自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

入黎公司一年幾,入職前已經有兩位同事做左4、5年,最近發現兩位同事開始卸d工作俾我做,原本由佢哋輪流做嘅,依家要求我去做,原本大家一齊做嘅,又唔去做,變相得返我做,一個人要做公司六成嘢,其實返工返得好唔開心,但係唔做又唔知道做咩好,本身都無乜學歷,英文又唔好,日日返工都想辭職,但又無勇氣辭,因為驚搵唔返啱自己時間嘅工,再次加上最近市道又唔好,唉,已經掙扎左幾個月了.

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

zhaochongde 發表於 21-4-8 22:39
入黎公司一年幾,入職前已經有兩位同事做左4、5年,最近發現兩位同事開始卸d工作俾我做,原本由佢哋輪流做 ...

揾到先走
相知相遇相識

寶石宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

入黎公司一年幾,入職前已經有兩位同事做左4、5年,最近發現兩位同事開始卸d工作俾我做,原本由佢哋輪流做 ...

我轉工轉工就像無限輪迴一樣仲慘

男爵府

2021勳章

頂住先,邊揾邊做,每間公司都有呢D衰人

wcpcelia    發表於 21-4-9 11:43

大宅

有無同上司反映下? 搵到先走啦, 同埋有時間增值下自己

大宅

回覆 zhaochongde 的帖子

依個時勢轉工風儉高,人人怕被人炒,
新人入職好難做。
老屎怱多拒绝過料甚至插新人,
為保飯碗乜都做得出,
你在舊公司反而有話語權,
新公司冇人照真係死左冇人知。
何况西人到處皆有,
你應想辦法利用本身资歷去處理,
並非逃避。
在下廿年大公司見得太多此類case。
不喜勿插。

大宅

牛年勳章 2021勳章

不知道樓主年紀多大。我曾經也被折磨,但當磨練。好似好行貨,但現實如此。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果我係你,自己D嘢做左先! 你大可以拒絕佢哋唔幫手,但呢D工作係一定佢哋做定點?如果你自己手頭D未做完其實大條道理拒絕,又或者應承左做但臨收工試下唔記得做 睇下佢哋點?做到甩甩漏漏都得喎! 咁佢哋以後唔會叫你做! 但記得....自己負責嘅嘢一定要做得好好!
又咁講,其實如果唔太忙,做埋又真係無咩所謂! 我好怕返工無嘢做! 睇你點睇

洋房

市道唔好

伯爵府

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

年青人,當有一日你真係頂唔住就有勇氣架啦!

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

我對上份工一開始做我已經想唔做,但結果我做咗 10年先走,係我做得最耐果份。你可以諗吓份工除咗你講果 d 唔好,有冇 d 好嘅嘢,可以兩者衡量吓。仲有要記住 "天下烏鴉一樣黑"。

大宅

2021勳章

工作多到做唔掂抑或只係多野做?盡量做囉,真係做唔掂咪同老細傾囉,轉得工多,你會發現份份工都有佢唔好既地方,學習點克服啦!

大宅

2021勳章

邊做邊搵

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

同上司反映,同努力搵第二份工

寶石宮

2021勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果人工ok就唯有辛苦啲做住先啦

而家就算比你轉工, 相信都唔會做得輕鬆

我公司都係咁, 阿姐見你可以準時走就即係可以加野做, 唯有都係做住先, 揾到先會走

大宅

opclk99 發表於 21-4-9 00:49
回覆 zhaochongde 的帖子

依個時勢轉工風儉高,人人怕被人炒,

我剛剛都有類似樓主的工作問題, 但你真係講得好啱!

男爵府

回覆樓主:

辭職都係睇賭下份會更好
冇勇氣就頂硬上,有勇氣就同佢拜拜

複式洋房

係多嘢做,好忙,做嘅嘢太繁瑣,有時忙中出錯,會被人駡,當然份工都有好嘅地方,

複式洋房

Gorgor0612 發表於 21-4-9 02:45
如果我係你,自己D嘢做左先! 你大可以拒絕佢哋唔幫手,但呢D工作係一定佢哋做定點?如果你自己手頭D未做完 ...

其實我得閒都已經盡量去做。我間中都會say no

子爵府

牛年勳章 2021勳章

搵到先走

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊