自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有人有經驗用過上述老人服務嗎?
政府的容易申請嗎?私人的服務又好嗎?
老人已經80多歲,有少許自理能力

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

HYMAYWONG 發表於 21-4-4 19:25
老人已經80多歲,有少許自理能 ...

你係咪講好似小朋友返幼稚園嗰隻?朝早上車返中心,有姑娘社工在場,有午餐,茶點,下午4:00左右車佢返屋企?間唔時有outing活動?

子爵府

HYMAYWONG 發表於 21-4-4 19:25
老人已經80多歲,有少許自理能 ...

你想找#2的日間護理?
還是老人院的暫託位(可以過夜的)?

侯爵府

回覆樓主:

我爸爸有用過, 係政府提供嘅服務, 但剛停咗服務無耐。 你可以揀 一至到星期六都返, 又或者返一三五or二四六, 我哋係返三日好似四百幾蚊, 包早餐午餐, 唔記得有冇下午茶, 早上同落堂都有車接送。 我哋嗰時申請好似等咗幾個月, 唔係好耐就批咗, 但去到中心係唔可以俾老人家自由活動, 即係老人家唔可以隨處行, 要留喺特定嘅空間, 所以對於啲鍾意自由行動嘅老人家嚟講可能未必適合。 同埋坐喺度嘅時間最多, 眼瞓都唔可以攤喺度瞓, 呢樣嘢你要考慮下。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我99都返緊政府... 經社工申請左兩年幾就有位...

男爵府

imlcc 發表於 21-4-4 21:17
我爸爸有用過, 係政府提供嘅服務, 但剛停咗服務無耐。 你可以揀 一至到星期六都返, 又或者返一三五or二 ...

真係好似返幼稚園甘喎

侯爵府

minidanny 發表於 21-4-4 21:27
真係好似返幼稚園甘喎

係呀, 我都覺得幾似。 所以如果老人家仲係好精靈, 行得走得, 應該唔會批。

大宅

11B 發表於 21-4-4 20:36
你係咪講好似小朋友返幼稚園嗰隻?朝早上車返中心,有姑娘社工在場,有午餐,茶點,下午4:00左右車佢返屋 ...

老人家要照顧的,因為腰已經退化,行動不便,要著尿片等,所以包三餐,另外要有人照顧

大宅

wingyaumama 發表於 21-4-4 20:57
你想找#2的日間護理?
還是老人院的暫託位(可以過夜的)?

不過夜,夜晚有後生在家,可以照顧,日間就要搵幫手,不想老人家住老人院,又請不到外庸

大宅

imlcc 發表於 21-4-4 21:17
我爸爸有用過, 係政府提供嘅服務, 但剛停咗服務無耐。 你可以揀 一至到星期六都返, 又或者返一三五or二 ...

謝謝你詳細講解,請問有相關資料嗎?(emoji)(emoji)

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

HYMAYWONG 發表於 21-4-4 23:54
老人家要照顧的,因為腰已經退化,行動不便,要著尿片等,所以包三餐,另外要有人照顧
...

多年前我爸中風坐輪椅,著尿片。嗰時無請工人,我同家姐要返工,得我媽一個,所以申請我爸去日間中心,早上8點幾上車,下午差不多4點回到屋企樓下,我媽輕鬆好多。後來我爸情況再差了去唔到才請工人。

珍珠宮

HYMAYWONG 發表於 21-4-4 23:57
不過夜,夜晚有後生在家,可以照顧,日間就要搵幫手,不想老人家住老人院,又請不到外庸
...

打去erb佢會轉界, 港九新界有唔同ngo投左黎做

有d啊姐, 讀左護理員, 近屋企單對單, 無醫院workload咁重

full time工佢地肯做, ngo個姑娘會比個參巧巿價你

無收費,收都收政府唔收巿民錢

致於申請政府位, 你再問人

侯爵府

HYMAYWONG 發表於 21-4-4 23:59
謝謝你詳細講解,請問有相關資料嗎?(emoji)(emoji)

我都係憑記憶講返畀你聽, 手頭上冇資料。 或者你可以去屋企附近嘅長者中心問下有冇資料, 我當時都係去嗰啲地方查詢,社會福利署亦都應該可以解答。

伯爵府

回覆樓主:

我住彩虹附近,當年排過楊震xxxx,志蓮淨苑等,朝早見樓下的van 仔仲有仁愛堂/復康會果啲
你Google 一下/問下醫院社工
然後問下邊間會去你樓下
再吾係安老院都有d 日間服務

子爵府

雖然話唔可以周圍行,但係日間護理除左有早餐午餐同下午茶外,上午會安排做運動例如踩脚踏、手拉繩;下午吃完飯就會打麻雀等!上午约8:15上車,下午3:30回!老人家在護理中心有同伴傾計會較好!

我媽疫情前-星期返三日,疫情嚴峻時中心停開,之後中心再開放時因人數限制,一星期只能返-日; 不過如果家人有特别需要,可以請中心盡量安排時間!

另外可以考慮請保健員或護理員到家陪伴, 當然價錢比返日間護理中心貴多,但如果返日間護理中心受感染嘅機會亦較大,所以我媽也有一段時間請了保健員幫忙!

前一段時間,中心停開,就算之後開返我們都不敢送媽媽到日間護理, 暫停了幾個月也是請保健員到家照顧媽媽!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

HYMAYWONG 發表於 21-4-4 23:57
...

你可揾長者的社工申請暫托位啊,因佢知邊間有位可申請

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

幾年前讀過一個相關課程係這種日間中心實習過,入門有些老人家係行得走的但有腦退化症的,有些要坐輪椅,中心唔大,活動空間唔多,會佢地係拉繩,踩腳踏車,中過風的就做相關的簡單物理治療。也有提供職業治療服務。唔方便進食的會有姑娘幫忙餵飯。入面的姑娘態度都幾好同細心。唔想長者入老人院,這種日間服務都係一個很好的選擇。

首頁

尾頁

跳至