自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

琴日阿女去咗牙保,有兩隻梁氏小臼齒。未斷果隻即日填咗樹脂,牙醫話斷咗果隻可補可唔補,隻牙補和不補以後都有10%機會被細菌入侵,如果補要鑽大D個斷折位個窿仔先填補到。有冇jm試過分享下,謝謝!

男爵府

kellychan1 發表於 21-4-8 17:18
琴日阿女去咗牙保,有兩隻梁氏小臼齒。未斷果隻即日填咗樹脂,牙醫話斷咗果隻可補可唔補,隻牙補和不補以後 ...

男爵府

kellychan1 發表於 21-4-8 17:18
琴日阿女去咗牙保,有兩隻梁氏小臼齒。未斷果隻即日填咗樹脂,牙醫話斷咗果隻可補可唔補,隻牙補和不補以後 ...

我囡上個月都係牙保,一樣係有梁氏小臼齒,三隻,補左兩隻,另一隻就俾囡磨蝕左,一樣話要整,否則有機會細菌,當時我無整,因無麻醉,會痛,亦話可以再睇下先,最終無整第三隻,諗住出年牙保再睇下點。

男爵府

回覆樓主:

我自己有呢隻衰牙,當年痛到想拆咗個頭落嚟

之前問過牙醫,話1日未斷都可以唔理佢,所以無理到

之後有1日佢斷咗,夜晚痛到瞓唔到,如果有得再嚟過,我唔會聽嗰個牙醫講

男爵府

moscowcow 發表於 21-4-9 16:41
我自己有呢隻衰牙,當年痛到想拆咗個頭落嚟

之前問過牙醫,話1日未斷都可以唔理佢,所以無理到

你系幾年前睇牙醬?同現在的牙醫講法完全不同。你隻牙幾歲斷咗

男爵府

folloni 發表於 21-4-9 16:32
我囡上個月都係牙保,一樣係有梁氏小臼齒,三隻,補左兩隻,另一隻就俾囡磨蝕左,一樣話要整,否則有機會 ...

我怕拖得越耐,細菌入侵越多。

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我有這種牙, 搞了我一世, 因菌已入, 當發現時已遲, 牙根已生牙瘡, 最後杜牙根............

20年後, 那牙肉再痛, 牙醫又發現牙肉內, 即牙根又再生瘡, 最後要把牙脫了, 但因發炎太耐, 牙肉縮了不可植牙, 最後用古老的方法去補牙.........

現在雖然好似無事, 但總是好似有個計時炸彈, 唔知幾時又出事.......

男爵府

leekung261105 發表於 21-4-9 17:00
我有這種牙, 搞了我一世, 因菌已入, 當發現時已遲, 牙根已生牙瘡, 最後杜牙根............

20年後, 那牙肉 ...

隻壞牙脫咗,應該唔會再生牙瘡吧?我都有隻牙好似你情況,脫咗好多年一直都冇事。

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

kellychan1 發表於 21-4-9 17:07
隻壞牙脫咗,應該唔會再生牙瘡吧?我都有隻牙好似你情況,脫咗好多年一直都冇事。
...
隻牙根本無壞, 係牙床生瘡所以要脫牙..........第一次係牙床生瘡, 20年後牙床再生瘡.......

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我仔細個時牙保發現兩隻, 未斷, 但將來斷會入細菌.牙醫話非必要現在做,叫家長自己決定補或唔補.
為免後患, 局部麻醉補左.

中學冇牙保架

男爵府

kellychan1 發表於 21-4-9 16:49
我怕拖得越耐,細菌入侵越多。

個醫生就話我小朋友都兩年無來牙保,有事既就已經有事,但出年去牙保,正常我會整的

男爵府

folloni 發表於 21-4-9 17:51
個醫生就話我小朋友都兩年無來牙保,有事既就已經有事,但出年去牙保,正常我會整的
...

綜合甘多位jm經歷,都係要補。要麻醉?我以為好似補牙甘唔使麻醉。

男爵府

kellychan1 發表於 21-4-9 18:03
綜合甘多位jm經歷,都係要補。要麻醉?我以為好似補牙甘唔使麻醉。

要睇你小朋友隻牙點生,我小朋友三隻,兩隻補了(唔痛,無麻醉)
但另一隻會痛,所以先唔想整住

男爵府

folloni 發表於 21-4-9 18:07
要睇你小朋友隻牙點生,我小朋友三隻,兩隻補了(唔痛,無麻醉)
但另一隻會痛,所以先唔想整住
...

只係斷咗凸出果點,唔痛,牙醫話鑽大D個窿再補。

珍珠宮

回覆樓主:

我有啊,但甘多年都無出現咩問題wor

男爵府

kellychan1 發表於 21-4-9 18:10
只係斷咗凸出果點,唔痛,牙醫話鑽大D個窿再補。

長遠我覺得要補既。

男爵府

kellychan1 發表於 21-4-9 16:47
你系幾年前睇牙醬?同現在的牙醫講法完全不同。你隻牙幾歲斷咗

應該10年前洗牙時A牙醫話唔洗理,隻牙3年後斷咗突出嚟嗰少少,仲痛過陣痛,第2日搵B牙醫杜牙根

伯爵府

回覆樓主:

我記得細個牙醫無端端幫我補左4隻牙,話咩斷左就發炎,一直都唔知係咩,只係覺得好醜樣因以前補牙係銀色,依家先知係梁氏小臼齒

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

阿仔有一隻牙醫幫佢填平, 話希望頂到一段時間

首頁

尾頁

跳至