自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我同細佬兩父女政見相反,有好幾次佢地鬧人咒人,好想當場鬧爆。但我地自細都係咁,鬧一次交好難先傾返計,最耐一次我妹同細佬鬧交後3年無傾過計(同住),所以我極力去忍。

唔知好運定咩,之後有疫情,大條道理唔聚會。但而家疫情緩和,阿妹有時又約出嚟。我已盡量推,但自己屋企人,真係要斷絕來往?

但每次約好,我就會開始擔心,心跳及失眠直至見面當日,好折磨呀!

我知呢種思想好唔妥,好無親情。我已千方百計去安撫同開解自己但無辦法控制到情緒。

伯爵府

同親人盡量不要講政治同宗教,風花雪月拉開話題

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

worthy 發表於 21-4-6 10:52
我同細佬兩父女政見相反,有好幾次佢地鬧人咒人,好想當場鬧爆。但我地自細都係咁,鬧一次交好難先傾返計, ...

我都有差不多嘅情況,宜家仲多咗另一個問題出現,就係點照顧有病嘅媽媽,家姐同細佬大家意見不一樣,有d就自私,有d就唔太幫手照顧,真係好煩,好多次想閙爆佢哋,最终前日開咗拖,所以呢幾日好唔開心

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

兄弟姊妹唔鐘意無須要見。

公爵府

我同細佬兩父女政見相反,有好幾次佢地鬧人咒人,好想當場鬧爆。但我地自細都係咁,鬧一次交好難先傾返計, ...

唔好聚咁耐,一至二個鐘,食完飯即閃囉。
或者你細佬兩父女收歛咗呢。

wcpcelia    發表於 21-4-8 12:32
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

milkylok 發表於 21-4-6 11:10
同親人盡量不要講政治同宗教,風花雪月拉開話題

我地唔會主動提,但佢地咩都有得拉埋一齊黎講。一家人放假約出來飲餐茶,掃唔掃安心出行都可以係一個爆發點。佢唔掃,亦話埋我好掃,因為政府一偷我電話 data, 會偷埋佢嗰 d ... 喎。呢 d 就係佢地口中嘅自由,其他人都要放棄自由,跟足佢嘅意願去做

我記得喺第二個 po 都覆過樓主,我真係明

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我之都開了個post, 講我朋友,佢同家人不和,現在父母都不健在了,斷絕來往,反而樂得輕鬆。

其實細佬令你咁壓力,唔見咪唔見囉。而且佢輩份比你細,佢講既野唔岩咪反駁,點解要忍。一係同佢地講,唔好講政治,要講就唔見算了。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

從2019年開始,我同長老,兄弟姊妹因意見不合被杯葛
有d 1年多冇見,做節/新年/生日冇見冇訊息問候。道不同不相為謀
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

少見面對大家都好

珍珠宮

zitzai 發表於 21-4-6 13:00
我地唔會主動提,但佢地咩都有得拉埋一齊黎講。一家人放假約出來飲餐茶,掃唔掃安心出行都可以係一個爆發 ...

真係好無聊!佢係何方神聖咁巴閉呀?偷佢data!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

zitzai 發表於 21-4-6 13:00
我地唔會主動提,但佢地咩都有得拉埋一齊黎講。一家人放假約出來飲餐茶,掃唔掃安心出行都可以係一個爆發 ...

咁痴線都真係少見
放下自在

翡翠宮

畀面勳章

唔見就唔見,道不同不相為謀
日日是好日

男爵府

redhot 發表於 21-4-6 13:06

我屋企人又係,話用中國牌子電器,會被偷偷錄音,我同佢講: 識你係老鼠

hungng    發表於 21-4-7 03:54

伯爵府

yuyueng 發表於 21-4-6 12:50
兄弟姊妹唔鐘意無須要見。

x2

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 21-4-6 13:02
從2019年開始,我同長老,兄弟姊妹因意見不合被杯葛
有d 1年多冇見,做節/新年/生日冇見冇訊息問候。道不 ...

唔鐘意中國, 甚至唔鐘意香港政府/警察都可以, 但連謊言都深信不疑先係最難頂. 佢地真係比2019洗腦洗到諗野都有問題. 有時溝通唔到, 好辛苦.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

青衣為食妹 發表於 21-4-6 12:46
我都有差不多嘅情況,宜家仲多咗另一個問題出現,就係點照顧有病嘅媽媽,家姐同細佬大家意見不一樣,有d就 ...

萬事有商量
幸福肥師奶

珍珠宮

redhot 發表於 21-4-6 13:06

係,勁白痴
幸福肥師奶

珍珠宮

Rita 發表於 21-4-6 17:52
唔鐘意中國, 甚至唔鐘意香港政府/警察都可以, 但連謊言都深信不疑先係最難頂. 佢地真係比2019洗腦洗到諗 ...

太子死左兩千幾人
同事朋友家人殺晒

真係好恐怖!
幸福肥師奶

首頁

尾頁

跳至