論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

奶奶80幾歲,獨居,個人比較刻薄,佢呢兩年請嗰啲工人,每一個唔夠一年就辭工唔做,每個臨走都要鬧爆佢。鬼咩,奶奶把口唔收,比食物工人份量又少,成日又要check吓工人啲個人物品有冇偷到佢啲嘢。有試過工人去完放假返嚟喺廁所沖涼加埋洗衫,唔夠半個鐘頭就鬧人。而家咩時勢呀,個工咁清潔仲唔還得神落!如果我係佢工人,我都唔鍾意同佢做啦。依家啲工人咁揀工,唔需要受你氣丫。

男爵府

其實佢身體逐漸衰老,有陣時都會跌親,都應該要有人照顧。但係我都唔明點解,佢把口係唔收,人哋唔鍾意嗰句果佢唔講,仲要講唔停,成日覺得自己老所以其他人應該就佢比着數佢,咁係冇人鍾意照顧佢架喎。而家請返個工人好麻煩亦都好貴。

男爵府

回覆樓主:

佢家下等緊一個菲姐5丶6月上工。呢個weekend 起暫住老人院至菲姐來。C6家姐話老人院只有暫住位,D位好full.
我同c6講,跟住請個工人如果都相處唔到的話,都應該長期住老人院。C6話冇位,我話你而家唔排住先遲吓更加無位。之後C6竟然天真地話可能會遇到一個對老人都好嘅工人呢。我就覺得,個工人明明對你好,去到你亞媽果度又俾佢糟質,你亞媽係咩人,邊度有人會鍾意佢得㗎?

珊瑚宮

唯有私下貼錢比工人叫佢忍

就算貼多幾千都仲平过低级老人院

成日鬧人留意下會否開始老人失智

玩具萬歲!

珊瑚宮

唯有私下貼錢比工人叫佢忍

就算貼多幾千都仲平过低级老人院

成日鬧人留意下會否開始老人失智
玩具萬歲!

男爵府

如果話佢失智都失智左好奈
十幾廿年前我同C6結婚起
我都發覺佢講嘢冇普
鐘意講就講唔理人地鐘唔鐘意

其實上次佢話個工人用廁所用得奈
結果兩個鬧左交
最後要C6同埋佢家姐去條停

佢哋家人唔覺得俾多啲$個工人
可以令佢順返條氣
不過你咁提意都啱嘅
只不過不適用於這家庭

男爵府

Belle_Piano 發表於 21-4-6 14:06
佢家下等緊一個菲姐5丶6月上工。呢個weekend 起暫住老人院至菲姐來。C6家姐話老人院只有暫住位,D位好full. ...

冇得拆,上一輩冇外傭概念,佢地覺得啲工人係清朝既妹仔,奴隸。應該要食餿水,瞓樓梯底。一係加錢叫姐姐忍,一係唔好再請,嘥錢嘥時間嘥心機。

男爵府

冇錯,奶奶覺得工人係下等人。
我見過佢俾餸工人,係包括佢咬過咬唔開嘅肉塊。工人係囉住碗飯坐喺廚房裏面一張矮凳仔食飯,因為廚房細,俾佢放碗嘅位都冇。

男爵府

而家奶奶攪啲問題出來,成日都攪倒我C9同佢家姐。三時五刻就打來話個工人蝦佢,攪到我C6都被洗腦同佢一樣咁講,我心諗係邊個蝦人先。C6家姐已退休,大把時間攪呢啲嘢。我C9要返工,我哋又有小朋友,我真係唔想佢花啲冇謂時間攪佢亞媽啲野。唉⋯

複式洋房

Belle_Piano 發表於 21-4-6 14:05
奶奶80幾歲,獨居,個人比較刻薄,佢呢兩年請嗰啲工人,每一個唔夠一年就辭工唔做,每個臨走都要鬧爆佢。鬼 ...

其實唔使再請!直接送去老人院,唔會無位(emoji)!搵醫務社工幫手!佢地大把有得介紹,同埋只要你夠窮,政府每個月同老人家埋單!好彩嘅話仲可以排到政府院舍㖭!
佢咁樣對人,請幾多工人都無用

男爵府

manman_1110 發表於 21-4-9 00:09
其實唔使再請!直接送去老人院,唔會無位(emoji)!搵醫務社工幫手!佢地大把有得介紹,同埋只要你夠窮,政 ...

唔該哂你嘅提意。
完來有醫務社工呢樣野。

琴日C6講,奶奶去果間老人院喺佢屋企對面,暫住都要萬萬聲。C6話担心奶奶入左去老人院唔知會唔會唔野到其他病呀,唔適應呀等問題。我就話有自己屋企,幾千蚊就有工人照顧佢唔要丫馬,咁冇辨發嘅喎。

大宅

2023年兔年勳章

Belle_Piano 發表於 21-4-6 14:06
佢家下等緊一個菲姐5丶6月上工。呢個weekend 起暫住老人院至菲姐來。C6家姐話老人院只有暫住位,D位好full. ...

好多老人家都係咁。試下請印印,聽講普遍黎講印印照顧老人家係好d。。

男爵府

sakura888 發表於 21-4-9 08:16
好多老人家都係咁。試下請印印,聽講普遍黎講印印照顧老人家係好d。。
...

其實佢以往個個都係印。正因為印印識同奶奶溝通,就好明白奶奶鬧佢啲乜嘢。
而家來緊上工嘅係賓,依照C6講,因溝通上有問題,工人同奶奶知道對方未必明晒自己講嘅嘢,就算有時要嗌交可能都費事。當然我唔buy呢個講法⋯總之以後佢哋有糾紛,唔好次次都要關我哋事就得喇

首頁

尾頁

跳至