婆媳關係

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

vkm2014 發表於 21-4-11 13:46

同樣道理成身名牌我覺得都係要住豪宅先match,不過可能樓主 ...

肯定唔係啦,佢自己都話:「呃唔呃呢就見人見智啦」,又話費事share點解可以又住公屋又用H袋

琥珀宮

Gloria.a 發表於 21-4-11 02:58
大家唔好插住先,我認為有能力買樓,邊個唔想買呢。

買樓絕對唔係買少幾個袋就買到嫁~

買得起幾個H 袋,係未必有能力買樓。

問題係,合資格申請公屋,即收入及資產低於限額,當然買唔起樓,但咁既收入資產,可以好似樓主咁「當好閒事」咁買得起幾個H袋(你
其實知唔知價)?
係咪隱瞞資產收入去濫用政府資源,心照不宣吧!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

vkm2014 發表於 21-4-11 05:46

同樣道理成身名牌我覺得都係要住豪宅先match,不過可能樓主 ...

你可以幫佢兜下嘅,但佢話被人問公屋幾時裝修好,同搬過去,似係剛剛申請到啦。如果係一早已買,佢奶奶同姑奶都唔洗留返而家先黎講。

cathngai    發表於 21-4-11 21:16

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

liumeowjen 發表於 21-4-11 13:39
但佢冇諗過當你帶住個H袋去完唔同地方然後搭車返屋企嘅時候,返到嘅屋企係公屋
畫面出哂來 不過樓主面皮夠厚,應該甘之如飴

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

Gloria.a 發表於 21-4-11 02:58
大家唔好插住先,我認為有能力買樓,邊個唔想買呢。

買樓絕對唔係買少幾個袋就買到嫁~
jm, 5好玩啦, 你要扮公道幫樓主5該先查查h 袋咩價錢同埋而家hk地的樓價。

不是劉package 口中去少幾次旅行就得果d 幾千元旅行既貨色!
買得h袋/睇得h袋上眼, 收入點都過哂cap。

買得h袋/睇得h袋上眼, 佢地本身有條件買樓。當然佢地買/5買 係佢地的選擇。

再講jm, 你..知不知大西北仲有500萬, 甚至400萬左右的樓? 咁好老實,人地阿樓主用開h袋, 未必睇得上眼,but 真係有呢d 上車盤架。

cathngai    發表於 21-4-11 21:18

侯爵府

回覆樓主:

其實了解下真H嘅價錢
再了解下公屋嘅入息上限

其實唔難明白其他Jm講咩!根本用得起,佢仲話有幾個。已經係過唔到入息。

理性分析

子爵府

虎到金來勳章

好無聊咪理佢
自己鍾意用咩就用咩

男爵府

jackiemei 發表於 21-4-12 23:11
其實了解下真H嘅價錢
再了解下公屋嘅入息上限

嚴格來講冇話唔得嘅,但瓜田李下唔好睇同處境有d抵觸有d衝突咁唧。。
情形就如大紅大紫去送殯,冇話唔得架。。或五六十歲着bra top超短褲都冇話唔得架。。或爭人條數唔還又約人行名店shopping又大魚大肉咁。。

即係咁,如果我住公屋叫我拎住個十幾萬嘅手袋出入,我會週身唔自然,有時做人做事需要恰如其分
不喜勿插

cathngai    發表於 21-4-13 18:26
cathngai    發表於 21-4-13 18:23

侯爵府

eledak 發表於 21-4-13 07:00
嚴格來講冇話唔得嘅,但瓜田李下唔好睇同處境有d抵觸有d衝突咁唧。。
情形就如大紅大紫去送殯,冇話唔得架 ...

拎住仲以為自己好型。其實....

cathngai    發表於 21-4-18 23:32

侯爵府

eledak 發表於 21-4-13 07:00
情形就如大紅大紫去送殯,冇話唔得架 ...
怡如其份
jm 說得好。 做人處世態度很重要。

禁止訪問

男爵府

kwhkwh 發表於 21-4-13 09:46
怡如其份
jm 說得好。 做人處世態度很重要。

其實大家對事不對人
樓主的情形確難免令人非羨即妒或抱不平。
樓主斥其姑9"邏輯"有問題,但正正現在出現的就是邏輯問題。。
如:低收入=合申請公屋資格=
冇可觀閑$買貴袋=冇能力買貴袋

咁而家邏輯上,有可觀閑$買貴袋即等同與合申請公屋互相抵觸

一個H袋分分鐘=3,4年租金,就如我供樓每月約$3萬,等於我拎個價值$過百萬的手袋出街,我都覺唔自在。
我樓自己供, 其實拎$三百萬蚊個袋都與公衆利益冇抵觸,但都唔會啦。。

其實同人講住公屋(非自置)又用H袋,正如拎緊綜援放閃上個月去歐洲shopping,下個月計劃去睇北極光一樣,給人兀突以致反感的印象。

cathngai    發表於 21-4-13 18:25

男爵府

Santal 發表於 21-4-13 10:30
本來純粹想呻吓,估唔到會引來咁熱烈既反應

一家唔知一家事,你地喜歡用咁少既資料,配合自己無限既想像力 ...

你根本就冇正面回應過所有人對你嘅質疑

你可以繼續喺潮版嗰度發言,話自己要買mini Roulis or 點樣索啲H袋

如繼續高調我唔排除得閒會喺嗰邊嗰邊追擊下你添

邏輯有問題嗰個根本就係你

珍珠宮

好多花生~~~

樓主舊帖指出自己未有小朋友,咁即係樓主嘅公屋係2人家庭

根據房署資料2人申請公屋
每月最高入息限額$19,550
總資產淨值限額$360,000

樓主竟然有閒錢買到幾個h袋,又口口聲聲話自己合資格申請公屋
呢個笑話真精彩,如果呢個帖去到公海,真係不得了!

珍珠宮

Santal 發表於 21-4-13 10:30
本來純粹想呻吓,估唔到會引來咁熱烈既反應

一家唔知一家事,你地喜歡用咁少既資料,配合自己無限既想像力 ...

呢版回覆算客氣喇

幫你發聲嘅唔係勇,一係佢哋同你係同一類人,一係佢哋唔知h袋幾錢個、唔知2人公屋月入同資產限額

子爵府

秋天與楓葉 發表於 21-4-13 21:34
呢版回復算客氣喇

幫你發聲嘅唔係勇,一係佢哋同你係同一類人,一係佢哋唔知h袋幾錢個、唔知2人 ...

我少蒲呢邊,係潮版見到啲蛛絲馬跡所以過嚟八下....

爬文後覺得其實大部分jm講嘅真係好客觀,印象中樓主係潮版回過po,根據內容知道佢嘅H collection 裡面係有kelly ado....... kelly ado 喎,「中立」嘅jm知唔知 kelly ado 咩價位?宜家樓主仲等緊個 24 24 ,可以咁樣消費同時又可以申請到公屋,真係令人費解嘅

男爵府

Santal 發表於 21-4-7 09:35
被H牌VVVIP老闆娘毒,近年買左幾個H牌袋,我姑奶見親都望下再讚兩句,我都冇咩俾大反應佢,多謝下算。
點知 ...

將入住公屋‎ 姑奶叫咪再用Hermès:人哋當A貨‎ 港女:唔知咩邏輯
https://www.hk01.com/article/613477?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

你上報了

男爵府

秋天與楓葉 發表於 21-4-13 21:26
好多花生~~~

樓主舊帖指出自己未有小朋友,咁即係樓主嘅公屋係2人家庭

真係好想同房署舉報呢d人
樓主仲唔知衰係到辯駁

洋房

咁咪報房署查下佢啲資產囉!講多無謂!

男爵府

ggiee 發表於 21-4-18 10:42
將入住公屋‎ 姑奶叫咪再用Hermès:人哋當A貨‎ 港女:唔知咩邏輯
https://www.hk01.com/article/61347 ...

上報

首頁
23456...9

尾頁

跳至