爵府

大廚勳章

回覆樓主:

冇疫情既時候有舖旅行癮,真係差不多隔個月就飛 呢兩年冇得飛真係吊哂瘾架 有一次細細妹發牙痕同佢D仔講佢咁大個都未試過露營,問佢兩個仔(20、18歲)會唔會同佢去,兩個乖仔即刻應承佢,我妹又問下我,而家中少女(21歲)又話好一齊玩,跟著兩個阿媽就好落力咁去淘露營用品,入唔同既露營group揾資料,終於在3月份就玩咗兩次露營,一家大細夾手夾腳紥營,玩野外煮食,又真係好開心喎 其實最開心係當仔女大晒都會陪我地癲,真係好開心幸福喎

varievarie    發表於 21-4-6 23:23

伯爵府

畀面勳章

讀大學時期去過幾次,厠所係一個大問題,自從試過係一堆野草度去大小二便後,後就發誓唔再玩wild camp 。
撇除呢樣,wild camp 係好玩既,係無光害既環境下睇星星好靚,我試過去wild camp 行夜山見到天蠍座,真係一世難忘。但大前題都係有人負責拎野、紥營、煮野食就ok 。依家人到中年,真係在家千日好,我連staycation 都玩厭,五星級酒店都唔夠屋企好

男爵府

張胡太太 發表於 21-4-4 21:41
冇疫情既時候有舖旅行癮,真係差不多隔個月就飛 呢兩年冇得飛真係吊哂瘾架 有一次細細 ...

呢種開心既回憶係有錢都買唔到,所以我地一家都keep住個個月都出發去camp

男爵府

回覆樓主:

我都係大學時代去過一次咁大把,真係又攰又冇覺好訓... 之後冇再去過,太辛苦...

男爵府

回覆樓主:

之前去過東龍島,青年人柴娃娃。大過咗之後見到啲人去都係係度玩 iPad 何苦去咁遠玩 iPad呢?

子爵府

回覆 monkey妹 的帖子

好佩服同欣賞妳

男爵府

cheechi 發表於 21-4-4 22:10
讀大學時期去過幾次,厠所係一個大問題,自從試過係一堆野草度去大小二便後,後就發誓唔再玩wild camp 。
...

我不懂觀星,當晚有營友話係北斗七星,無光污染下漫天星星,頓時覺得人好渺少,什麼煩惱都忘記了

子爵府

大將軍 發表於 21-4-4 00:52
我有露營車,好爽
早期瞓營,好辛苦,又睡袋,夜晚凍,早上熱,又怕有大黑熊
而家好正,高床軟枕,queen s ...

咁你露營車去邊度?

珍珠宮

回覆樓主:

同鐘意既人去係開心的

大宅

回覆樓主:

香港大把人屈係百幾尺劏房,出去就成個山頭跑,你會點簡先

男爵府

2024年龍年勳章

tasa 發表於 21-4-4 22:18
我不懂觀星,當晚有營友話係北斗七星,無光污染下漫天星星,頓時覺得人好渺少,什麼煩惱都忘記了
...

同意x100

男爵府

Nbs 發表於 21-4-3 22:50
後生時可以接受
但而家年紀大,鍾意舒服,仲要帶住幾歲小朋友去攞苦嚟辛,我就唔太好
我寧願帶小朋友一日遊 ...

完全唔鐘意,地又硬,隔離營的人好嘈,訓唔到。又拿很多野,好重!年紀大,我一定要瞓床 寧可宿營

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

握手先!我由細到大都冇試過露營,因為又驚瞓山頭野嶺又怕污糟又唔鍾意黑麻麻嘅地方。頂盡接受到宿營不過都唔係經常去。

首頁

尾頁

跳至