自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

2 歲左右無餵飯,但剪食物成個幼稚園階段都有。我仔唔係好好食嘢嘅人,麻煩嘅嘢佢情願唔食,求其唔餓就停手 (中間無 snacks) ,所以好瘦。細個食牛扒,bite-size 佢可以同你食晒成塊,要齒開食 2 舊就唔食。當時家庭醫生都話咁你再剪下先,好過要見營養師

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

未夠一歲已經冇餵喇!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

歲幾開始唔俾餵, 要自己食
自己用叉/匙巾/手/大人既筷子

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

我仔識用匙羹食就唔再餵,大概歲半至兩歲開始少餵佢食飯,就算唔肯食都唔會餵。
唔好話餵飯,小學仲用奶樽飲奶嘅都唔少。我自己就會覺得,如果健康發展一切正常,唔肯飲就由佢唔飲,我姨甥兩歲後就咩奶都唔肯飲,大個都有6呎高,其他飲食都會吸收到營養。
見過小學生仲戴住口水肩,用好細隻bb匙羹食飯,係阿媽問題,唔係個細路仔做唔到,隻羹咁細唔好怪佢食得慢。

子爵府

回覆 wan_sosin 的帖子

都係,我個女(3歲半)都可以擘到個口好大,宜家出街唔記得帶佢D餐具,都係洗一洗大人餐具俾佢就得

別墅

我諗自己會餵到歲半兩歲

侯爵府

回覆樓主:

兩歲,不過我仔食得好慢,冬天食到凍晒,有時都會忍唔住餵。

子爵府

湘 發表於 21-4-7 10:49
一歲已經冇咁做

男爵府

歲半已經自己食,同步食,點解要佢食飽睇ipad 然後到大人食?咁咪要係餐廳食好耐

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

1歲鍾意自己食,有剪食物

1.5歲開始,食過街外嘢就揀飲擇食,開始要人餵&氹,呢段時間最瘦

直至2歲左右都間中要人餵

2歲半返全日N班後就無需再餵,食量正常返

佢爆牙仔或病就食少D

男爵府

一歲 識咬就剪都唔鬼剪好驚d人仲剪到一粒粒咁

子爵府

我餵到起碼都六歲食嘢太慢啦

男爵府

食粥仔已經無餵啦

男爵府

除左bb飲奶,食固體食物開始都無餵食習慣。

男爵府

我阿媽餵到我小學,佢份人好急躁,佢頂唔順我食得太慢,而我又唔鍾意食,所以被逼進食,我一點都唔享受被餵。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔會囉! 我囡3歲同枱會自己食,唔餵唔剪,但當然會點D啱小朋友食嘅嘢,如白飯,水蛋,肉丸意粉,麵等!

大宅

10個月大之後冇再餵. 屋企同出街都自己食. 而家就嚟兩歲,出街食完嘢我會俾啲顏色筆同紙去玩. 屋企已經有睇電視唔想佢出街再睇手機/iPad

伯爵府

回覆樓主:

10歲,智力正常,四肢健全,工人仍然在餵食,父母在場,沒有阻止

wcpcelia    發表於 21-4-8 11:30

大宅

我同老公由仔歲零已經無餵,但係屋企工人到而家4歲都仲餵,我明白既,佢想仔快d 食完佢可以執野,我地就通常由佢慢慢食,我仔都係睇人蝦,去公公婆婆度都唔駛餵,自己食,係蝦工人

首頁

尾頁

跳至