論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Danjunior 發表於 21-4-19 13:14
其實本地搵都唔一定會好高人工, 我個一年貨仔old seafood姐姐, 由到埗已經成日話自己係想搵老人家做, 不 ...

咁似我之前個印尼姐姐嘅~佢同我續約後態度急轉直下,都係由朝到晚電話不離手,態度串到,好多是非~我以後都唔想請印姐

男爵府

Danjunior 發表於 21-4-19 13:14
其實本地搵都唔一定會好高人工, 我個一年貨仔old seafood姐姐, 由到埗已經成日話自己係想搵老人家做, 不 ...

咁你知唔知佢visa有冇批到?

子爵府

2021勳章

cherriesit 發表於 21-4-19 14:25
咁你知唔知佢visa有冇批到?
我唔知有冇批佢。.... 不過我有問佢,佢自己就話無問題。

佢遞信比我時, 我話而家入境處好似唔比你地咁樣斷約跳工喎。 咁係咪你都要返左印尼先再返香港, 如果係咁, 我要幫你訂機票。 佢好有信心咁答我話唔駛, 叫我比機票錢就得喇。 佢話個agent教佢做滿一年先比通知我就得, 入境處就唔會唔批佢。 言談間仲爆左自己原來早在11月份, 即成5個用前已簽新約! 但唔出聲話比我聽,因為驚當時做左幾個月斷約入境處就唔批佢新工。 所以佢搵份工係剛剛做滿一年, 人地先要佢上工果啲。真係充滿計謀 佢自己就算到盡, 我呢邊一release 佢, 佢就可以去上新工。 其實呢點係我最不滿, 佢自己一早簽左新約斷我約, 但因為自己私利關係, 一直忍瞞我,到佢自己可以安全過骨時先通知我。 如果佢簽左人地時,即刻話我知, 我已經多返5個月時間搵新工人。

我好想知點解佢地咁清楚入境處一定會批佢呢? 好似我呢個咁, 擺明利用我先嚟香港再慢慢揀工。

男爵府

Danjunior 發表於 21-4-19 15:54
我唔知有冇批佢。.... 不過我有問佢,佢自己就話無問題。

佢遞信比我時, 我話而家入境處好似唔比你地 ...

你有冇通知入境處?可以將罪狀全部寫下再通知入境處。另外,她是第一次斷約嗎?

大宅

回覆 Danjunior 的帖子

邊有姐姐咁誠實,梗係保住自己啦😔

大宅

我都希望我姐姐resign... 佢係海外菲,嚟遲咗唔夠一個月,懶到出汁,唔聽你講,我問佢仲係咪想留响度做,佢話係,但態度依舊,佢話婆婆成日鬧佢,唔鍾意佢,你交功課會有人唔鍾意你咩?佢夠膽死返工時間走去瞓覺,我屋企冇b佢湊,唔使煮飯,淨做家務,間屋唔夠700呎。agent都話佢係想做嘢,不過係未必想响你度做嘢啫。等咗六個月、洗咗兩萬幾,如果而家炒佢,要跌多成萬蚊。好無奈!

男爵府

dicksonon 發表於 21-4-23 08:28
我都希望我姐姐resign... 佢係海外菲,嚟遲咗唔夠一個月,懶到出汁,唔聽你講,我問佢仲係咪想留响度做,佢 ...

你放心,佢肯定唔會resign,宜家入境處唔批斷約VISA的。同佢講宜家VISA極難批,如果唔好好做,佢就要返去老家唔使再來港

大宅

cherriesit 發表於 21-4-9 21:23
我十分想請佢,想請教大家有冇咩辦法?萬分感激

我朋友之前請左個斷印都係比入境署拒批,佢AGENT都攪到批VISA, 你要唔要電話問下我朋友個中介?

子爵府

2021勳章

cherriesit 發表於 21-4-19 18:32
你有冇通知入境處?可以將罪狀全部寫下再通知入境處。另外,她是第一次斷約嗎?
...
我未入407form入境處。 係咪佢一resign就要入, 定係佢走時先入?

佢係香港做過幾份約, 以我所知第一份就斷約, 之後個啲就2年一個新僱主, 就唔知係佢唔續約定人地唔續佢。

子爵府

2021勳章

dicksonon 發表於 21-4-23 08:20
回覆 Danjunior 的帖子

邊有姐姐咁誠實,梗係保住自己啦😔
所以咪唔公平囉!佢地跳工完全無成本, 而我地就連機票錢都要比埋佢地走佬。 真係對我地僱主完全無助, 好似比人打劫完銀包, 仲要再比錢佢搭車返去

男爵府

Danjunior 發表於 21-4-23 16:24
我未入407form入境處。 係咪佢一resign就要入, 定係佢走時先入?

佢係香港做過幾份約, 以我所知第一份就 ...

一resign就入

大宅

2021勳章

cherriesit 發表於 21-4-9 23:29
佢在前僱主度老人家好難相處、做唔到落去

樓主,只是一個藉口,我已經聽過N次!唔批一定係衰到冇人有

男爵府

WAIWAI628 發表於 21-4-23 23:03
樓主,只是一個藉口,我已經聽過N次!唔批一定係衰到冇人有

我經驗不深,謝謝你jm

大宅

今日同菲姐姐嚟個了斷,因為菲律賓防疫規例,要幫姐姐買機票走實在太煩,補咗$俾佢,希望冇手尾跟。我會寫信去入境處投訴工人,希望唔會有新僱主中招。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊