自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

根據食物及衛生局公佈的自願醫保「標準計劃」保單範本中的條款,「投保時未知的已有疾病」乃指受保人於遞交投保申請文件時不察覺亦理應不察覺的投保前已有病症,符合上述情況就可獲賠償。簡單來說,即是當你在投保時未有為意到自己已患上某種疾病,但投保後獲確診並需接受相關治療,你將會獲得保險公司的賠償。不過須留意一點,有關保障須於保單生效第二年起始獲賠償。

想問下,話一般保險通常唔保,但自願醫保就保。
咁你地買一般保險,當你買左半年後發現糖尿病, 咁都可以話其實你之前已經有糖尿,只不過你唔知咁保險咪又唔保?

水晶宮

回覆樓主:

又例如,如果買左保險幾個月,但發現有胃癌,咪又係唔保?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

重點係醫生寫幾時

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-4-8 13:54
重點係醫生寫幾時

醫生可以推算倒?例如幾時有糖尿
如果胃痛3期,咁當然估倒唔係幾個月就到左3期,咁一般保險係咪都唔會保你?其實自願醫保都係唔保,第二年至保25%

伯爵府

she007 發表於 21-4-8 13:56
如果胃痛3期,咁當然估倒唔係幾個月就到左3期,咁一般保險係 ...

你之前無睇過醫生,無醫療紀錄,保險就要賠。

但如果之前有D 糖尿病既徵狀,睇過醫生,就唔包。

wcpcelia    發表於 21-4-9 12:03

珍珠宮

she007 發表於 21-4-8 13:56
如果胃痛3期,咁當然估倒唔係幾個月就到左3期,咁一般保險係 ...

.

水晶宮

薯圈 發表於 21-4-8 14:04
重點係未知已有疾病,受保人就算有病,但未知(即係未有睇醫生記錄,或未有病徵).

人壽保險是以受保人最高 ...

其實保險公司係咪真係可以check 晒你睇過乜醫生?

珍珠宮

she007 發表於 21-4-8 14:06

.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我二十幾年買保險時未知自己係乙肝帶菌者,買完之後大約半年定一年後body check先發現,攪完一大輪agent 話公司照保。

今年終於比agent 煩到最後轉左自願醫保,佢話一樣會照保我乙肝

公爵府

醒目開學勳章

點解咁問?你想厄保險?

水晶宮

fundfund 發表於 21-4-8 14:26
點解咁問?你想厄保險?

呢個係我嘅好奇啫

水晶宮

c.vieri 發表於 21-4-8 14:20
我二十幾年買保險時未知自己係乙肝帶菌者,買完之後大約半年定一年後body check先發現,攪完一大輪agent 話 ...

點解叫你轉?

伯爵府

有懷疑係會 check

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

she007 發表於 21-4-8 14:27
點解叫你轉?

因為我份住院去到好似係65歲
Cover 唔到之後歲數

水晶宮

有無JM 知, 如果破產後想買保險, 係米買唔到?
自願醫保係米會受?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

c.vieri 發表於 21-4-8 14:20
我二十幾年買保險時未知自己係乙肝帶菌者,買完之後大約半年定一年後body check先發現,攪完一大輪agent 話 ...

除非你買果時有隱瞞啫, 否則一定要包喇
放下自在

水晶宮

李露眉 發表於 21-4-8 14:29
自願醫保係米會受?

應該有錢俾就得,唔會買唔倒。我諗

水晶宮

cattz288 發表於 21-4-8 14:30
除非你買果時有隱瞞啫, 否則一定要包喇

如果血曾經有些指數高,之後又正常咁又要唔要申報?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

she007 發表於 21-4-8 14:34
如果血曾經有些指數高,之後又正常咁又要唔要申報?

指數高有睇醫生就要講清楚, 因乜又正常返?
放下自在

象牙宮

李露眉 發表於 21-4-8 14:29
自願醫保係米會受?

還晒錢未先?
放下自在

首頁

尾頁

跳至