自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

she007 發表於 21-4-8 13:48
根據食物及衛生局公佈的自願醫保「標準計劃」保單範本中的條款,「投保時未知的已有疾病」乃指受保人於遞交 ...

呢個我唔識,不過知有個人(已故)知自己有乜cancer後去加保,最終佢走咗,錢夠cover佢屋企層樓,令老婆同仔女瓦遮頭。到佢差不多走時好似拍劇咁晴天霹靂……因佢一路無講,後尾先發現佢將啲葯收起屋企一個擺設內,獨自面對死亡……。
佢兩公婆係好好人……

都幾十年了……後尾佢老婆都搵到伴侶。
我諗佢在天之靈都想有人照顧俾老婆。

水晶宮

Onlok 發表於 21-4-8 14:55

呢個我唔識,不過知有個人(已故)知自己有乜cancer後去加保, ...

你意思即係佢有冇申報有can?
即係有藥都唔食等死?

水晶宮

cattz288 發表於 21-4-8 14:41
還晒錢未先?

破左產

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

網上搵到
https://v2.iconvoy.com.hk/zh/blog/自願醫保已有疾病

https://www.axa.com.hk/zh/vhis-unknown-pre-existing-condition

即係話,投保時無病徵,投保第一年唔確診

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-4-8 15:01
網上搵到
https://v2.iconvoy.com.hk/zh/blog/自願醫保已有疾病

我都有上網睇過,只係唔太明白

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

she007 發表於 21-4-8 14:59
你意思即係佢有冇申報有can?
即係有藥都唔食等死?

我估係……詳情我唔知,當時我都得幾歲。記得大人講,……佢走後先醒起其實有好多蛛絲馬跡……例如成日都胃痛。

珍珠宮

回覆樓主:

我claim過危疾,保險公司向醫管局申請一份詳盡病歷紀錄,份資料係好厚好多頁,份報告申請費用保護公司負責。
相信係要知我個病嘅起因,病發時間,治療等各樣細節,相信都會睇下我投保前是否已有我嗰種危疾相關嘅病,要完全附合保單内容先會賠,最後我全數得到賠償。

如果我投保前有該危疾相關疾病,又唔出聲,相信有機會唔賠

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-4-8 15:56
我claim過危疾,保險公司向醫管局申請一份詳盡病歷紀錄,份資料係好厚好多頁,份報告申請費用保護公司負責 ...

jm最近身體好嗎?

珍珠宮

she007 發表於 21-4-8 15:58
jm最近身體好嗎?

謝謝關心
保險公司仍然不斷賠緊醫療費比我,多得我呢個客
我仍然覆診兩間醫院,今年排咗3項檢查。
身體大大少少問題仍然跟進。3年前我在手術期間染上一種病毒,醫咗3年醫唔到,只係用重藥去壓制,近幾個月病毒開始唔活躍於是嘗試停藥,現在仍然觀察中,但暫時都無藥可令病毒完全死亡,只可同我並存。

保險有叫我轉自願醫保,但我無轉

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-4-8 16:11

謝謝關心

咁個病毒對你生活影響大唔大?

珍珠宮

she007 發表於 21-4-8 16:13
咁個病毒對你生活影響大唔大?

可大可少,控制唔到嘅話,最嚴重有機會引發癌症,對我健康始終有威脅。

就算暫且穩定,都要密密返醫院驗,一個月至個半月要驗一次,怕病毒唔受控制突然上升,最嚴重試過1ml血有一百萬個病毒,醫生都唔預計到病毒發展,只能一路驗住。
之前食嘅抗病毒藥,副作用極嚴重,同食毒藥差唔多,好在近幾個月停咗藥。
我係一粒好大嘅病毒
好在唔容易會傳染人

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-4-8 16:19

可大可少,控制唔到嘅話,最嚴重有機會引發癌症,對我健康 ...

最緊要正面d,唔好成日諗住,正常生活,你之前禁大件事都走過左,我相信你都係隨遇而安的人。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

李露眉 發表於 21-4-8 15:00
破左產

破左都要還錢架
放下自在

珍珠宮

she007 發表於 21-4-8 16:26
最緊要正面d,唔好成日諗住,正常生活,你之前禁大件事都走過左,我相信你都係隨遇而安的人。
...

我對自己已經唔太緊張,只要唔好身體太唔舒服就算!有時都會對藥物嘅嚴重副作用同種種治療,覺得厭煩,但去瞓一覺就算數。
我健康就無得返轉頭,所以最緊要家人平安!佢哋健康我就安樂!

mercurycc    發表於 21-4-8 19:26

象牙宮

識人買左自願醫保後,(有日去銀行職員問有無買,佢話無跟住買左)
年幾就發現有癌症,即做手術手術及化療,全部賠到。

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

mercurycc 發表於 21-4-8 19:26
識人買左自願醫保後,(有日去銀行職員問有無買,佢話無跟住買左)
年幾就發現有癌症,即做手術手術及化療 ...

請問你可否告知我,你朋友幫邊間銀行買?謝謝你

象牙宮

igi 發表於 21-4-8 19:51
請問你可否告知我,你朋友幫邊間銀行買?謝謝你
渣打,唔記得係咪保誠,
下次記得問下佢。

象牙宮

she007 發表於 21-4-8 14:06
其實保險公司係咪真係可以check 晒你睇過乜醫生?
如果保險公司要查係查到,
記得好多年前朋友買完保險,
好似一年到發現甲狀腺有事做手術,
保險都查左半年才全數賠償。

水晶宮

mercurycc 發表於 21-4-8 19:26
年幾就發現有癌症,即做手術手術及化療 ...

我就係諗保險公司會唔會話佢係未有已知病而唔保。因為得年幾。自願醫保第二年只保25%

象牙宮

she007 發表於 21-4-8 20:30
我就係諗保險公司會唔會話佢係未有已知病而唔保。因為得年幾。自願醫保第二年只保25%
...

有無問下agent?
佢之前有無睇過呢個病?

首頁

尾頁

跳至