論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢應該識咗呢個男人唔耐,昨日說有咗7星期,佢12月才約滿,如果個男人教佢喺我家留至放完產假,咁就慘啦!我宜家諗起都好唔開心,希望同佢傾完佢肯自己走,唉

珊瑚宮

真係吾死一身潺(僱主)
最衰個樣中左
如係亞印未必敢要個胎(多数家鄉有老公)
亞菲個個靠屈。佢想点就吾知
或者報假案屈你一筆
佢地D男友多数印巴
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 21-4-5 18:37
真係吾死一身潺(僱主)
最衰個樣中左
如係亞印未必敢要個胎(多数家鄉有老公)

佢係印,未婚,個哀男人應該係香港人,佢仲同agent話勞工法例乜乜乜,我諗我會有排煩,諗起就想喊,唉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

工人只想錢, 你可到期唔續約, 補埋產假錢, 大假, 唔續约人工, 機票。

我樓上試過。 不過要預筆錢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

仲有, 產險唔包, 亦唔使你比。

伯爵府

請到佢,真係⋯

子爵府

geee 發表於 21-4-5 18:11
佢應該識咗呢個男人唔耐,昨日說有咗7星期,佢12月才約滿,如果個男人教佢喺我家留至放完產假,咁就慘啦! ...

你唔好chur 住佢,唔使買佢怕,嘢照做,唔好問佢咁多,當冇嘢,12 月完约都未生得,完约冇法例話大肚要續约的

珊瑚宮

佢日日乘機攤係度就夠眼寃
玩具萬歲!

珊瑚宮

仲有8個月。可能約滿前已生得
玩具萬歲!

大宅

回覆樓主:

佢有個香港男人教路,佢地話要喺香港結婚生仔,如果比錢可解決問題,我唔介意比,但應該唔得囉!

珊瑚宮

工人想嫁港男做港太
玩具萬歲!

珊瑚宮

咪鬼理佢 不聞不問。當無野發生。
玩具萬歲!

象牙宮

而家新產假十四星期。 你計好十四星期人工, 唔續約十四日大假錢, 機票, travelling. 臨完约前十四星期同工人解约, 就咁。 最好有律師証明。

大宅

lily-of-valley 發表於 21-4-5 21:51
而家新產假十四星期。 你計好十四星期人工, 唔續約十四日大假錢, 機票, travelling. 臨完约前十四星期 ...

是啊,找律師,我明天問下區議員是否有法律咨詢服務

象牙宮

geee 發表於 21-4-5 22:47
我樓上, 2016 賓館,man bun george, take care 賓館, 佢僱主原本請佢老婆, 老婆介紹老公george來, 唔使3個月, 老婆有咗, 咁到時比前4後6, 返菲律賓生, 仔, 生完返來, 唔夠3個月, 又大過肚, 呢次因為滿約, 未到滿約前十星期, 比夠成個合约人工加前4後6錢, 機栗, travel, 唔續約, 老婆返菲律賓生。

你話屋企無地方比工人同baby。

佢想做港太, 個男人真心娶佢? 定趙完鬆? 若娶佢, 咪叫男人養佢。 若趙完鬆, 唔關你事。

象牙宮

geee 發表於 21-4-5 22:47
我2014年做咗7個月肥廢人, 2000在香港, 同香港男人有咗, 佢以為有港太做, 點知比人趙完鬆, 佢當時僱主見就完約, 比晒成個合約人工, 前4後6, 機票, 所有錢唔續约, 而baby無居港權, 因無結婚, 唯有帶返個baby girl返菲律賓, 掉在church.

公爵府

geee 發表於 21-4-5 18:11
佢應該識咗呢個男人唔耐,昨日說有咗7星期,佢12月才約滿,如果個男人教佢喺我家留至放完產假,咁就慘啦! ...

吾續約咪得,無話大肚一定要續。

大宅

lilysun123 發表於 21-4-7 16:01
吾續約咪得,無話大肚一定要續。

當然唔續啦,只係佢大住個肚在我家真的眼火爆

伯爵府

geee 發表於 21-4-5 21:42
佢有個香港男人教路,佢地話要喺香港結婚生仔,如果比錢可解決問題,我唔介意比,但應該唔得囉!
...
個男人真係會同佢結婚生仔, 真心鍾意佢, 就唔會比佢留低繼續做工人。 希望係咁, 易啲解決問題。

題外話, 你姐姐好後生靚女㗎?

大宅

Danjunior 發表於 21-4-7 21:05
個男人真係會同佢結婚生仔, 真心鍾意佢, 就唔會比佢留低繼續做工人。 希望係咁, 易啲解決問題。

題 ...

我都希望佢肯解約,那我便不用煩,只係個男人想個b有居留權。
工人姐姐大大眼,視像interview 時冇打扮,只覺佢純,所以請咗,但做耐左放假打扮到花枝招展,我覺得好難頂

首頁

尾頁

跳至