興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

民房

白威仔已一歲多,通常我們星期六﹑日帶牠外出,但每次外出後都有一天絶食,該天深夜至第二天都會肚瀉,排出紅色啫喱狀便便,第三天回復正常。但上星期帶牠出外美容後便又疴又嘔又咳有有鼻水,之後每天都疴三﹑四次,甚至有血便。於是立刻帶牠看獸醫,化驗後只有炎症,沒有狗瘟,食了七天抗生素後便止疴止嘔了。但是,第九天再次有血啫喱便便。
曾給牠吃乳酸菌及清淡飲食也沒改善。若每次都要看獸醫也不是辦法。

請問可以怎樣解決牠經常肚瀉的問題?謝謝!

男爵府

2021勳章

mumtc 發表於 21-4-8 11:23
白威仔已一歲多,通常我們星期六﹑日帶牠外出,但每次外出後都有一天絶食,該天深夜至第二天都會肚瀉,排出 ...

食腸胃狗糧,問醫生,你小狗似腸胃炎,介零食,快D睇好左先.

民房

謝謝你,就是看完醫生都一樣才覺得煩惱。醫生話可能是狗仔緊張而令牠肚瀉,所以才要再想方法改善牠的腸胃,也許再問問醫生腸胃糧會否有幫助。

男爵府

2021勳章

轉一隻岩佢食既糧, 佢現在食邊隻糧?

會唔會食益生菌好過乳酸菌, 乳酸菌我覺得更易痀。

民房

食緊FOREST 雞味去寵物店買益生菌,佢就介紹左乳酸菌俾我。
遲一﹑兩天再同佢出街試試會唔會再肚瀉。

男爵府

2021勳章

mumtc 發表於 21-4-16 15:06
食緊FOREST 雞味去寵物店買益生菌,佢就介紹左乳酸菌俾我。
遲一﹑兩天再同佢出街試試會唔會再肚瀉。
...
有沒有考慮轉第二個醫生看看。

大宅

出街後先肚瀉?去過的地方有問題?

大宅

有機會是胰臟炎,最好驗血睇清楚

珍珠宮

2021勳章

食腸胃敏感的狗糧,同埋試吓益生菌。我買過Probiotic果隻,百幾蚊可以食好多次。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊