少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問係咪所有少年上到中學都係咁?小說話,有脾氣,唔鍾意同阿媽出街,唔識關心家人等等小學時又乖又聽話,上到中學好似變左另一個人,我而家成日睇以前既相同片,都忍唔住喊,係度唸係咪我唔識教或者寵壞左佢定係以前迫佢温習,所以佢其實好討厭我?
定係過左青春期會變好?我而家應該點同佢相處?

大宅

睛靈勳章

回覆 ccyybb 的帖子

你仔仔幾大?

複式洋房

qkhui 發表於 21-4-9 14:24

你仔仔幾大?

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ccyybb 發表於 21-4-9 14:11
請問係咪所有少年上到中學都係咁?小說話,有脾氣,唔鍾意同阿媽出街,唔識關心家人等等小學時又乖又聽話, ...

青春期是荷爾蒙改變
亦是孩子成長路一段

Jm嘗試睇書了解下

複式洋房

maymay220hk 發表於 21-4-9 16:14
青春期是荷爾蒙改變
亦是孩子成長路一段

多謝你(emoji)我都買黎睇下
希望可以做得更好
我而家真係好傷心

洋房

回覆樓主:

樓主,唔好覺得係自己問題,你會在BK出post問,就代表你係關心和重視佢。青春期真係好難攪,我都睇左唔少有關青春期嘅資料,好多都話大啲會正常番,喺依段時期,唯有盡量保持良好關係,做家長要忍耐下
加油!

大宅

Hi….妳情況同我年幾前一模一樣呀! 我絕對明白妳有幾咁傷心, 我女女都係一上到中學變咗另一個人咁,

之前一直好乖, 同我相處亦好好, 但突然之間對我好冷淡, 常常迴避我, 但對其他家人唔會咁

我不斷唸自己係咪做錯咗啲咩令個女嬲咗我, 質疑自己係咪一個好媽媽…..睇返個女以前寫比我既情信, 攬住我既相呀Fb既當年今日呀….我簡直喊到死去活來….

我女而家雖然對我依然冷淡, 但已經肯主動同我傾一下計了……所以妳唔使失望住, 只要我地改變下自己同仔仔既相處方式, 關係可以重新建立的…….

如果有興趣可以看看我個post….好多其他媽咪分享, 同埋比咗好多意見我

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23161776&extra=page%3D1

另外, 妳上youtube聽吓余德淳博士既少年十五二十時”. 聽完妳會明白仔女更多…. 加油呀!!!!

複式洋房

回覆樓主:

謝謝...我會嘗試睇多d,
因為我真係好唔明白,點解好似好討厭我?令我都開始覺得自己好討厭
然後好後悔以前做得唔夠好

複式洋房

annielui 發表於 21-4-9 17:49

Hi….妳情況同我年幾前一模一樣呀! 我絕對明白妳有幾咁傷心, 我女女都係一上到中學變 ...

謝謝妳,你係咪獨女?佢而家幾大?

伯爵府

2021勳章

ccyybb 發表於 21-4-9 14:11
請問係咪所有少年上到中學都係咁?小說話,有脾氣,唔鍾意同阿媽出街,唔識關心家人等等小學時又乖又聽話, ...

我女八九歲嗰兩年成日同佢爸嘈,對我就從無咁嘅情況。
今年17歲,獨女。

複式洋房

YolandaTam 發表於 21-4-10 11:13

我女八九歲嗰兩年成日同佢爸嘈,對我就從無咁嘅情況。

17歲好快過叛逆期,加油。我都開始係youtube睇d相關既片,感覺係好d,有d方向。頭先佢叫我坐去電腦枱個邊食飯(我之前經常係咁),分枱食,真係心都碎。從來冇人可以今我咁委屈 咁心痛 我會學習溶化佢 所以想參考大家既方法

伯爵府

2021勳章

ccyybb 發表於 21-4-10 14:02
17歲好快過叛逆期,加油。我都開始係youtube睇d相關既片,感覺係好d,有d方向。頭先佢叫我坐去電腦枱個邊 ...

多謝,互勉
佢平時極少發脾氣,係 M 前會躁少少,所以佢一發覺自己忟憎就即check 小月曆自己係咪快 M,之後會道歉再解釋返。
你家少年仲摸索緊自己脾氣,再大少少佢更了解自己就會識走位,咁就好好多。
而家最緊要俾空間佢成長,少出聲,維持關係。

複式洋房

YolandaTam 發表於 21-4-10 14:09
多謝,互勉 。
佢平時極少發脾氣,係 M 前會躁少少,所以佢一發覺 ...

今日係youtube睇左破解青春期風暴,如何跟青少年孩子有效溝通,
試左其中一個方法,佢態度好差,然後我同佢講你確定喜歡咁樣溝通,咁樣對我?別人冇犯你,你需要用呢種態度?
隔左20分鐘後再同佢講野,好似態度軟化左 好似有d用。
加油

伯爵府

2021勳章

ccyybb 發表於 21-4-10 14:15
今日係youtube睇左破解青春期風暴,如何跟青少年孩子有效溝通,
試左其中一個方法,佢態度好差,然後我同 ...

大宅

ccyybb 發表於 21-4-10 14:15
試左其中一個方法,佢態度好差,然後我同 ...

加油媽媽!我仔上中學後對家人關係冷淡了,成績也差了,但看他沒學壞就算了。只要默默關懷不要每事問逼他太緊避免關係惡化。

大宅

睛靈勳章

其實真係. 青春期的少年真係唔係我地可以像想得到. 可能我自己幾姐弟細個無咩反叛期. 所以真係唔太理解. 我記得仔升中一時都未開始. 升中二開始有少少. 真的. 如果你問中佐一O的佢唔喜歡答你O既野. 佢態度會好唔好. 試過同仔傾過好多次, 同佢傾時佢知的. 佢自己都唔係好明點解自己會發脾氣. 佢只係知道好忟. 有一段時間會LOCK 門. 叫佢出來食飯都唔係好想. 噉都會問仔最唔想我問佢咩? 其實佢又無特別. 不過仔當時有提過. 唔好一見到佢電腦個MOM 係打機就以為佢打緊機. 佢話好多時都唔係. 噉之後我就盡量唔問佢. 或唔講又打機. 噉又好O的. 我仔依家都快19歲. 其實都有19歲的問題. 去到拍拖問題都會有分歧. 因真係時代唔同. 佢地思想同我地唔同. 但佢地真係唔會明白.亦唔會用時間去諗下我地講o既野. 佢地係憑感覺去做野. 所以都有另一問題. 有時都有朋友提我. 佢地都大. 我地做父母O既都真係要開始對自己好O的. 佢地有佢地世界.

大宅

睛靈勳章

回覆 annielui 的帖子

余德淳博士既少年十五二十時”. 在仔仔升中二開始. 我整個初中都聽過好多次. 不停噉聽.去提醒自己. 係有用的.
仔升高中又完全無晒初中O既野. 好正常好好.
不過依家升佐YEAR 1 (不過QUIT 佐)再考. 又開始又另一個問題. 以為自己成熟又未真係成熟O既時間 .

複式洋房

回覆樓主:

我都開始睇余博士,開始改變說話技巧,等佢冇咁抗拒我先。以前阿媽都唔理我,所以我唔識,唔覺自己有叛逆期。唉,好想好似以前咁攬住佢。有時又擔心太遷就佢,佢以後都會係咁對人。做父母真係好難。不過,好彩佢除左態度差同成日打機都冇乜其他,極小出街,最緊要唔好學壞,都冇咁擔心。

大宅

睛靈勳章

如果你話攬佢. 我都一樣有. 我唔會理佢. 佢又習慣KA WOR

大宅

係呀! 我個係獨女, 今年9月14歲, 而家S2....而家正值青春期高峰, 希望隨住年紀漸長會明白父母既心情, 互相關心啦!!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊