婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

Santal 發表於 21-4-9 10:47
回覆 liumeowjen 的帖子

辛苦你夜媽媽仲要覆我,仲睇埋我D舊POST。

一個H袋分分鐘係幾年嘅公屋租金價錢不如你呢位公屋有錢人分享下點先可以咁容易呃到公屋嘅入息資產審查比大家見識下

禁止訪問

大宅

住公屋用H袋,真羨慕

男爵府

大家一齊做錯嘅嘢就代表啦岩?
就係你哋呢班人令到好多人覺得好多人住公屋係呃資源囉
令到咁多人對住喺公屋嘅人咁反感

老實講我都唔係話要納稅人嘅角度出發
而係你哋依家喺度享受又唔儲錢又去旅行又食好嘢又讀好學校
點解唔儲錢向上流動讓番間公屋出嚟
就係你哋個個都咁樣
政府起極公屋都唔夠
本身嗰啲土地可以做其他嘢,又或者政府攞嚟起公屋嘅資源可以分配落其他度

用咗政府公家資源仲咁理直氣壯我都大開眼界

你有冇諗過比你哋住公屋同埋俾你地享受?
用名牌手袋用得咁理直氣壯好明顯你價值觀都好有問題

不過講真住公屋用H袋其實係幾可笑

sunalwaysshine    發表於 21-10-28 07:38
sunalwaysshine    發表於 21-10-28 07:38
fatty_pig    發表於 21-5-4 12:59
aimer.victoria    發表於 21-4-14 15:00
SugarBoo    發表於 21-4-12 09:03
kwhkwh    發表於 21-4-9 20:00
Uptoyouyou    發表於 21-4-9 15:58

大宅

Santal 發表於 21-4-9 14:25
回覆 michelin888 的帖子

呃唔呃呢就見人見智啦,分享就免喇,喺度呻句都被人圍,邊仲敢講咁多吖

公屋應付基層家庭住屋所需,一個住公屋嘅女戶主可以持續買頂級名牌袋,一定有問題啦。

你知啦,名牌手袋係奢侈品唔係必須品。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Santal 發表於 21-4-9 06:25
回覆 michelin888 的帖子

呃唔呃呢就見人見智啦,分享就免喇,喺度呻句都被人圍,邊仲敢講咁多吖

如果唔係呃(2~3人家庭入息limited 有冇$3萬?),咁咪要唔食唔用2~3個月先買到個手袋?

opclk99    發表於 21-5-2 04:24

大宅

liumeowjen 發表於 21-4-9 15:24
令到咁多人對住喺公 ...

全說中(emoji)(emoji)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

liumeowjen 發表於 21-4-9 15:24
令到咁多人對住喺公 ...
JM 慳番口水啦, 樓主厚面樣地咁理直氣壯我大開眼界。
富戶問題一直都有, 只係以前人地低調。不會令人咁反感。
但而家好似樓主咁出哂面巴巴閉閉既人越來越多, 只會越來越令人反感。

opclk99    發表於 21-5-2 04:24
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

kwhkwh 發表於 21-4-9 20:04
JM 慳番口水啦, 樓主厚面樣地咁理直氣壯我大開眼界。
富戶問題一直都有, 只係以前人地低調。不會令人咁反感 ...

用h 得用得咁自豪都真係令我大開眼界

人哋見佢用h 但知佢住公屋只有兩個諗法
一 打腫塊面充肥佬
二 濫用公屋資源厚面皮

講真用h出入公屋係幾好笑既

又想都有JM提出
二至三人家庭差唔多二萬幾
我都唔知佢邊度變啲錢出嚟可以買24 24

佢根本都唔會明
住咗公屋用咗政府資源,應該要有一顆感恩嘅心
唔係喺度講埋晒啲歪理

用納稅人嘅錢用政府嘅地資源用政府嘅儲備
原來就係要俾佢買h 袋

佢姑拉未必係唔抵得,可能都真係睇唔過眼
有錢買呢啲袋,冇錢同佢老公儲首期
令到佢老公可以向上流動。
我係姑奶都唔鍾意呢個佢啦

fatty_pig    發表於 21-5-4 13:02
opclk99    發表於 21-5-2 04:25

男爵府

Santal 發表於 21-4-7 09:35
被H牌VVVIP老闆娘毒,近年買左幾個H牌袋,我姑奶見親都望下再讚兩句,我都冇咩俾大反應佢,多謝下算。
點知 ...

你姑奶講得啱呀

複式洋房

真正有需要住公屋既人根本唔會消費得起去歐遊,幾個月糧去下東南亞就話姐, 更加唔會供得起子女讀私校,國際學校。
如果你認識呢d人,你可以舉報佢地濫用政府公屋資源

翻工辛苦左咁耐,又個個月儲幾百一千,去enjoy下美食又冇問題喔,但好想知樓主點樣住到公屋又有咁多錢去歐遊又買名牌 仲要係咁貴既H牌?萬零蚊既袋,住公屋既人可能儲幾個月錢或者都買到既

好奇你同你老公點樣過到入息審查?定係你地出現金?請問翻咩工係出咁多現金?

唔好覺得有人係咁做,就覺得冇問題,覺得自己都冇問題。
香港有好多比你更需要上公屋既人

happylife28    發表於 21-4-20 16:15

大宅

其實唔係住公屋唔好用H袋,應該話用H袋就唔好住公屋啦。
就算買唔到樓,都肯定有能力租樓啦,最無恥係仲上網大言不慚咁講。

qoo888    發表於 21-4-15 21:05
SugarBoo    發表於 21-4-12 09:05

男爵府

睇咗都忍唔住回覆:
住公屋,其實代表入息唔係太高,用緊社會資源,係真係比有需要人入住。其實真心有錢買七萬幾名牌袋,可能唔止呢個數,因為又要配貨,理應有鬆動錢比首期。
不過話分兩頭,可以全家唔食唔用,只係儲錢買名牌啦

男爵府

Santal 發表於 21-4-7 12:59
回覆 tantanmama 的帖子

唔明佢廢人講咩廢話

係你厚面皮

珍珠宮

我愛Corina 發表於 21-4-9 17:46
如果唔係呃(2~3人家庭入息limited 有冇$3萬?),咁咪要唔食唔用2~3個月先買到個手袋?
...

3人 $24,410

其實有錢買H袋,真係唔覺得有經濟壓力要住公屋係公屋孭H袋都幾好笑……

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

除非間公屋買左,否則你應該低調d啦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mcs74 發表於 21-4-9 16:13
3人 $24,410

其實有錢買H袋,真係唔覺得有經濟壓力要住公屋係公屋孭H袋都幾好笑……

如果無呃,$24410 都唔夠用,仲要買$7萬一個袋只可以講好捨得

侯爵府

回覆樓主:

2424 ....... 我以後唔會去專門店買呢款
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

公爵府

Santal 發表於 21-4-8 22:29

咦!咁熟既對白?咁似海洋公園劉公子既「睇少啲戲,去少啲日本就買到樓」既理論? ...

其實劉生無錯。有次訪問大劉,大劉話佢個仔講得好啱,不過佢之前叫個仔唔好講啦,啲人唔鍾意聽。

公爵府

牛年勳章

alicego62 發表於 21-4-10 10:27
其實劉生無錯。有次訪問大劉,大劉話佢個仔講得好啱,不過佢之前叫個仔唔好講啦,啲人唔鍾意聽。
...

劉生講得啱!我啲同事初初入職嘅都有二萬幾蚊一個月,但係佢哋攞曬嚟養靚車同埋去旅行,跟住就呻買唔到樓!

首頁
12345...9

尾頁

跳至