自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

員工有埋英文名係最後,身份証,護照,銀行戶口全部都有。

但人事部堅持只肯入頭果三組字,話試過有同事係作個英文名出來,又唔知咩原因,總之就唔會入埋英文名。

員工已經要求同解釋過,糧單果啲一定要全名,要用來申請travel visa或其他用途,但人事部堅持唔肯加。

有無人事部jm可以解釋下,咁樣係咪正常?

支票入唔入到?

Thanks

水晶宮

雪菜肉c 發表於 21-4-9 10:48

但人事部堅持只肯入頭果三組字,話試過有同事係 ...

個別人士/公司決定, 員工又可以點? 人微言輕, 最多揾上司同人事部講.

水晶宮

回覆樓主:

就係搵左上司,上司都有反映,但最後點做係人事部。

所以上來問下人事部jm, 咁嘅做法係咪常見

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

一定係跟身分證名文件入名,作名可以作到去身份證?我試過收郵件寫咗英文名,郵局都要我出示有英文名嘅證明文件去取件,乜呢間公司個人事部咁兒戲嘅~

水晶宮

KUDOS 發表於 21-4-9 11:07
一定係跟身分證名文件入名,作名可以作到去身份證?我試過收郵件寫咗英文名,郵局都要我出示有英文名嘅證明 ...

就係囉,入職時都要有id copy, 唔係應該全部跟身份証架咩

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人事部玩野呀,咁多證件都有,點作呀!

水晶宮

雪菜肉c 發表於 21-4-9 11:06
就係搵左上司,上司都有反映,但最後點做係人事部。

所以上來問下人事部jm, 咁嘅做法係咪常見

係咪常見我唔敢講, 但我見過, 有機構係慣性省略, e.g. 申請會員, 會員登記記錄, 唔入英文別名 (就算 ID 有)

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章

乜你公司咁奇怪嘅,正常HR係跟身份證入,就算你身份證叫長期糧尾子,佢都要咁入嫁喎。

支票少左個英文名係入到嘅。之不過如果申請visa個d就真係跟足身份證啦,少左個字都會質疑。

用戶要求終止服務

牛年勳章

howmuch 發表於 21-4-9 11:11
係咪常見我唔敢講, 但我見過, 有機構係慣性省略, e.g. 申請會員, 會員登記記錄, 唔入英文別名 (就算 ID 有 ...

會員就話啫!所有 formal documents 應該跟身分證寫全名。只可以話樓主個 hr 唔專業,大公司就向佢阿頭反映,細公司硬食。
未經許可,請勿轉載

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

佢個英文名(不是譯音), 如果在身份証上, 係法定名字, 要在任何文件顯示的,

你個人事部係無知識吧了!

銀行都需要附上英文名才過可過數的.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

水晶宮

cy101 發表於 21-4-9 11:10

所以我朋友好躁,而家開張支票比佢,又係無左英文名。

如果跟老公紅,咁陳李美麗,咁唔通要改為陳李美

用戶要求終止服務

牛年勳章

如果 HR 堅持,都奈佢唔何。有需要就自己寫信,用公司信紙,請可以代表公司嘅老世簽名。

水晶宮

回覆樓主:

朋友啱啱去左入支票,無英文名都入到。

但朋友驚糧單無,之後要做咩個人証明就麻煩。

水晶宮

大笨鐘 發表於 21-4-9 11:19

如果 HR 堅持,都奈佢唔何。有需要就自己寫信,用公司信紙, ...

我都咁樣同我朋友講過,如果之後要咩証明,叫佢事出信証明你係同一個人。

佢話叫得人事部出信來都蚊訓。

我話咁你只可以硬食。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

跟身份証,呢樣係政府嘅個人正式證件

用戶要求終止服務

牛年勳章

雪菜肉c 發表於 21-4-9 11:18

如果跟老公紅,咁陳李美麗,咁唔通要改為陳李美 :u ...

支票過唔到數喎!Escalate 件事搞大佢,出羞嘅係 HR。
未經許可,請勿轉載

水晶宮

畀面勳章

cy101 發表於 21-4-9 11:10

係囉,痴痴地,我身分證,護照,銀行存摺都有埋英文名,公司照戶口個名出糧,無問題

用戶要求終止服務

牛年勳章

雪菜肉c 發表於 21-4-9 11:22
我都咁樣同我朋友講過,如果之後要咩証明,叫佢事出信証明你係同一個人。

佢話叫得人事部出信來都蚊訓。

叫自己老世簽名,我試過。
未經許可,請勿轉載

伯爵府

如果佢係咁嘅format

CHAN TAI MAN, DAIMAN

張票只寫CHAN TAI MAN, 張票就一定入到。

複式洋房

雪菜肉c 發表於 21-4-9 11:18

如果跟老公紅,咁陳李美麗,咁唔通要改為陳李美 :u ...

一定系跟身份證,點會死都唔肯入埋,玩咩

首頁

尾頁

跳至