夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地兩個都係30頭,一齊左11年,結左婚3年,無小朋友。感覺同老公唔再親密,好似同屋主,大家都有返工,放工大家都攰,永遠食完飯佢就返房禁電話,我喺廳睇電視,一係就佢喺廳打機,我返房禁電話,佢永遠機不離手,打到三更半夜,佢話係返工攰打下機減壓。夜晚訓覺都係我訓先,好耐無試過一齊傾下計咁訓。我地sex已經無乜,近半年都無,無第三者,係佢提不起勁去做,之前又話我肥,我已經因此減左肥,但跟本都無改變個情況。佢出街好少拖我手,好少主動攬我,放假已經無好似以前咁花心思諗下去邊,只係去樓下食飯行下商場,多數係我提出。

複式洋房

有啲心淡想離婚,但好多人話無第三者已經算好,但一定要去到呢個地步先應該離婚嗎?如果日常生活已經咁疏離,一齊生活仲有咩意思?

大宅

kc888 發表於 21-4-5 12:16
我地兩個都係30頭,一齊左11年,結左婚3年,無小朋友。感覺同老公唔再親密,好似同屋主,大家都有返工,放 ...

無小朋友
如果係無左感覺
Lala 声走人

MeiCheLin    發表於 21-6-15 14:20

複式洋房

hksina 發表於 21-4-5 12:22
無小朋友
如果係無左感覺
Lala 声走人

唔係唔愛,但得我單方面熱情無意思。心入面都會奢望佢會改變,變返對我著緊啲,變返以前嘅親密,但唔知可以點做⋯

大宅

kc888 發表於 21-4-5 12:29
唔係唔愛,但得我單方面熱情無意思。心入面都會奢望佢會改變,變返對我著緊啲,變返以前嘅親密,但唔知可 ...

找出原因未?
自己婚前婚後兩個人性格?
定係佢出面有新鮮感?
其實原因也許不重要
自己也要為自己打算
我過來人
後生就快快改變
遲下無選擇

大宅

昨天先同 C6 探討點解要結婚哩個問題。
兩個唔同性格個體要一起生活相處,長久了會沉悶,如果雙方在生活中唔互動,真係好快玩完。
子華哥話斎,男人要新鮮,女人要保鮮,哩個問題真係好難拆解。

複式洋房

hksina 發表於 21-4-5 12:32
找出原因未?
自己婚前婚後兩個人性格?
定係佢出面有新鮮感?

我都唔知係咩原因,就算講呢個問題,佢就會話係佢懶,對我冷淡左,道歉之後都係改變幾日,好快又係咁。或者係佢沉迷打機所以咁?我真係唔知。

伯爵府

都係你做主動,如果佢改變唔到就睇你自己接唔接受到

大宅

kc888 發表於 21-4-5 12:16
我地兩個都係30頭,一齊左11年,結左婚3年,無小朋友。感覺同老公唔再親密,好似同屋主,大家都有返工,放 ...

甘有冇坐低傾下,問下大家到低咩事,你會覺得唔開心?

大宅

回覆 kc888 的帖子

屋企無小朋友,無寵物,得兩條友你眼望我眼,梗係好快悶,
雖然而家疫情不能出國,但可以搞下新意,例如去梅窩住渡假屋,重拾拍拖時嘅樂趣。

伯爵府

kc888 發表於 21-4-5 12:39
我都唔知係咩原因,就算講呢個問題,佢就會話係佢懶,對我冷淡左,道歉之後都係改變幾日,好快又係咁。或 ...
我講我自己例子俾你參考究竟你老公係咪沉迷打機導致咁,我地年紀同你地差唔多,拍拖2,3年,結婚11年,冇小朋友,老公都成日打機打好耐,平時都係我訓先,佢都打到好夜先訓,但通常我上床佢會停打機同我一齊傾半個鐘至一個鐘計,出街咁多年都係拖住我,家務會分擔,平時同我睇電視都會一路禁電話一路睇電視,我自己覺得佢打機打得開心,就冇所謂

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kc888 發表於 21-4-5 12:17
有啲心淡想離婚,但好多人話無第三者已經算好,但一定要去到呢個地步先應該離婚嗎?如果日常生活已經咁疏離 ...
甘又真係慘,仲係年輕,甘就平靜地離開

大宅

有啲心淡想離婚,但好多人話無第三者已經算好,但一定要去到呢個地步先應該離婚嗎?如果日常生活已經咁疏離 ...

我佢一齊都係快11年,結婚差不多7年,我同佢都無要小朋友,其實我曾經都因為老公打機唔理我,自己瞓我提出分居,但佢出街都一定拖住我,每日出去返工都會大家錫下至出去,不過我覺得佢似習慣左擺我係屋企做花樽,我受唔住提出分居,最後隔左段短時間佢挽留左,仲改左唔打咁多機,每晚都同我一齊瞓,幫手做家務。
所以我覺得大家係咪仲存在愛好緊要,我同老公有d共同嗜好,就算係屋企可以一齊睇下戲,砌下模型,佢打機我就上下網,疫情有時佢出去gym我就去做yoga,有時出下街睇下戲,夏天我同佢都鍾意游水一齊游水,邊個主動都唔緊要,最緊要係有心大家去配合生活,唔係只有一個人付出,耐左只會覺得好累亦都會開始麻木就有離心。

珍珠宮

我都唔知係咩原因,就算講呢個問題,佢就會話係佢懶,對我冷淡左,道歉之後都係改變幾日,好快又係咁。或 ...

有冇佢既優點講黎分析下?

大宅

試吓同老公坐低慢慢傾,大家一齊十幾年,問佢仲愛唔愛你。慢慢平靜咁將你的感受話比佢知道,可以問吓佢對呢段婚姻的感受,雙方是否都願意做一些修補關係的改變、如:9點後要熄手機,放假約埋去邊度玩,重拾拍拖的感覺。如果佢肯,可以試吓婚姻輔導幫唔幫到手。
無錯最後結果係點,起碼你今日有為這段關係努力過,將來也不會後悔!

男爵府

咁你要搞清楚係呢個老公既問題定係你對生活期望有問題。兩個人一齊十幾年又冇小朋友其實生活真係淡如水,我意思係怕你換過一個男人十年後又係咁。婚姻入面實有低潮,睇吓你兩個過唔過到。加油。

男爵府

你先30頭,已經咁冷淡,未來幾十年你點頂,話你肥你又減咗肥,証明你係想改善,男人點可能冇性生活,可能佢已經有另外發洩途徑,再同佢攤開來講,唔改善趁早離開,無謂嘥時間

大宅

其實要變反以前咁,真係好難好難⋯⋯

男爵府

其實唔係感情淡咗,就要即刻去諗離婚,你哋行到呢一步,大家都有責任。出街佢唔拖住你,你有冇試吓去拖住佢?佢打機,有冇要求可以瞓覺前放低手機大家傾15分鐘計?

你問心仲愛唔愛佢,係愛嘅,就係去解決問題,唔係即刻諗最壞嘅一步。

大宅

樓主老公係咪打online game? 你有冇主動睇下佢打咩? online game都可以有虛擬世界既老婆...

首頁

尾頁

跳至