自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

減齡達人勳章 2021勳章

回覆樓主:

芭蕾舞考grade其實有咩用?
我囡5歲,學左半年左右,老師就安排考RAD.
但我無打算儲cert 考學校, 純粹為興趣,所以無報考。
其實有需要嗎?

珍珠宮

畀面勳章

kekawai 發表於 21-4-8 10:25
但我無打算儲cert 考學校, 純粹為興 ...

如果想升級就要考試,唔考就要等年齡夠先可升級,我唔太肯定,有錯請指正

水晶宮

2021勳章

有d學校唔考唔比你升級
老C見你唔考, 會主力教考的學生, 咁唔考的只是跟著跳, 唔花時間幫佢執
唔考的, 一星期一堂, 當興趣班上, 想進步就難

水晶宮

2021勳章

Assume 你 G5才考, 之前老C唔執你, 咁多年落嚟, 你跟同學間的表現已有距離, 加上小朋友自己懂的,老C同學個個問你做咩唔考試, 係人都知唔係佢話唔考, 咁小朋友回家又唔開心講比家長知, 比壓力家長

家長堅持唔考, 當興趣班個d同學, 最後quit 晒, 其實冇學d咩, 浪費時間, 唔投入

水晶宮

2021勳章

Amy47 發表於 21-4-8 10:25
如果要買pointe 可能貴喺對pointe 到,我女對腳衰揀咗嗰對好似過千
自己出去鞋公司買?

瑪瑙宮

Amy47 發表於 21-4-8 10:25
如果要買pointe 可能貴喺對pointe 到,我女對腳衰揀咗嗰對好似過千

pointe shoes自己外面買,係唔平,閒閒地$500、600,因為通常人手製造,所以我頗鍾意毛妹,比較實際。

男爵府

2021勳章

chocolatebean 發表於 21-4-8 11:04
自己出去鞋公司買?

老師帶隊出去買,因為要試
無聊閒在家

水晶宮

2021勳章

SandyKL 發表於 21-4-8 11:42
pointe shoes自己外面買,係唔平,閒閒地$500、600,因為通常人手製造,所以我頗鍾意毛妹,比較實際。
...
估唔到, 以為 王, 毛 都係謀人寺

水晶宮

2021勳章

Amy47 發表於 21-4-8 12:52
老師帶隊出去買,因為要試
咁咪好,冇牟利

公爵府

SandyKL 發表於 21-4-8 11:42
...

咁考試衫?考費呢?

公爵府

低grade可以唔考,我k1.2都無考⋯

我一考係pre-primary

其實你可以grade 1先考

瑪瑙宮

chocolatebean 發表於 21-4-8 12:53
估唔到, 以為 王, 毛 都係謀人寺

王係,毛唔係,冇可能唔賺錢,但毛賺得嚟有個譜,唔太亂嚟。

水晶宮

2021勳章

SandyKL 發表於 21-4-8 13:03
王係,毛唔係,冇可能唔賺錢,但毛賺得嚟有個譜,唔太亂嚟。
連d 社區中心 都牟利

瑪瑙宮

bananaGi 發表於 21-4-8 12:58
咁考試衫?考費呢?

記得有一個級考試有指定衫鞋,其餘都係黑色leotard,以我女為例,佢由K2暑假開始學,考到AF (Advanced Foundation),期間一路長高,學校趁佢地長高碼唔同咗換買大一碼,都係收百幾一件。考費由幾百至千幾2千啫,其實有得查,考試局下面個網頁列哂每級考試費,可睇睇。

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/ipe/rad/

水晶宮

2021勳章

SandyKL 發表於 21-4-8 13:19
記得有一個級考試有指定衫鞋,其餘都係黑色leotard,以我女為例,佢由K2暑假開始學,考到AF (Advanced Fou ...
上年有冇考?

瑪瑙宮

可以唔順序考,成人一考就由Grade 6開始,唔使由Grade 1考。不過建議小朋友由Grade 1考,俾佢熟習吓考試情況,除非冇諗住長學,否則考吓試,對小朋友技巧進步有幫助,長遠有好處。

瑪瑙宮

chocolatebean 發表於 21-4-8 13:21
上年有冇考?

上年RAD 考試好似因疫情停咗。

我阿女話要考A1,但懶懶閒,今年3月31日過咗deadline啦都冇報。佢搞嘢啦,1月掛住考演藝芭蕾舞入學試,要拍片交嚟考試,都唔知佢想點,問佢考到轉唔轉過去讀,佢又話未必。我女寧捨多心,不過青年人,係咁㗎嘞。

瑪瑙宮

chocolatebean 發表於 21-4-8 13:06
連d 社區中心 都牟利

都聽聞過,私人教仲掠水。

水晶宮

2021勳章

SandyKL 發表於 21-4-8 13:30
上年RAD 考試好似因疫情停咗。

我阿女話要考A1,但懶懶閒,今年3月31日過咗deadline啦都冇報。佢搞嘢啦, ...
Apa degree or diploma course?

瑪瑙宮

chocolatebean 發表於 21-4-8 13:58
Apa degree or diploma course?

Degree

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊