自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

sabun 發表於 21-4-10 06:09
咁多 全部因病?

病,意外,自殺都有

子爵府

mickeyeva 發表於 21-4-9 22:44

昨晚嗰集有啲感慨,5x歲確實好後生

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

人到中年送殯多

公爵府

牛年勳章

杜小田 發表於 21-4-10 02:53
全部都英年早逝?

都算。有個小學同學六年班自殺,當時好細個,老師冇同我地講,淨係知道佢冇來返學,後來住佢屋企附近的幾個同學話佢自殺死左。幾年前有個中學同學因為炒輸股票,聽講屋企人日日閙佢,讀書嗰陣佢已經係嗰種唔出聲的人,性格好內向,生得好靚仔,可能頂唔順壓力走向不歸路。有兩個校花級女同學就因為癌症走左,當時我聽到真係忍唔住喊。一個男同學都係因為癌症,二十幾歲都走左,呢個男同學我地讀書的時候仲和其他同學一起去旅行過,睇返相都好難過。最心痛係我表姐夫,佢都係我同學,未讀書已經識得佢,細細個成日買糖比我食,一場車禍就留低我表姐同個仔

男爵府

yeung_ma 發表於 21-4-10 12:04
人到中年送殯多

呢句說話我媽咪都講過,有次我同佢呻,點解成日都收到咁多帖,咁多人請我去飲,做人情都做到破產

跟住我媽咪叫我唔好呻,佢都好想收帖人哋請佢去飲,到佢咁嘅年紀已經冇人請佢飲,收電話去送殯多走下一個走下又一個

子爵府

rebeccalin 發表於 21-4-10 12:11
都算。有個小學同學六年班自殺,當時好細個,老師冇同我地講,淨係知道佢冇來返學,後來住佢屋企附近的幾個同學話佢自殺死左。幾年前有個中學同學因為炒輸股票,聽講屋企人日日閙佢,讀書嗰陣佢已經係嗰種唔出聲的人,性格好內向,生得好靚仔,可能頂唔順壓力走向不歸路。有兩個校花級女同學就因為癌症走左,當時我聽到真係忍唔住喊。一個男同學都係因為癌症,二十幾歲都走左,呢個男同學我地讀書的時候仲和其他同學一起去旅行過,睇返相都好難過。最心痛係我表姐夫,佢都係我同學,未讀書已經識得佢,細細個成日買糖比我食,一場車禍就留低我表姐同個仔 ...

全部都係真係識, 不是聽回來的, 個心會好舒服呢~~

大宅

bertcat123 發表於 21-4-9 23:09
連宜家個樣都似麥潤壽, 後生時似張國榮

我都覺得似哥哥, 講野個TONE都好似, 同埋輪廓好深。

wcpcelia    發表於 21-4-13 11:23

珍珠宮

反而果D八九十歲嘅人,就好長壽

公爵府

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-10 07:48
生命短暫,今日唔知聽日事,所以真係要好好珍惜眼前人

佢哋以前果代讀書唔叻,肯學肯做總有出 ...

其實行行出狀元,點解一定要讀書叻先有成就?現實並不如此

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fundfund 發表於 21-4-10 15:35
其實行行出狀元,點解一定要讀書叻先有成就?現實並不如此

正正就係因為現今世代係競爭型社會,行行出狀元唔係冇但一定唔多。唔好攪錯從來沒說讀書叻就等於一定有成就,而係讀書唔叻條路绝對難行,總不能否認響競爭型社會學歷已經係最基本嘅要求。

子爵府

luckybaby2011 發表於 21-4-10 08:57
我諗太差既都唔想出鏡
不過校草真係幾得、唔似5x

佢樣係得,但有50+既老態喎,我圈子係40+,未有咁樣,會後生一截,佢有啲滄桑,但50幾同40幾都係可以差好遠,女人上左40直頭直線急下。
珍惜眼前人,真係金科玉律。
但願人長久

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得佢同一位前無綫男藝員~潘宏斌好似樣

子爵府

回覆 太平公主 的帖子

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

rebeccalin 發表於 21-4-10 12:11
都算。有個小學同學六年班自殺,當時好細個,老師冇同我地講,淨係知道佢冇來返學,後來住佢屋企附近的幾 ...

我最早走既同學都係二十頭CANCER走, 都係天妒紅顏, 靚女黎架, 走前我有去探佢, 睇完之後我都忍唔住同其他同學講, 寧願佢早D走, 太痛苦了

另一個舊同事, 都係3X CANCER走, 又係靚女黎
放下自在

公爵府

牛年勳章

cattz288 發表於 21-4-10 18:34
我最早走既同學都係二十頭CANCER走, 都係天妒紅顏, 靚女黎架, 走前我有去探佢, 睇完之後我都忍唔住同其他 ...

每次唸到呢D嘢,就會想起這句歌詞:紅顏每多薄命。。。

水晶宮

rebeccalin 發表於 21-4-9 23:50
小學+中學同學,病,意外,自殺都有。仔女都好細個,真係好sad 。希望佢地家人都安好。 :fortunate ...

我小學+中學,有3個,3個都係意外

公爵府

牛年勳章

太平公主 發表於 21-4-10 12:36
呢句說話我媽咪都講過,有次我同佢呻,點解成日都收到咁多帖,咁多人請我去飲,做人情都做到破產

跟住我 ...

係呀,之前我有個長輩同我講,佢地呢D年紀,有時好耐唔聯絡的朋友打來 唔係喜事仔女嫁娶就係喪事。見得一面就得一面,因為真係唔知幾時會係最後一面。舊年因為疫情我地少左見面,就只見左一次。聖誕節我仲sent屋企裝飾的圖片俾佢睇,佢又sent返同家人去尖沙咀睇燈飾的相俾我睇 點知過左幾日佢老公就打來話我知佢係屋企煮煮下飯就走左。到宜家我想起佢都好掛住佢。

子爵府

睇到大家既經歷好感慨活在當下,大家努力

大宅

rebeccalin 發表於 21-4-9 23:38
我宜家40+,已經有十個同學走左

大宅

太平公主 發表於 21-4-10 12:36

跟住我 ...

錢洗左搵得返,人走左就無了。

首頁

尾頁

跳至