自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大笨鐘 發表於 21-4-9 12:01
其實佢地行為係唔啱,無論嗰塊係私地定政府地。

係吾啱,但又可以點,最老資格嗰啲村民都吾出聲。不過諗深一層,塊地與其長年荒廢雜草叢生,倒不如俾有心人好好利用吧。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

用戶要求終止服務

牛年勳章

estw 發表於 21-4-9 12:11
係吾啱,但又可以點,最老資格嗰啲村民都吾出聲。不過諗深一層,塊地與其長年荒廢雜草叢生,倒不如俾有心 ...

咁你有多餘錢放喺度唔用,幫你用好唔好?好好利用 d 錢唔好浪費嘛~ 地主唔出聲唔使理,政府地你舉唔舉報自己衡量。唔使公開讚賞佢呱?
未經許可,請勿轉載

男爵府

大笨鐘 發表於 21-4-9 12:28
咁你有多餘錢放喺度唔用,幫你用好唔好?好好利用 d 錢唔好浪費嘛~ 地主唔出聲唔使理,政府地你舉唔舉報自 ...

鄉村地方好複習,好多野政府都管吾到,總之一言難盡,你99住村嘅應該會明白。其實我都會黑心咁諗,放長雙眼,睇幾時俾人拆佢塊田。事實我都係剛知道呢件事,但見住佢地拔草掘地嘅人卻吾出聲吾阻止,咁是否表示大家都批准?得我一個睇吾過眼又可以點?

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

犯法架!呢度唔係大陸!

用戶要求終止服務

牛年勳章

estw 發表於 21-4-9 12:53
鄉村地方好複習,好多野政府都管吾到,總之一言難盡,你99住村嘅應該會明白。其實我都會黑心咁諗,放長雙 ...

其他人阻唔阻止唔到我理,一定唔係代表得到所有人認同。無咩可以點,閒事莫理,見你之前講到佢地幾叻幾聰明,亦都無須要。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

既然知道人地咁做係唔啱,何必吹捧?
所以人地先問係曲定直。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

estw 發表於 21-4-8 11:53
有人為左試下落田耕種而走去租塊細細地嘅田,其實鄉效好多土地都係荒廢生曬野草,只要你夠大膽又肯努力開墾 ...
大家咪做呢的行為,樓主唔知係唔係地主,點會無人....[主人,官地]等你落左好多本錢,做左好多野,做到好靚........................好靚,先去名正言順收回

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-4-9 13:08
既然知道人地咁做係唔啱,何必吹捧?
所以人地先問係曲定直。

就係要讚到所有人有樣學樣,睇到時仲會吾會吾理。

馬太福音六章29節

男爵府

20150618bb 發表於 21-4-9 13:10
大家咪做呢的行為,樓主唔知係唔係地主,點會無人....[主人,官地]等你落左好多本錢,做左好多野,做到好靚..... ...

我都係咁諗

馬太福音六章29節

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

estw 發表於 21-4-8 12:56
我只係一個弱勢社群裡面嘅一個無知婦孺
好多年前有個朋友同你一樣,幫人做好曬一個唔該都無,好似用左10多萬元,玩左年多就有地主來收回

珊瑚宮

estw 發表於 21-4-9 13:18
我都係咁諗
你仲推介

男爵府

20150618bb 發表於 21-4-9 13:21
你仲推介

如果個個都係守法嘅香港人,點會咁傻聽我去做,個post一出,十個有十個都係鬧我。

馬太福音六章29節

男爵府

20150618bb 發表於 21-4-9 13:19
好多年前有個朋友同你一樣,幫人做好曬一個唔該都無,好似用左10多萬元,玩左年多就有地主來收回
...

你朋友嘅朋友係點得塊地?

馬太福音六章29節

用戶要求終止服務

牛年勳章

estw 發表於 21-4-9 13:17
就係要讚到所有人有樣學樣,睇到時仲會吾會吾理。

呢個方法效果會唔會太細?係唔係你原意?想有人理可以向政府部門舉報,或者通知村長,你住咗咁耐唔會唔知?
未經許可,請勿轉載

男爵府

大笨鐘 發表於 21-4-9 13:35
呢個方法效果會唔會太細?係唔係你原意?想有人理可以向政府部門舉報,或者通知村長,你住咗咁耐唔會唔知 ...

都話村裡面嘅原村民係最話得事,你冇權冇勢村長採你都傻,政府都管吾到,除非係官地。

馬太福音六章29節

珊瑚宮

estw 發表於 21-4-9 13:30
你朋友嘅朋友係點得塊地?
佢自己間村屋後面,所以甘落本,個間野其實都比較偏僻,甘先死得

珊瑚宮

estw 發表於 21-4-9 13:29
如果個個都係守法嘅香港人,點會咁傻聽我去做,個post一出,十個有十個都係鬧我。
...
我就無鬧你,不過講我朋友經歷

男爵府

20150618bb 發表於 21-4-9 13:44
佢自己間村屋後面,所以甘落本,個間野其實都比較偏僻,甘先死得

咁慘,有可能俾原村民告發。

馬太福音六章29節

男爵府

20150618bb 發表於 21-4-9 13:46
我就無鬧你,不過講我朋友經歷

Sorry,我講鬧係誇張左。

馬太福音六章29節

珊瑚宮

estw 發表於 21-4-9 13:47
咁慘,有可能俾原村民告發。
唔使告發........佢只係睇你做到佢覺得可收回時.............收回,所以邊有甘大.................................隻青蛙

首頁

尾頁

跳至