自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

又話財赤

疫情全球流行,通關外遊未見曙光。不過政府於2021/22年度,仍預留近2.46億元,獎勵逾4,500名公務員及各自1名同行者結伴去旅行,2人同行最多獲資助近5.5萬元,可於疫情緩和後出發,獎金報銷限期延至明年3月底。

公務員事務局局長聶德權,回覆立法會特別財委會的書面提問稱,政府設「長期優良服務公費旅行獎勵計劃」,表揚長期服務而表現優良的現職公務員。

所有本地非首長級人員,如已連續服務滿20年或以上,工作表現持續優良,而又從未獲得任何政府旅行獎勵,均符合資格。獎勵配額根據各局/部門符合服務年資規定的合資格人數計算,按每27名人員給予一個配額(1:27)的比率,分配到各部門。

獎勵以一次性旅行津貼,及實報實銷形式發放。獲獎人員可彈性選擇一名同行人士,領取相同的旅行津貼。據了解獲獎勵的公務員,可憑海外簽帳單據,以實報實銷方式申報旅行住宿、飲食、交通,以及機票洗費,然而「買手信」及零售物品的費用,則不可申報。

今年度預算開支近2.46億元,提供4,568組配額,供獲獎人員去旅行。獲獎人員及同行者,可使用旅行獎勵前往香港以外的任何地方旅遊,沒有特定要求。一般得獎者需在財政年度完結前,或在退休前休假完結前,使用旅行奬勵出發外遊。

對比上年度,旅行獎勵計劃的預算開支僅3,377萬元,聶德權解釋,因疫情影響,2020/21年度獲獎人員,未能在該年度出發到香港以外旅遊,政府把旅行獎勵有效期延至明年3月31日,並需將該年度的預算開支,轉入2021/22年度,以應付需求,令本年度的總預算開支涵蓋兩個年度的獎勵名額開支,較平常一般年度的開支高。

聶德權稱,公務員事務局除了向公僕提供培訓機會,亦設有多項嘉獎計劃,包括長期優良服務公費旅行獎勵計劃、激勵公務員為市民提供優質服務,推動他們精益求精和提升工作效率。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

chriswongbaby 發表於 21-4-9 14:34
又話財赤

疫情全球流行,通關外遊未見曙光。不過政府於2021/22年度,仍預留近2.46億元,獎勵逾4 ...

呢啲錦上添花野, 應該取消啦.

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

低能無極限

珍珠宮

回覆樓主:

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

諗得出果個都食塞米。有錢攪左啲醫療,老人,特殊教育問題先啦

依個時勢有份工已經感恩,仲要做左咁耐公務員人工有番咁上下,去旅行係自己可以同有責任支付既野來架喎

girlbear    發表於 21-4-10 13:52
ChloeBiluku_FB    發表於 21-4-10 07:56
kkmimi    發表於 21-4-10 07:26
Adrio77    發表於 21-4-9 15:12
eggcake    發表於 21-4-9 14:45

珍珠宮

回覆樓主:

政府咁好,不如本地消費都可以claim錢仲好

大宅

虎到金來勳章

如果喺當地平價收購啲餐飲單據返嚟claim錢咁就可以將啲資助拆現

都唔知啲官諗乜嘢既

男爵府

0甘要問番港英政府喇....呢D係舊制公務員先有....要係1961年出生,而又係1983年或之前加入,到今年滿60歲退休,服務年期為37.5年者可以入紙申請.如果37.5年既考勤良好...申請可獲考慮.FILE 如果係37.5年當中比人劃花左既...申請不被接納....

公爵府

chriswongbaby 發表於 21-4-9 14:34
又話財赤

疫情全球流行,通關外遊未見曙光。不過政府於2021/22年度,仍預留近2.46億元,獎勵逾4 ...

公務員唔駛承受經濟下滑,冇收入減少同失業風險,已經比大眾市民好好多,仲要獎幾萬蚊?不如攞啲錢救濟吓貧苦大眾好過啦!

ChloeBiluku_FB    發表於 21-4-10 07:57
aeneas2011    發表於 21-4-9 18:30

男爵府

losttoa 發表於 21-4-9 14:44
諗得出果個都食塞米。有錢攪左啲醫療,老人,特殊教育問題先啦

依個時勢有份工已經感恩,仲要做左咁耐公務 ...

問下港英政府當年邊個食塞米鬼佬想出黎既.....

糖果園    發表於 21-4-9 14:54

伯爵府

淋病想駛晒香港D錢先bye bye!

男爵府

lambxxx 發表於 21-4-9 14:51
問下港英政府當年邊個食塞米鬼佬想出黎既.....
關港英政府咩事...以前經濟咁好
依家政府無權力取消一年?

瑜瑜    發表於 21-4-11 16:50

伯爵府

BK Milk勳章

佢哋唔係成日放假,在家工作咩。

Adrio77    發表於 21-4-9 15:15

伯爵府

BK Milk勳章

littledot 發表於 21-4-9 14:50
公務員唔駛承受經濟下滑,冇收入減少同失業風險,已經比大眾市民好好多,仲要獎幾萬蚊?不如攞啲錢救濟吓 ...

對。

珍珠宮

咪又係圍威喂小圈子攞著數,點為之表現好,托掂上司隻腳就有份,埋吾到堆就算幾盡力都吾會有份,況且公務員口訣,少做少錯吾做吾錯,成班賴到c, 假期又多過人,人工又吾會減,仲要用咁多納稅人嘅錢討好班反骨仔

珍珠宮

Kmee@@ 發表於 21-4-9 14:54
佢哋唔係成日放假,在家工作咩。

咪係咯

水晶宮

JFL 發表於 21-4-9 14:53
淋病想駛晒香港D錢先bye bye!

侯爵府

又話財赤

呢個時候仲搞

子爵府

相對公務員和公營機構如醫管局和教師的每年增薪點這不過是九牛一毛吧, 為何無人批評要停, 經濟唔好就要停止所有福利? 到達一定薪級及年資, 公務員都可以申領自置居所津貼, 政府幫公務員供樓, 係咪又要停, 要停就唔好針對這些細眉細眼的小事吧

goldpiglet    發表於 21-4-9 19:37

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

點解要拎幾億比公務員去旅行?
因為wfh好悶? 要去散下心?

首頁
12345...12

尾頁

跳至