在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

住同番工嘅地區一樣 車程來回都唔洗一個鐘。公司首先想將我週到車程來回3小時嘅地點工作,工時加多我一個鐘(emoji)
我睇左醫生 醫生都寫左證明書 我不適宜坐長途車 最好留係原鋪,因為我第一胎同現在呢一胎作過小產 多人嘅交通工具都小坐,但公司最後都要堅決都要調走我 調我第2間鋪 離我住所近啲啲 工作都係多現時1小時, 但都唔係原鋪 我簡得同區番工就係因為夠快番屋企照顧屋企bb(emoji)(emoji)我其實有啲覺得唔公平(emoji)各位媽媽可以點做 後日就要我走,想打去平機會呢啲問都唔得 因為紅日唔開,公司冇心同我溝通

洋房

黎緊調個間都係第2區 只係比調第1間近左啲啲(emoji)(emoji)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

咩原因要調你鋪?

洋房

lojo11 發表於 21-4-4 21:42
咩原因要調你鋪?

話想我好安胎 但其實我個人同同事覺唔係咁,原先係因為我唔簽新合約 由15000人工降到7000,唔簽就叫同事走/炒。因為我懷孕所以我唔簽 依架想搞走我(emoji)
如果安胎做咩要加我時數仲要番遠左
利申 我地同事都咁認為

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

想迫你走
大機構??
不要從別人的嘴裡去認識我

洋房

crystal媽咪 發表於 21-4-4 23:28
想迫你走
大機構??

港資公司 賣名牌個啲....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ellatamtam 發表於 21-4-4 23:31

如果你係長功,有產假就唔駛驚
你係咪pt??
話唔舒服放1,2日病假

洋房

crystal媽咪 發表於 21-4-5 08:13
如果你係長功,有產假就唔駛驚
你係咪pt??
話唔舒服放1,2日病假

係長工呀 但長遠黎計 呢間公司佢地一定對我搞好多野....
唉~其實照原定咁米好地地,9小時工作 番工放工 見工時公司係講明指定門市我地先入職....
我地一個月得4日假 公司講明有3日係施捨比我地,1日勞工假,共8日。
如果我請多過該月嘅平均假 我就要用自己例假還番比公司(emoji)(emoji)

寶石宮

ellatamtam 發表於 21-4-5 13:00
係長工呀 但長遠黎計 呢間公司佢地一定對我搞好多野....
唉~其實照原定咁米好地地,9小時工作 番工放工 ...

男爵府

ellatamtam 發表於 21-4-4 23:31

港資邊間有名牌賣?
其實你間公司係好cheap ,大肚都要調人舖,好明顯想慳產假錢

洋房

我捨不得你 發表於 21-4-7 18:27
港資邊間有名牌賣?
其實你間公司係好cheap ,大肚都要調人舖,好明顯想慳產假錢
...

I_ _
打左去平機會熱線 講起都嬲 ,我問呢間公司減我糧同待遇差咗都唔算懷孕歧視?
佢話如果以往都有咁嘅情況出現對其他員工 咁算公平 冇歧視(emoji)但個問題所有分店都係番10小時 佢地點調都係10小時。得我呢間係一定9小時(簽約時HR講明我地係要番指定門市同一定係9小時),所以我話管理人唔同 平機會話唔會理管理人一唔一樣 只係睇同唔同一間公司(emoji)

複式洋房

ellatamtam 發表於 21-4-4 18:33
住同番工嘅地區一樣 車程來回都唔洗一個鐘。公司首先想將我週到車程來回3小時嘅地點工作,工時加多我一個鐘 ...

你公司好明顯逼你要你自己辭職走人啦!平機會係冇用㗎,班人完全唔想做嘢,我有晒歧視懷孕嘅證據佢哋都唔受理,我之前大肚,通知公司後第二日直情叫我辭職添。所以你唔想同你公司玩嘅話不如自己辭職走好過,安心安胎。

洋房

Teaberry 發表於 21-4-13 00:22
你公司好明顯逼你要你自己辭職走人啦!平機會係冇用㗎,班人完全唔想做嘢,我有晒歧視懷孕嘅證據佢哋都唔 ...

佢叫你辭職已經唔得啦喎~已經歧視!
你係打電話定踏上去?

別墅

攪上東張西望,平機會應該會理

複式洋房

ellatamtam 發表於 21-4-13 00:25

佢叫你辭職已經唔得啦喎~已經歧視!

兩樣都有,都係無用,平機會班人成班都係多一事不如少一事嘅處事方式,我前公司仲要係賣嬰兒用品,正垃圾公司。所以樓主唔想俾公司玩返轉頭影響自己情緒既話,一係就辭職,一係就請病假去到生完之後等佢抄。
公司都唔考慮你嘅感受,何必同佢慳。

洋房

Teaberry 發表於 21-4-14 07:47
兩樣都有,都係無用,平機會班人成班都係多一事不如少一事嘅處事方式,我前公司仲要係賣嬰兒用品,正垃圾 ...

我而家等緊勞工處幫唔幫到我,因為我合約係冇寫到我可以調舖個啲,我簽約時HR都係口頭承諾同我講指定門市同一定返九個鐘(emoji)如果唔係嘅話我係唔會簽呢一份工(emoji)

複式洋房

ellatamtam 發表於 21-4-14 21:30
我而家等緊勞工處幫唔幫到我,因為我合約係冇寫到我可以調舖個啲,我簽約時HR都係口頭承諾同我講指定門市 ...

希望勞工處幫到你,少少5舒服都要去睇私家請假唔好返工,好好運用勞工法例(emoji)

洋房

Teaberry 發表於 21-4-14 23:53
希望勞工處幫到你,少少5舒服都要去睇私家請假唔好返工,好好運用勞工法例(emoji)
...

依架公司要求我去佢指定婦科驗查身體狀況,因為公司好明顯堅決要我調職,勞工處都原全唔明佢地個offer 點解係咁。如果睇我都唔想睇佢指定個間 公平起見都唔會睇自己個間,你地有冇婦科醫生介紹 (emoji)(emoji)(emoji)感謝(emoji)(emoji)

寶石宮

ellatamtam 發表於 21-4-21 00:47

依架公司要求我去佢指定婦科驗查身體狀況,因為公司好明 ...

銅鑼灣區
我好多年前睇過,不過真係唔平
5至10分鐘接近1000蚊,男醫生

複式洋房

ellatamtam 發表於 21-4-21 00:47

依架公司要求我去佢指定婦科驗查身體狀況,因為公司好明 ...

勞工法例上公司好似可以要求你睇佢地指定公司,仁安董志偉幾好,你去睇下

首頁

尾頁

跳至