自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

conniemh 發表於 21-4-4 09:04
都識聽一啲,如放野去台面,攞毛巾,比野爸爸媽媽,攞野叫爸爸媽媽打開,打打爸爸媽媽等等

但就喺唔講野. ...

識唔識分爸爸媽媽
我個個都係咁
乜都聽得明又識做
只係唔鐘意講
放鬆d

大宅

回覆樓主:

佢聽唔聽得明你哋講嘢?會唔會跟你指令做嘢?如果聽得明,有跟住做就唔洗擔心。
我小朋友21個月大,係我自己湊,成日同佢睇書講故事,同埋我有個大仔會陪佢玩。歲半前佢唔講嘢連爸爸媽媽都唔叫,嗰時我都好擔心,而家識講好多嘢la,仲識唱歌仔

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

樓主唔洗擔心,我個女兩歲的時候,連自己個名都唔識得講,而且講嘢咬音唔清楚 經常唔知佢講緊咩。宜家八歲係學校評估佢表達能力高於同齡小朋友,唔止廣東話,普通話講得好正,仲要經常上網睇視頻學埋四川話 ,仲講得似模似樣,每次一講就笑到我肚痛

子爵府

BK Milk勳章

conniemh 發表於 21-4-4 08:13
小朋友2歲,仲喺bb話,想搵私人言語治療。大家有冇經驗分享下?邊間好?用處大唔大?
...

細仔都係學講野慢

2歲,見唔對路,就比佢讀 上午N班 +下午密集言語訓練(星期一至五,每日2.5小時,歷時1年) + 隔星期針灸。

到K1中/後期,唔知係以上有效,定係大個左,佢比細個時肯講嘢。

現在已經高小,成日都要叫佢唔好EE我我 。 過來人,我明白家長係會好擔心,希望把握宜家細個可以做D野幫佢。

嗰個言語治療中心,在荃灣及官塘有中心,上課時主要係口肌訓練及言語治療,又會同佢玩,唱歌等等。

別墅

KittyCici 發表於 21-4-4 09:06
識唔識分爸爸媽媽
我個個都係咁
乜都聽得明又識做

咁一定識分

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

conniemh 發表於 21-4-4 09:00
有手指指野,經常用,仲特登拖埋你去再指野。眼神有,但有時叫佢會唔理你。冇特別鍾意玩車轆,又唔太覺會 ...

手指指呢啲情況,要求佢出聲表達先滿足佢(教佢引導佢),就算係bb話都好過冇!

水晶宮

畀面勳章

唔睇問醫生,我都答到你,兩歲bb話絕對正常,我仔近兩歲八丶九個月先識講嘢,最記得佢去幼稚園面試時都係唔識講嘢乜滯

子爵府

小朋友2歲,仲喺bb話,想搵私人言語治療。大家有冇經驗分享下?邊間好?用處大唔大?
...

https://www.heephong.org/services-and-programmes/allied-health-service/speech-therapy
樓主若果擔心,可以試下打去問下協康會

子爵府

...

https://cdc.sahk1963.org.hk/assess2.php
或者耀能協會都有提供學前的

別墅

lovelybaby2015 發表於 21-4-4 09:20
唔睇問醫生,我都答到你,兩歲bb話絕對正常,我仔近兩歲八丶九個月先識講嘢,最記得佢去幼稚園面試時都係唔 ...

識講野,指單字?

公爵府

我妹妹個仔有自閉症、4歲幾了、仲未識得表達去廁所、唔識講嘢、係講單詞、疊詞!飯飯、粥粥、街街!冇眼神接觸、同照顧者冇乜交流!仲會認錯我係媽媽!3歲果時我妹妹叫我換上佢D衫!佢仔叫我媽咪!我妹好傷心⋯⋯!基本上正常BB、5、6個月已經認得媽媽⋯⋯

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

castle100 發表於 21-4-4 09:45
我妹妹個仔有自閉症、4歲幾了、仲未識得表達去廁所、唔識講嘢、係講單詞、疊詞!飯飯、粥粥、街街!冇眼神 ...

媽媽一定唔開心!

大宅

...

用處大,貴但我覺得很值得俾。你可看看我舊帖的分享。https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23392060

水晶宮

畀面勳章

conniemh 發表於 21-4-4 09:45
識講野,指單字?

兩歲九個月前,完全無意思的bb話,淨係識手指指,我哋聽唔明就發脾氣,我有朋友係語言治療師,佢叫我等多陣,唔好心急

終於有次老豆帶佢出街,有個男人送咗個氣球俾佢,老豆同佢講波波,佢都唔識之後老豆叫佢多謝叔叔,佢竟然講「叔」丶「叔」係我仔識講又有意思的第一個字

水晶宮

回覆樓主:

建議一定要去健康院做評估,先排政府,言語遲緩好多時連帶感統,大小手肌都都發展慢,即係咩?即係當佢正式要寫字,認字時就會發現佢地寫得差,上小1時更明顯,默書時成日都讀唔入腦。

所以係黃金6歲前係可以改善拉近正常發展。

別墅

a_bah0704 發表於 21-4-4 09:52
用處大,貴但我覺得很值得俾。你可看看我舊帖的分享。https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewth ...

睇左,好詳細,但想問全面評估包啲乜,會點樣做?你果時喺劉醫生做?幾錢?

大宅

回覆樓主:

我囡兩歲半前由健康院轉介去智力體能中心做評估,被評為言語遲緩,輕微自閉。我囡三歲前只識講20個單字,三歲後進步好快,講好多嘢。不過唔多肯同陌生人溝通,安排去協康做早期訓練,為期三年,基本上一年交 $900.

早評估,早做訓練。因為做私人言語治療,好貴,$7000 十堂,每堂 30 mins

大宅

...

我經驗(我女現在是醫科生)當年和你一樣,但中學已經是辯論隊,真的要快去醫。一遲上幼稚園會非常差,因為表達不了。

男爵府

conniemh 發表於 21-4-4 08:29
我照顧囉,有時去下長老度,除左冇兄弟姊妹,基本上都會有人同bb講野

我仔2歲7個月先識叫「媽」,之前一直都係得2個單字「爸」同「波」,好似野人咁完全唔其他有意義嘅語言。
我2歲去協康會做評估,搵私家醫生寫轉介信去CAC排期,政府係好耐,我有搵好多私人言語治療邊訓練邊等。千祈唔好聽D三姑六婆、無知嘅人話無必要,小朋友依家係語言發展黃金期,每個人發展唔同,邊個嘅邊個幾歲就突然識講,佢係咪保證你小朋友幾歲一定識講先?小朋友係自己,旁人講一句梗係輕鬆,小朋友錯過咗黃金期又唔關佢事。
我同你case好似,當時自己ftm湊,無長老無姐姐,我老公經常出trip做嘢好忙,我仔就係對住我多,我日日同佢講嘢講到口臭都無用。我去做評估自閉

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至