自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 21-4-9 18:30
其實輪到自己都未必會知嗎?是否耍二十幾年來appraisal都超級靚(即好到要升咁),老細推薦先可有㗎?
...

要排隊,睇年資,睇下今年部門派梗邊年入職自然知大概幾時到

goldpiglet    發表於 21-4-9 19:38

子爵府

chriswongbaby 發表於 21-4-9 14:34
又話財赤

疫情全球流行,通關外遊未見曙光。不過政府於2021/22年度,仍預留近2.46億元,獎勵逾4 ...

呢個唔係新,好耐嘅啦。
十幾年前我老爺都有

goldpiglet    發表於 21-4-9 19:38

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

lambxxx 發表於 21-4-9 14:50
0甘要問番港英政府喇....呢D係舊制公務員先有....要係1961年出生,而又係1983年或之前加入,到今年滿60歲退休 ...

終於有人識嘢了

男爵府

回覆樓主:

樓主,段新聞出自邊度來源

水晶宮

losttoa 發表於 21-4-9 14:44
諗得出果個都食塞米。有錢攪左啲醫療,老人,特殊教育問題先啦

依個時勢有份工已經感恩,仲要做左咁耐公務 ...

咪係!鬧班英國鬼啦!港英政府諗出嚟架!
話時話,真係示範比市民睇咩叫50年不變

伯爵府

大家睇清楚
呢個係舊制先有
仲要排隊架
加靚report, a report架
你估咁易架
一見公務員有得去旅行即鬧
大把私人公司做滿十年有金牌,姐姐都有長期服務金la
佢呢個免費旅行唔係人人得架
每間公司都會獎優秀員工架la

珍珠宮

Herobear 發表於 21-4-9 20:12
大家睇清楚
呢個係舊制先有
仲要排隊架

report要有幾靓呀??

伯爵府

sabun 發表於 21-4-9 20:14
report要有幾靓呀??
你估幾廿年冇被人寫化過易架?
只要你老頂心理變態
Report一化就冇la
競爭好大架,咁易有得去旅行咩

子爵府

其實要數公務員的津貼福利可能令樓主瞓唔著, 八號風球或以上當值有津貼, 黑色暴雨當值亦有津貼, 當值超過12小時亦有津貼, 樓主不妨慢慢搜尋, 包你有驚喜!

子爵府

回覆樓主:

好快連公務員紅日有假放都會比人拎嚟講點解咁好福利,又唔諗下經濟好時出面十几個月花紅雙糧個啲,公務員就咩都無,個時就話係人地自己揀做公務員

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

經濟唔好嗰陣,個個眼紅公務員,要 同舟共濟,經濟好嗰陣,私人公司雙糧花紅樣樣齊,無人願意做公務員,嗰陣又有無人出嚟講吓嘢,要求公務員齊上齊落,出雙糧花紅??咪又係出12個月糧,稅咪又係要照交!每間公司/機構都有佢哋嘅福利,點解環境唔好嗰陣,個個就針對住公務員,我覺得大家要公平啲

子爵府

selinako^^ 發表於 21-4-9 15:05
點解要拎幾億比公務員去旅行?
因為wfh好悶? 要去散下心?
這好比私人機構為何有員工退休時送上一個金牌, 點解?? 要明白只有服務三十幾年快退休的公務員, 評核報告無問題, 每個部門有少數限額, 要部門推薦才有機會, 你問問身邊已退休的公務員, 是不是人人有份。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tuenmunoasia 發表於 21-4-9 20:34
這好比私人機構為何有員工退休時送上一個金牌, 點解?? 要明白只有服務三十幾年快退休的公務員, 評核報告無 ...

邊間私人公司有金牌? 好多公司執笠裁員減薪喎!
既然財赤就開源節洗,
一邊嗌財赤,一邊大花筒
乜野玩法?

子爵府

回覆 selinako^^ 的帖子

私人公司送金牌未見過? 你以為所有公司都蝕本? 你見識少啦, 快退休公務員亦只是極少數幸運者才有此福利, 眼紅就加入公務員吧, 哈!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tuenmunoasia 發表於 21-4-9 20:42

私人公司送金牌未見過? 你以為所有公司都蝕本? 你見識少啦, 快退休公務員亦只是極 ...

未見過
我問你邊間你又講唔出,問返我轉頭
你都幾得意

翡翠宮

tuenmunoasia 發表於 21-4-9 20:42

私人公司送金牌未見過? 你以為所有公司都蝕本? 你見識少啦, 快退休公務員亦只是極 ...

為左wfh同去旅行,走去做公務員
笑話黎架?

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

點解要咁做呀?
佢哋都冇失業,點解要獎勵呢?
出邊好多行業都炒人,或者停薪留職,手停口停,政府又唔見攞錢嚟派比佢哋

子爵府

恒基地產你認識嗎, 不需要退休的同事都送上小小金牌, 週年聚餐人人有份, 當然不是每年都送

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

以前冇呢啲報道
點解而家會有

翡翠宮

tuenmunoasia 發表於 21-4-9 20:48

恒基地產你認識嗎, 不需要退休的同事都送上小小金牌, 週年聚餐人人有份, 當然不是 ...

今年送?有冇link?

首頁
34567...12

尾頁

跳至