自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

daijuju 發表於 21-4-7 20:38
3月頭都有show地點。但冇邊隻疫苗

因為三月頭只得科興有得打.

當時復必泰都未運到,所以之前sms冇需要寫針名, 因為只得科興打

復必泰運到後,sms才有埋針名

琥珀宮

MM2H 發表於 21-4-7 19:45
當時冇寫,好可能因為只得一款

三月三日開始可預約復必泰,但見上面有人show 三月四日出既SMS,仍未見有疫苗名稱

翡翠宮

cattz288 發表於 21-4-7 21:02
喺兩次意外入面, 我覺得最大可能係, 門口果位同入資料果位都係求其對下, 互相靠住對方有CHECK過SMS資料, 其 ...

咁多重關卡查證、問答都過晒、 小冊子都要人坐低睇完明白, 剔格, 打之前醫護對多次人名針名,

如中心有錯, 我估錯在“太好人”, 市民去錯地方, 唔想花時間去正確的中心,嘈多兩嘈, 要見主管, 中心主管費事他們繼續在門口吵鬧, 才通融俾他們入.

冇睇小冊子? 醫護對人名、針名時又唔出聲?

事後孔明, 才去投訴/償索?

珍珠宮

daijuju 發表於 21-4-7 21:00
所以我就話係咪其實一開始到達已經知道去錯咗,不過諗住都一場黎到打咗算?咁政府見你同意咪照打。因為咁 ...

如果接種中心真係當場俾佢地轉打,咁接種中心有無做返足record證明事主知道係「轉打」而唔會比人抽後腿呢?
以我理解,網上預約時要填一份declaration , 科興同biontech 係唔同的。做齊所有文件加臨場要做嘅步驟先至叫完整。接種中心當時有冇提醒情況係轉打,有無叫接種者補做返網上份declaration 或簽份consent letter證明知道係轉打另一隻呢?錯了真係唔係問題,但經一事要長一智,這些就係要review的地方。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

木土土 發表於 21-4-7 21:10
三月三日開始可預約復必泰,但見上面有人show 三月四日出既SMS,仍未見有疫苗名稱
...

復必泰首日接種係3月10日,幾時開始加附疫苗名係sms就唔清楚,3月4日未加都唔奇

但始終每間中心只接種一款疫苗,以防出錯,而中心內內外外,標貼眾多隨眼可見,再加過3關職員查核,確係好奇究竟問題出係邊

單計查問打邊隻疫苗,都起碼3組不同職員,就算接種者亂嚟,3組不同崗位職員都出錯,先會去到打埋針才發現嘅地埗

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jasmine-4711 發表於 21-4-7 21:14
咁多重關卡查證、問答都過晒、 小冊子都要人坐低睇完明白, 剔格, 打之前醫護對多次人名針名,

如中心有錯, ...

如果係酌情處理, 中心應該有RECORD, 而唔會話佢地三個打完先發覺打錯針喇
放下自在

翡翠宮

白毛毛 發表於 21-4-7 21:14
如果接種中心真係當場俾佢地轉打,咁接種中心有無做返足record證明事主知道係「轉打」而唔會比人抽後腿呢 ...

x2good point,
中心主管做好人都要保障自己同政府. 不可以俾有心人裝冇心人.

以後再有人白撞, 應另外簽多份同意書, 印明知道自己去錯地方、打錯針, 一切後果由自己承擔, 不可因此向政府及中心內員工償索.

如強闖又唔肯簽consent或
唔肯走,仲滋擾有預約及排緊隊的人,
中心就報警拉人啦!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

咁政府都試驗緊溝針打,咪當係錯有錯著做試驗啦!

男爵府

回覆樓主:

兩隻針都不同地點,D人又會去錯? 打時職員有問你知唔知今日打咩針。

wcpcelia    發表於 21-4-8 11:28

琥珀宮

MM2H 發表於 21-4-7 21:16

復必泰首日接種係3月10日,幾時開始加附疫苗名係sms就唔清楚,3 ...

首先,一定係接種既市民自己好懵咁,一路同職員核對都唔知道錯咗。

但中心3關職員查核,好大機會只係第一關既職員會核對呢個資料:預約日期、時間、接種地點。若市民去錯地點係另一款疫苗,第一關職員check 唔到錯誤,放人入去,咁之後既工作人員都無辦法check到

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 21-4-7 21:23

x2good point,

多謝你回我。
一路落嚟睇到criticise事主的人多,話政府要改善的人少,我也有想過是否要繼續出來發聲。
實在我一直在說的,不是針著在誰對誰錯,根本兩邊都有錯。我一直在說在堅持的是,人要進步,不是用全力去找對方的錯,而該是檢討自己,改進自己,才有能力不會不覺意去傷害人或被害。

水晶宮

我係餓底 發表於 21-4-7 19:39
其實入面係會不停有人嗌咪提住嗰間中心係打乜疫苗架喎,咁都錯得
...

d人有想搞事

別墅

奇怪! 在場工作人員唔會check 咗先㗎咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

木土土 發表於 21-4-7 21:31
首先,一定係接種既市民自己好懵咁,一路同職員核對都唔知道錯咗。

但中心3關職員查核,好大機會只係第一 ...

如果係咁,確係職員做得唔夠

我打晒2針,2針程序相約,門口職員負責對sms,等候區2組職員問病歷,核對小冊子disclaimer,小冊子好清晰邊款疫苗,職員亦口頭核對係咪打呢隻,明唔明白安全問題

到最後打針時,要用身份證入讀卡機,該組職員再核對身份,又問打邊隻疫苗,再比個樽仔講係xx疫苗,入讀卡機後,職員係睇住個mon同我對身份證號,但有冇顯示係預約邊種疫苗,接種者坐嘅角度係睇唔到,一打完就即時print針紙,再對一次,先過去最後一區等30分鐘

整個過程,2次我都見程序非常謹慎,遵守protocols 的,如其他中心有不同protocols 守則,係應要檢討,但好奇多重關卡都出事,實情係點

男爵府

可能事主係仔女幫佢哋做預約,事主想打科興,仔女幫佢book伏必太,book完之後事主大安旨意,一路都以為科興,短訉無睇清楚,入到會埸又無留意,護士打之前又緊張,聽唔清楚又求求其其答,最終打完安樂晒,等候時才望吓張print out 先知打錯咗!

以上只是猜測!不過我真係聽過有年青人對話,其中一個話:我阿媽要打大陸嘢,但我會幫佢book伏必太,吹咩!

珍珠宮

goldmedal 發表於 21-4-7 22:13
可能事主係仔女幫佢哋做預約,事主想打科興,仔女幫佢book伏必太,book完之後事主大安旨意,一路都以為科興 ...

有機會

翡翠宮

木土土 發表於 21-4-7 20:58

上面已有人指出,之前既SMS係無疫苗名稱,應該係出事後才改善 ...

我冇話佢地刻意, 我上面寫明“可能”/“我估”,
句尾仲有問號, 是“疑問句”,
不是指責或陳述句.

“假如”不是索償,
也“可能”係黄文宣插政府?

就算sms冇寫或佢冇睇清楚,
中心派那本小冊子有針名又冇睇?
打針前醫護再對一次人名及針名,
又聽唔倒,都答“係”? 唔答,冇得打播.

連不懂中英文的其他族裔, 如有要求,都有他們文字的翻譯本,睇明白先打

那有咁多巧合, 每個關卡都疏忽?

男爵府

回覆樓主:

打錯針呢兩個接種中心都係由醫管局負責接種, 睇來HA要檢討下, 萬一打錯針嘅人士有乜事,政府又千夫所指

伯爵府

唔係有電子針咭咩?可唔可以有電子record, 即一check身分證就有record 你打過邊隻針?
有啲人真係烏sir sir 咁。

珍珠宮

Alohayo 發表於 21-4-7 22:20
打錯針呢兩個接種中心都係由醫管局負責接種, 睇來HA要檢討下, 萬一打錯針嘅人士有乜事,政府又千夫所指 :t ...

外藉人士果間係九龍灣體育館係外判,唔係HA負責。

首頁

尾頁

跳至