自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

木土土 發表於 21-4-10 11:38
驗幽門菌,可以吹氣/驗血,但吹氣比較準確。我n年前做吹氣,唔洗$300
記得幾年前照完胃有幽門螺旋菌,
食兩星期藥後再去吹氣睇下重有無菌,
好似都要6-7百。

象牙宮

無話可說 發表於 21-4-10 11:32
唔知呢…星期一問下診所點先,我早2日都係上網睇,係咁易問姑娘約日子果d!
政府照胃已經係20年前既事喇.. ...
個胃傷過,今次睇完醫生先,
或睇中醫養胃,不過中醫好多野要介口。

琥珀宮

mercurycc 發表於 21-4-10 12:24
記得幾年前照完胃有幽門螺旋菌,
食兩星期藥後再去吹氣睇下重有無菌,
好似都要6-7百。

我有fd胃唔舒服,醫生話好多人都有幽門螺旋菌,我fd無驗就直接叫醫生開藥食一個療程,醫生同意,亦話就算無菌食咗藥也無問題

珍珠宮

無話可說 發表於 21-4-9 13:37
無胃口,但會有d肚餓感覺,有時有胃氣,食多野會胃痛,已經1星期多!咁應該同診所講寫紙照胃鏡,定驗幽門螺 ...

一齊架

象牙宮

小虎豬媽媽 發表於 21-4-10 12:14
我都有食藥,所以都好驚,我走去問返早前睇醫生的藥名,再返去驗到我有BB的醫生睇,醫生睇完藥名都叫我放 ...

嘩,食藥都中 我相信我老公無咁強勁

象牙宮

imokifurhapi 發表於 21-4-10 12:19
我早排胃痛左1星期,睇專科之後醫生建議去左仁安照胃鏡,其實日間手術中心都可以,但佢話入院好d, 可以chec ...

2萬幾...唔掂...唯有再睇下點先,幾千已經好心痛

珍珠宮

Man13579 發表於 21-4-10 09:47
米粉先最難消化,頂胃!

上次我睇腸胃科醫生話食米粉好過米線,我食米線反而頂胃,食米粉就ok

象牙宮

mercurycc 發表於 21-4-10 12:25
個胃傷過,今次睇完醫生先,
或睇中醫養胃,不過中醫好多野要介口。

係呀!戒口戒左都幾年,撞岩果時有左,好多野無食了!係近年個胃又再唔生性,年紀大了 岩岩醒起星期2打第2枝新冠肺炎針,到時問下醫生先,咁就唔使再請假了

珍珠宮

無話可說 發表於 21-4-10 11:17
入私院照緊係舒服,幾千蚊囉…我唔捨得比呀 多年前政府照,攞命,同睇牙醫一樣,慘
...

幾千應該唔得,我諗6,7千,如有息肉要化驗就唔止

珍珠宮

無話可說 發表於 21-4-10 13:43
係呀!戒口戒左都幾年,撞岩果時有左,好多野無食了!係近年個胃又再唔生性,年紀大了 岩岩醒起星 ...

一餐唔好食咁多肉,會好頂胃,韓燒bbq自助餐可免則免

子爵府

無話可說 發表於 21-4-10 11:13
診所姑娘話驗幽門菌可以當body check咁做,唔使一定要見醫生先!當然照胃鏡就要醫生,要約時間入醫院!我 ...

姑娘?

如果私家醫生建議你照胃鏡,咁你咪就自己時間,約星期六,或者係請半日假囉。
胃漲、胃炎可以係冇菌,我自己試過睇左1年醫生,中西醫、專科醫生睇咗好多次,吹氣驗菌,照埋胃鏡,冇穿冇爛,只係發炎。醫生話我消化系統弱,天生,無原因。

仍然都係個句,睇醫生啦!

珍珠宮

imokifurhapi 發表於 21-4-10 12:19
我早排胃痛左1星期,睇專科之後醫生建議去左仁安照胃鏡,其實日間手術中心都可以,但佢話入院好d, 可以chec ...

咁你而家好返未?
我都係功能性
一直無乜進展

象牙宮

yeemeif 發表於 21-4-10 13:46
一餐唔好食咁多肉,會好頂胃,韓燒bbq自助餐可免則免

其實平時自己煮都好少肉!自助餐仲未去食呀!我近年已經唔好食肉,可能天氣熱,細食左

瑪瑙宮

木土土 發表於 21-4-10 11:42
我私家做,醫生話果d係瞓教藥,唔算係麻醉,咁我真係瞓著教咁,無乜知覺,照完都唔知,一d唔舒服都無
...

瞓覺藥係令你瞓覺,
但局部麻醉,就唔係瞓覺藥,
清醒的,都要忍受照胃鏡痛楚,
因全程清醒的。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

李家承 發表於 21-4-10 11:49
請問政府照胃鏡痛嗎?幾十年前爸爸係 公立醫院照 冇落麻醉藥直接放條喉落個位度照痛到死。
...

應該一係飲藥水,一係噴藥落喉嚨,唔會乜都唔做就照的。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

無話可說 發表於 21-4-10 11:13
診所姑娘話驗幽門菌可以當body check咁做,唔使一定要見醫生先!當然照胃鏡就要醫生,要約時間入醫院!我 ...

有些診所有胃鏡照,唔一定要入院,但唔係間間專科診所有,你問下先。

琥珀宮

moonlight9198 發表於 21-4-10 17:18
有些診所有胃鏡照,唔一定要入院,但唔係間間專科診所有,你問下先。

做照過兩次,唔同醫生,都係在診所做

大宅

namnamnamlolo 發表於 21-4-10 14:47
咁你而家好返未?
我都係功能性
一直無乜進展

好返9成,仲有d胃漲胃氣咁

珍珠宮

imokifurhapi 發表於 21-4-10 19:12
好返9成,仲有d胃漲胃氣咁

點樣好?靠介口?

子爵府

希爾達 發表於 21-4-10 09:15
胃炎有咩症狀㗎?
我有胃酸倒流

我都係胃酸倒流,仲不停打思肊,間中胃痛,D食物好似吞極都仲有少少kick住喺喉嚨定

首頁

尾頁

跳至