自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

大宅

回覆樓主:

嘩好叻喎,一定揀清華啦

伯爵府

letiteasy 發表於 21-4-9 12:26
清華for sure !!!! 之後再去英國讀master!!

清華難入過英國大學啦

用戶要求終止服務

牛年勳章

jollyma 發表於 21-4-9 13:46

請問 EK 係唔係 short 咗?睇唔到回覆,一喺重複幾條回覆。
未經許可,請勿轉載

子爵府

好媽媽勳章

tiffany2008 發表於 21-4-9 13:48
回覆 C.Humphrey 的帖子

你對,她是想做教授,學者。但我也有和她說,她將來怕很難找到工作! ...

讀歷史係出路比較窄,
但就可以做自己有興趣嘅工作

教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

子爵府

有網友提議得好,樓主認真需要過EK尋求意見,BK的意見相對係有比較多政治化的偏頗成分。。

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

tiffany2008 發表於 21-4-9 12:29
其實是歷史系 (希望啊女見唔到)。

清華免學費 4年。英國大約 45 萬一年讀三年。

Sure 去清華, 再到英國深造
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

清華GOGO

伯爵府

英國,放眼世界先,有機會就返大陸exchange。

大宅

amazing 發表於 21-4-9 14:04
清華難入過英國大學啦

Agreed That’s 清華is my dream school ~~

水晶宮

畀面勳章

C.Humphrey 發表於 21-4-9 13:41
咁又唔同講法,我會揀 HKU LLB
History邊度讀完都難搵工,除非做研究學者

但樓主話佢女唔想做律師

男爵府

你對,她是想做教授,學者。但我也有和她說,她將來怕很難找到工作! ...

如果講到揾工作, 在oxbridge 讀 History, 前景一定冇問題. 好多大公司除非個post 要有TECNICAL EXPERTISE , 否則唔一定要你讀指定科目, 因佢地相信勁U 出嚟嘅人, 眼界,思維, 邏輯都有保證.

IMPERIAL , LSE 我孤陋寡聞, 真係冇聽過有人揀嚟讀歷史, 亦冇留意究意呢兩間有冇呢科. 至於UCL ,其實都係一間好U, 不過喺HK就真係爭d. 當年我仔d同學不會將它放做first choice . 我仔當年都考到, 但因經濟原因, 佢話要咁嘅價錢就唔過去讀.

揾工呢樣可以唔諗住, 如果$唔係問題, 睇你個女自己想點, 免得日後有怨言.
我住種花家

大宅

tiffany2008 發表於 21-4-9 12:06
孩子上個月收到北京清華取錄。

也收到英國 G5 CO (不是 Oxbridge)

清華理科比較出色; 英國就要看那一科; 港大一樣。

以我女為例: 當年
清華也收了; Oxford and Imperial and ..... ,
最後選了中大。

其實要看那一科,而不是選大學,正如音樂,你也不會選 Cambridge

公爵府

唔知揀邊間,但只能講,放棄港大。
香港大學呢幾年有排攪,有好路數一定篩走香港大學。

侯爵府

有冇諗過將來發展係點?
如果打算在內地發展, 英國同清華都OK
如果係留港, 去英國會好D

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

做大學教授要有Phd, 而且要久唔久出著作才保得住個位.行頭好窄.

伯爵府

老實講, G5除左Oxbridge之外, ICL / UCL同LSE名氣都唔及清華, 再講佢地強項都唔係歷史科, 如果唔係Oxbridge收, 我一定揀清華, 港大都唔同le , 唔使考慮

侯爵府

回覆樓主:

主要係女兒去讀,讓她自己選擇,歷史如果是世界史應該英國較好,中史當然揀清華。

水晶宮

回覆樓主:

如國內發展就清華,人脈關係是無價的

男爵府

回覆樓主:

你睇下d高官(香港+國內)仔女去邊度讀書,你就知道答案了!

October.    發表於 21-4-9 16:24

複式洋房

回覆 sheenaho 的帖子

是 UCL 和 LSE,但也知道牠們的歷史 不及 Oxbridge 出名。

首頁
34567...16

尾頁

跳至