自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

babe2010 發表於 21-4-9 12:26
睇唔到HR有咩问题,我身份証有落英文名,我不嬲過數用私人票都無寫英文名,只寫中文名英文拚音,未試過彈票 ...

而家唔係只係講入支票問題,而係當要申請其他例如旅行簽證,申請按揭等等問題。

因連糧單都無出英文名。

水晶宮

雪菜肉c 發表於 21-4-9 12:29
而家唔係只係講入支票問題,而係當要申請其他例如旅行簽證,申請按揭等等問題。

因連糧單都無出英文名。

一定有人, 抱著這想法....., 算吧!

男爵府

BK Milk勳章

雪菜肉c 發表於 21-4-9 12:29

因連糧單都無出英文名。

HR唔会聽你講,但佢嘅做法一般领事馆都應該会接受,之前有家人跟旅行社去日本,要攪visa,旅行社話公司信一定要跟足佢sample,家人公司話只会出公司template,最后一樣出到

水晶宮

咁麻煩。我仔女出世後,只有英文名加姓;不加英文拼音。出生紙、護照,學校所有野都咁。

例如:陳大文,
英文名:Chan, David

上例是我仔姓名處理。

公爵府

雪菜肉c 發表於 21-4-9 10:48
員工有埋英文名係最後,身份証,護照,銀行戶口全部都有。

但人事部堅持只肯入頭果三組字,話試過有同事係 ...

支票入到,恒生可以無左英文名。
例如chan tai man john,支票只寫chan tai man。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

跟證件架喎,有人加埋middle name 6個字,咁點算?

翡翠宮

牛年勳章

票係入到既
但唔跟身分證英文名真係一個謎,講埋啲原因都唔係原因

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

C.Humphrey 發表於 21-4-9 13:33
票係入到既
但唔跟身分證英文名真係一個謎,講埋啲原因都唔係原因

所以朋友好躁。

我都未見過有咁大間公司嘅HR係咁樣做野,只係方便自己而唔係跟証件。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

正常應該跟證件

首頁

尾頁

跳至