6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB6個月開始加固
頭一個月都好地地,
一日二固3奶,每次食到一碗
到左7個月鬆d 突然唔肯食固
二三啖就喊晒,又變回5奶一日

到我地食晚飯,比幾啖飯佢試下
又會食
但唔食得多,好似中意食飯
咁細個食飯得唔得呢?同埋加固咁落去都唔知點好,係咪有邊個位我出錯呢?請指點

大宅

回覆 人妻一號 的帖子

留意返食物質感係咪唔同左而唔想食,我試過幫阿仔轉一半粥用攪拌機打爛(平時食開)一半粥完全唔打溝埋比佢食,蔬菜肉用切碎(原本係用攪拌機打爛)頭一兩日肯食,不過成日食到好眼訓唔專心食。之後直頭食兩三啖就唔食。我又轉返用攪拌機攪爛嘅粥蔬菜肉,佢又食返。我估佢未準備好轉質感。果時係7個月,而家9個月。水果會切好碎好碎比佢食,想佢學下咀嚼食物。

大宅

人妻一號 發表於 21-4-4 00:19
BB6個月開始加固
頭一個月都好地地,
我情況同你好相似,開頭6個月食米糊搶住食,一啖駁一啖。但有天開始突然唔肯食,隻手撥開,唯有唱下歌吸引佢,之後到唱歌都唔得喇,就用玩具,到而家10個月喇,每日餵到好攰,因為曳起上黎,一餐要用7到8件玩具吸引佢開口食粥,有時用一兩件餵半個鐘就可以食完一大碗,每天情況唔同,心累。

大宅

人妻一號 發表於 21-4-4 00:19
BB6個月開始加固
頭一個月都好地地,

唱歌我都試過,但玩具我就真係唔會比
呢兩日終於研究到點解佢會無啦啦唔食,
原來佢要同我哋一齊同台食,要一齊食見到我同我屋企人食飯佢先至肯擘大口食

但係如果撞正佢要食粥,而又冇人食緊飯
咁佢就唔肯食

都好難搞

大宅

人妻一號 發表於 21-4-5 21:55
唱歌我都試過,但玩具我就真係唔會比
呢兩日終於研究到點解佢會無啦啦唔食,
原來佢要同我哋一齊同台食, ...
呢個階段我都試過啊,我又扮食野,又搵我媽我老公喺佢面前做臨記食野,但維持左一個禮拜都冇,最後都要出動玩具,我所指既玩具係好隨心的,例如藥丸樽呀,水樽呀,比佢搖出有聲,分散注意就開口食喇

大宅

普羅旺斯 發表於 21-4-7 01:19
呢個階段我都試過啊,我又扮食野,又搵我媽我老公喺佢面前做臨記食野,但維持左一個禮拜都冇,最後都要出動 ...

你講得啱呀,真係持續左幾日咋,就已經唔得
咁比嘢佢搖下係咪真係會食晒成碗粥?
可以持續到幾耐啊?我都想試吓

禁止訪問

大宅

人妻一號 發表於 21-4-8 21:34
你講得啱呀,真係持續左幾日咋,就已經唔得
咁比嘢佢搖下係咪真係會食晒成碗粥?
可以持續到幾耐 ...
可以食哂一碗滿既粥,我女要新鮮感,所以要出動唔同既野。這樣維持左幾個月喇。。。。

複式洋房

會唔會加固嘅質地佢唔鐘意?
食開糊仔就自己煲粥
食開粥仔就買下糊仔
或者買出面一樽樽嘅營養餐比佢試下 可能新鮮感重啲 鐘意呢

大宅

我B都係鍾意食爛飯,唔鍾意食粥 / 糊

首頁

尾頁

跳至