論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我十分想請佢,想請教大家有冇咩辦法?萬分感激

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

cherriesit 發表於 21-4-9 21:23
你工人應有案底或比人多次投訴, 嘅然唔批, 你唔好再堅持請呢個。

大宅

係斷約姐姐?

大宅

被拒的肯定個底花左,我估該是斷約的,有海關幫手算做好彩,否則請左就浪費金錢及時間。你諗吓,個姐姐明知自己個底唔好,面試時肯定做到好好的,演員上身!

男爵府

叻人 發表於 21-4-9 22:42
係斷約姐姐?

大宅

cherriesit 發表於 21-4-9 23:09

入境暑已經出新聞話唔批斷約既申請,打擊跳工!佢點解斷約?

男爵府

叻人 發表於 21-4-9 23:12

唔批斷約,咁好多人咪唔使請工人,邊有咁多本地完約,海外又好難來

男爵府

叻人 發表於 21-4-9 23:12

佢在前僱主度老人家好難相處、做唔到落去

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

cherriesit 發表於 21-4-9 23:29
如無估錯, 偷老人家野, 或蝦老人家, 人家報警, 炒佢, 先至唔批。

大宅

cherriesit 發表於 21-4-9 23:29

佢要斷約,總要有個理由!

大宅

佢而家被拒,是否14日內要離開香港?

複式洋房

我的工人昨天也被拒,今天等了二小時問入境處,他話不是所有斷約都要返菲等消息,主要因這姐姐在港的record 不好,但又沒講實際原因,Agent 原來未睇清楚封信,昨天就話我哋不是被拒,只是姐姐要回去等簽證批,但我哋要準備多2萬酒店和驗身錢,又或者我哋可加$2000再請另外完成約的,我屋企人昨天已決定唔等姐姐,覺得有古怪,還要agency 回水,我未知實情還覺得自己對唔住姐姐,又唔好意思逼agency 退錢(因為合約說不成功才refund, delay 是不會refund 住)

複式洋房

hikitty21 發表於 21-4-10 01:52
我的工人昨天也被拒,今天等了二小時問入境處,他話不是所有斷約都要返菲等消息,主要因這姐姐在港的record ...

其實這個case真係有太多人信不過,包括immigration, 姐姐又話全部錢已寄回家,連機票錢都冇,我問immigration 咁如果佢哋真係冇錢走唔到點算,咁我哋又真係要人用,immigration話都係為咗雇主利益着想,但工人又好肯定話自己沒做什麼,我哋問清楚後再同Agency 講,佢竟然唔信(或不肯信)這是reject case, 仲想閃人(唔覆WhatsApp),一個小小的事件就可以看見這麼多人的醜陋,真的不可思議!

男爵府

我的工人昨天也被拒,今天等了二小時問入境處,他話不是所有斷約都要返菲等消息,主要因這姐姐在港的record ...

在港record唔好,有冇講咩原因?

複式洋房

cherriesit 發表於 21-4-10 10:41
在港record唔好,有冇講咩原因?

冇,因為我是打電話去問,都要等兩個鐘,其他人話親身去入境處核實身份後可知多D,我這星期會去

大宅

hikitty21 發表於 21-4-10 16:56
冇,因為我是打電話去問,都要等兩個鐘,其他人話親身去入境處核實身份後可知多D,我這星期會去
...

你出幾錢人工請佢?

男爵府

叻人 發表於 21-4-10 00:01
佢而家被拒,是否14日內要離開香港?

7日

男爵府

被拒就是被拒,你最好去問主任問清楚

男爵府

回覆樓主:

我之前工人,請佢前係斷約(話老人家唔俾肉佢食),跟住借財仔走路,無幾耐又以海外菲再嚟揾水魚,做咗2個月話home sick玩扮跳樓(朋友工人話我知),又一次斷約成功。
最後一次,入境處打比我問關於佢嘅嘢,原來又有新水魚申請佢嚟,我如實交代,後來朋友工人話我知佢被reject.
最抵死嘅係,好彩佢嚟唔到,原來佢當時已經大左肚,後尾死死氣地留菲生仔。

大宅

陪月勳章

mondd 發表於 21-4-12 17:05
我之前工人,請佢前係斷約(話老人家唔俾肉佢食),跟住借財仔走路,無幾耐又以海外菲再嚟揾水魚,做咗2個月 ...

工人無理斷約一定要另外寫信去入境處舉報,不要只交一張ID 407e。雖然不排除有僱主不滿工人唔肯續約而加鹽加醋。

講開D傭話婆婆難相處,其實都有D扺死。個個都想揍獨居阿婆,唔駛顧細路又有單獨房,香港住係咁貴,邊會處處咁着數呀?

首頁

尾頁

跳至