論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新請姐姐菲姐來hk10年,入我屋企一個月,凑小朋友返學,整三餐,簡單清潔!婆婆見佢手痛, 毛巾揀唔乾!佢話之前前僱主做左7 yrs,照顧三個小朋友,其中一個傷殘,要成日按摩,令到手痛一段時間
上星期三朝早,工人姐姐突然暈左,好彩婆婆在家,我同老公call 白車,住院3 days,住院期間有輸血。原來月經過多,問題,以致暈!给了藥,覆診期!我家人擔心日後有突然暈,小朋友3 歲唔太識講。恐怕有意外發生!加上出院當日想佢朋友屋住一晚,我地話不可以,加上己同agency 講了會犯法,佢先冇去!
但抄佢驚佢告我地,因為佢病又要覆診。agency話等佢覆完診,再看情況,請大家教下我如何?

子爵府

Ling1261118 發表於 21-4-4 17:12
新請姐姐菲姐來hk10年,入我屋企一個月,凑小朋友返學,整三餐,簡單清潔!婆婆見佢手痛, 毛巾揀唔乾!佢 ...

如果係貧血,又未至於要炒,而家請工人好難喎,如果做嘢都ok, 你諗清楚

煲d 红棗水,加雞疍俾佢食吓

複式洋房

細姐姐 發表於 21-4-5 20:29
如果係貧血,又未至於要炒,而家請工人好難喎,如果做嘢都ok, 你諗清楚

煲d 红棗水,加雞疍俾佢食吓

婆婆擔心會再有暈……加上姐姐做家務要提懶,成日話手痛……我驚佢揾藉口唔做野

珊瑚宮

請後生又驚佢大肚
請老D又周身病
煩死
請佢返来服侍番佢轉頭

玩具萬歲!

男爵府

新請姐姐菲姐來hk10年,入我屋企一個月,凑小朋友返學,整三餐,簡單清潔!婆婆見佢手痛, 毛巾揀唔乾!佢 ...

月經過多可能係子宮生腫瘤,我媽媽20年前都試過,最後要切除整個子宮(大手術)

我媽當時流血流得好厲害,但都未至於會暈低

只要佢唔係病假中,僱主都可以用其他工作表現為理由辭退佢

伯爵府

我也在煩同一問題。聽說工人有病是不能炒的。
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

琥珀宮

不是在工人放有薪病假期間,就可以炒,比一個月通知金/通知期就可以了。
做咗一個月,話唔滿意要炒好正常。你等佢覆診,若有大事你先炒,我覺得仲麻煩。

大宅

幾多歲?

複式洋房

木土土 發表於 21-4-10 11:59
不是在工人放有薪病假期間,就可以炒,比一個月通知金/通知期就可以了。
做咗一個月,話唔滿意要炒好正常 ...

工人姐姐39 year old
但agent話不可以抄,因為姐姐有病抄可能會告我地

琥珀宮

Ling1261118 發表於 21-4-10 22:28
工人姐姐39 year old
但agent話不可以抄,因為姐姐有病抄可能會告我地

工人又唔係瞓緊醫院,唔係放緊病假,只係有個覆診期,大把香港人都有,點會咁就令老闆唔可以炒佢。
睇勞工法例:
「僱主 不 可 在 僱 員 放 取 有 薪 病 假 期 間 解 僱 該 僱 員 。」

即係其他時間可以炒,當然你唔可以因佢患病為理由炒佢,否則就獨犯殘疾歧視條例。炒佢時要同工人講,對佢工作有咩不滿。你工人只做咗一個月,發現佢工作表現唔好係正常合理。

首頁

尾頁

跳至