3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿大仔最近嗰次英文測驗成績出咗,見佢生字係ok嘅,識聽識串,個字點解佢都識。但就差在文法同句子,佢呢part好低分…平時問佢有冇咩唔明又答冇,點知出到嚟個成績搞到咁,點搞啊…

禁止訪問

禁止訪問

大宅

lowalter 發表於 21-4-8 12:51
阿大仔最近嗰次英文測驗成績出咗,見佢生字係ok嘅,識聽識串,個字點解佢都識。但就差在文法同句子,佢呢pa ...

狂做文法練習,你自己識的話就改完再解釋返俾佢聽

別墅

sindykk 發表於 21-4-8 18:16
文法就可以靠練習,jm你睇下會唔會揾補習,再唔係就買教材學喇。我身邊都有媽媽frd有買教材俾小朋友,都ok ...

係囉,真係要用多d時間俾佢去練文法..

別墅

chankalee 發表於 21-4-9 12:52
文法呢d真係要keep住練啊,試下同學校老師傾下,睇下係學校有冇d咩可以幫到小朋友? ...

早排有同老師傾,話佢平時比較怕醜,好少問問題,可能佢真係有野唔識但都唔敢問

別墅

coconutchung 發表於 21-4-9 15:56
狂做文法練習,你自己識的話就改完再解釋返俾佢聽

我麻麻地,簡單嘅都仲ok,再難d就唔得喇,同埋都怕自己解釋得唔好又或者解錯

禁止訪問

別墅

cche93 發表於 21-4-12 15:53
之前我仔又係咁,唔單止係文法,佢係連生字都唔叻,又唔識讀。最近開始畀佢學dr max套英語教材先好左,依家 ...

咁叻仔?見你咁講我都有d興趣,想問埋呢套係咪每日都有練習做,幾錢度?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至