興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

moonlight9198 發表於 23-3-28 02:14
嘩!成萬七蚊張機票,好貴呀!

係好貴好貴,仲要唔係直航!五張機票!好肉痛!

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 23-3-28 02:53
係好貴好貴,仲要唔係直航!五張機票!好肉痛!

嘩!唸住番黎香港幾耐?

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

moonlight9198 發表於 23-3-28 09:49
嘩!唸住番黎香港幾耐?

我阿媽同啲細佬兩個月多啲啲,我就頭尾夾埋都有三個星期。不過希望預約到換身分證啦

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 23-3-30 10:58
我阿媽同啲細佬兩個月多啲啲,我就頭尾夾埋都有三個星期。不過希望預約到換身分證啦
...

你而家就預約定身份証時間先,怕冇得walk in,你到時拎住張紙可上機落機,到時申請身份証時,寫埋張表格,搵親戚朋友幫你拎,到時再寄比你又好,你再番香港響親戚朋友度拎又好,我有家人都係咁,佢本身回港攪手續,新身份証有時,我幫佢拎,佢填左我幫佢拎。一個就寄番掛號去外國比佢,一個就佢將個月後回港,我比番佢,所以拎住張換身份証既紙就可上機落機,咁舊身份証就要放低比幫你拎既人手上先。因新既身份証唔係即有,如果就到時間,你可拎埋新身份証回外國就最好,到時你問下職員可否快些幫你處理。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

聽日清明
還你千世笑來世未必能遇到

瑪瑙宮

carolwong168 發表於 23-4-4 12:37
聽日清明

清明節,好潮濕既天氣。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

moonlight9198 發表於 23-3-30 13:00
你而家就預約定身份証時間先,怕冇得walk in,你到時拎住張紙可上機落機,到時申請身份証時,寫埋張表格, ...

我係諗住預約定㗎,但係而家只可以24個工作天前預約,我嗰日以為可以三個月前,點知等咗超過45分鐘入到個網站,填咗號碼嗰啲,一睇得4個地方可以換領,仲要全部滿咗。希望到時候可以預約到啦

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 23-4-7 09:23
我係諗住預約定㗎,但係而家只可以24個工作天前預約,我嗰日以為可以三個月前,點知等咗超過45分鐘入到個 ...

間中睇下有冇死雞執啦,可能有人book左又唔得閒,就有位放番出黎。

男爵府

moonlight9198 發表於 23-4-7 18:19
間中睇下有冇死雞執啦,可能有人book左又唔得閒,就有位放番出黎。

唯有係咁啦,冇諗過咁難預約㗎

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 23-4-10 22:08
唯有係咁啦,冇諗過咁難預約㗎

而家可能要book得更耐。

瑪瑙宮

回覆樓主:

你要學會控制好你的情緒,當你的情緒好的時候,你會發現你的家庭也好,你的事業也好,你的身體也好,你的財運也好。當你財運不好的時候,身體不舒服,家庭一團糟,錢也賺不到。
要提醒自己:不要帶怒氣出門,不帶怨氣處事,不帶煩惱睡覺,不帶急性辦事。清醒時做事,迷茫時讀書,獨處時思考,大怒時控制情緒。
最近很喜歡的一段話:脾氣不能大於本事、地位不能大於德行,財富不能大於認知,慾望不能大於能力。
attach0/tmp/php8R4kNt

男爵府

moonlight9198 發表於 23-4-12 16:31
你要學會控制好你的情緒,當你的情緒好的時候,你會發現你的家庭也好,你的事業也好,你的身體也好,你的財 ...

但有時真係好難控制

男爵府

moonlight9198 發表於 23-4-11 09:44
而家可能要book得更耐。

我預約到啦!因為多咗地方開到晚上十點,我預約到返到香港後嗰個星期一去換身分證!

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 23-4-21 22:35
我預約到啦!因為多咗地方開到晚上十點,我預約到返到香港後嗰個星期一去換身分證!
...

book到時間就好。

瑪瑙宮

回覆樓主:

☘️老子曾說:
「人之大患,為吾有身」,
說明人一切苦的根源,在於有這個身體。

一個人光在形式上修行,
即使做足了表面功夫,也是沒有用。

就如衣服破了要補,桌子壞了也要修理;
我們內心有諸多煩惱、妄想的毛病,
不花時間去淨除,只在表面上極盡粉飾之能事,終究是徒勞無功。

修行是要讓我們真實地了解世間的真相。
了解了之後才能坦然地去接受它。
attach0/tmp/phpfMl7eE

侯爵府

大家好
我中一個年送左幾隻杯交換禮物
後來moon姐叫我搵隻花花杯
昨日花花跌碎左
我而家搵緊替代品

瑪瑙宮

carolwong168 發表於 23-6-10 16:54
大家好
我中一個年送左幾隻杯交換禮物
後來moon姐叫我搵隻花花杯

我都唔記得了,太耐的事,家品店有嗎?

侯爵府

moonlight9198 發表於 23-6-10 18:14
我都唔記得了,太耐的事,家品店有嗎?
旋轉有
接洽緊

侯爵府

附近買到
多謝moon姐

瑪瑙宮

carolwong168 發表於 23-6-11 11:07
附近買到
多謝moon姐

買到就好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊