懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

係咪知道bb性別先買?

大宅

我就照完結構一切無問題先開始睇,26W後先開始買。

好多嘢都係 gender- neutral,姓別反而唔係重點,陀唔陀得穩先係,老人家話怕BB小器,床仔買咗都唔好送貨住。其實都真係怕買咗返嚟結果用唔著,會更加唔開心。

複式洋房

MonieCora 發表於 21-4-8 12:17

好多嘢都係 gender- neutral,姓別反而唔係重點,陀唔 ...

me2~我都係照埋結構先,之後就等有bb展或做特價先買

bb床同high chair個d 大件野有朋友送,係bb車就買全新,因為有排用

洋房

MonieCora 發表於 21-4-8 12:17

好多嘢都係 gender- neutral,姓別反而唔係重點,陀唔 ...

我諗住照埋結構先同4大長老講

洋房

tin2018 發表於 21-4-8 12:37
me2~我都係照埋結構先,之後就等有bb展或做特價先買

bb床同high chair個d 大件野有朋友送,係bb車就買全 ...

會展搞個類bb展?

複式洋房

vanvan26 發表於 21-4-8 12:52
會展搞個類bb展?

類似啦,前排灣仔個bb展我見咁多人去我冇去,我會今日去九展個bb展

仲有百貨公司個d bb展,好似aeon咁,bb衫好多時都平一截,仲有bb消耗品例如濕紙巾同尿片都有特價

大宅

其實幾時、邊度都買到,BB展係會平D,不過我都無去,怕多人增加感染風險或者俾人撞到,多數一田、Aeon都會有BB展,我會閒日非繁忙時間去,重嘢好似洗衣液、洗奶樽液、泡泡搓手液、沖涼液、pat pat cream、尿片、濕紙巾之類就上網訂,或者hktvmall/ Mannings/ Watsons網店有時都會減價,可以果D時候買。

反而BB車就真係一定要試咗先,試吓好唔好推、拎唔拎得起等等,但都唔急,因為其他媽媽話初生都係手抱出去多,我就買咗可以轉 car seat既款,因為接出院時已經要用。

可能你整定個 list 有咩要買先,然後可以留意吓價錢,plan吓 budget,再度下屋企D位,睇吓可以點擺D嘢,到照完結構時再一次過買。

大宅

回覆 MonieCora 的帖子

不能認同更多, 由其係我呢D有小產前科既人. 真係咩都唔敢買

洋房

tin2018 發表於 21-4-8 13:30
類似啦,前排灣仔個bb展我見咁多人去我冇去,我會今日去九展個bb展

仲有百貨公司個d bb展,好似aeon咁,b ...

九展都有bb展? 多唔多嘢賣?

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我孕中期開始就上網睇下BB野, 做下research, 睇下人地介紹D咩或者有D咩係買完發覺中伏/非必需.
會開始行下aeon, 一田等等百貨公司親身望下BB野.
但都打算照完結構先真係開始買.

洋房

MonieCora 發表於 21-4-8 13:39
其實幾時、邊度都買到,BB展係會平D,不過我都無去,怕多人增加感染風險或者俾人撞到,多數一田、Aeon都會 ...

想請教bb車應該點揀? 係咪買一架就夠用?

複式洋房

vanvan26 發表於 21-4-8 15:02
九展都有bb展? 多唔多嘢賣?

我係報左bb推車仔比賽先去,叫not too big bb展,之前未去過,諗住趁大b未超齡可以玩番次留念,順便睇下有冇平野買到

複式洋房

vanvan26 發表於 21-4-8 15:06

我買一架,頭一年基本上係手抱為主,我揀輕身易摺,加埋揹帶兩樣一齊用

複式洋房

你估我唔到 發表於 21-4-8 15:04
我孕中期開始就上網睇下BB野, 做下research, 睇下人地介紹D咩或者有D咩係買完發覺中伏/非必需.
會開始行下a ...

前排行過一田bb展,係d bb用品做特價抵,bb衫就係hallmark個類牌字,折咗都要$2xx-4xx,講bb衫就aeon相對大眾化d

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

tin2018 發表於 21-4-8 15:22
前排行過一田bb展,係d bb用品做特價抵,bb衫就係hallmark個類牌字,折咗都要$2xx-4xx,講bb衫就aeon相對 ...
bb衫我打算買uniqlo咋.
其實一田果d百貨公司我覺得係方便去睇實物, 拎上手睇下點樣係點呀, 任睇任摸冇人話你.
真係買我打算去d係九龍灣呀, or 觀塘, 之類果d 賣BB用品野買, 平好多.
好似combi high chair, basic款一田果d要2xxx, 但果D一般BB店係18xx.
我會research 定想買d咩, 去百貨公司睇現實睇實物, 之後再上網search邊度買果樣野平.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

tin2018 發表於 21-4-8 15:13
我係報左bb推車仔比賽先去,叫not too big bb展,之前未去過,諗住趁大b未超齡可以玩番次留念,順便睇下有 ...

我估應該冇之前灣仔個荷花BB展咁多人,不過勝在免費入場,同埋有穿梭巴士。

大宅

vanvan26 發表於 21-4-8 15:06

睇你點選擇,因為好多BB車都係 for 6個月之後既BB,初生要另外加配件,我就買咗一部初生用(好多人話唔需要),睇中咗另一部可以單手摺既BB車(大D先用到)遲吓再入手。

我覺得你諗清楚自己需要先,我買部初生車其實係為咗做埋car seat,如果你無咁既必要就可以唔洗考慮,直接先用孭帶,之後轉大車。我覺得最緊要係諗清楚架車得你一個人時,你能唔能夠 handle到,可以摺到咩size,入唔入到餐廳,搭公交時入唔入到閘、上唔上到車,屋企存放上有冇問題等等⋯ 每個人需要都有D唔同,好難完全講到你知點樣選擇。

大宅

kinkis426 發表於 21-4-8 14:37
回覆 MonieCora 的帖子

不能認同更多, 由其係我呢D有小產前科既人. 真係咩都唔敢買 ...

而家買嘢咁方便,真係慢慢睇好、度好先買都未遲,到個肚鑼咁大既,咪俾多少少錢網購囉,總之解決到問題就得

男爵府

vanvan26 發表於 21-4-8 12:00
係咪知道bb性別先買?

可以得閒去睇定,同sales傾下計問下洗唔洗訂貨,我之前張BB床唔記得床架定床褥要等幾個月先有貨,嗰啲就可以提前幾個月訂囉

其他真係30週打後先訂都未遲,而家有好多母嬰店網購好方便,喺電話㩒幾下3幾日咩都送晒嚟啦

衫仔嗰啲又唔需要好多,可能有人俾,或者出街見到靚就買兩件咁囉

初生都係食瞓屙最重要,有床有尿片有奶樽奶粉/清潔用品就OK

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

vanvan26 發表於 21-4-8 12:00
係咪知道bb性別先買?
差唔多八星期,打算6 個月先開始買。

首頁

尾頁

跳至