時政擂台

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珊瑚宮

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

男爵府

978212 發表於 21-4-10 00:03
樓主對大陸目前嘅環境有一定了解,係內卷非常犀利,近年精英都入體制多。 ...

香港媒體 或香港d網上對社會 國際環境既認知其實好一般,
要了解大陸真實情況,真係要係大陸論壇先睇到。
我都係上大陸論壇耐左先知,大陸內捲咁嚴重。
香港真係有歷史原因 先可以咁富貴,大家要珍惜同感恩。
我希望祖國強大,可以進入高端市場。(因美國打壓)
但我痛恨 資本家 老闆自己仔女去外國,去舒服既位子。
卻叫普通市民仔女去做開荒牛。
要不公平一些,要不錢給多些。

男爵府

lovelybaby2015 發表於 21-4-9 23:15
去外國=人上人?
歐美都不缺人才啫
去到咪又係二等公民

咪係囉,西方國家侍應都係大學生,更加不缺人才啦

大宅

回覆樓主:

小朋友,閱!

男爵府

omother 發表於 21-4-10 00:11
咪係囉,西方國家侍應都係大學生,更加不缺人才啦

西方國家有全球高端市場,政府大量補貼等。 再有收割發展中國家既金融能力等等。 一個 侍應人工已經好過大陸d專才。

當年中國博士生跑去外國 搵份侍應,人工仲高過係大陸教書或做研究既工作。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

北大、清華及很多頂尖理科大學畢業生都去海外深造或找更高的職位.

美國矽谷IT界有不少是中國裔, 在外國發明新冠疫苗的團隊也有不少中國人.華為5G研究主管都是住在美國, 後來“鼻”自殺了.

中國人才輩出, 但不是全部都選擇留在中國發展事業.外國也有人才去了中國發展事業.

人才的流動性高, 走了一批, 自然也要補回一批. 香港人北上的機遇比留在香港多, 趁年青去世界各地闖一闖, 可吸取經驗.

男爵府

Jasmine-4711 發表於 21-4-10 00:15
北大、清華及很多頂尖理科大學畢業生都去海外深造或找更高的職位.

美國矽谷IT界有不少是中國裔, 在外國發 ...

據我所知 真係有d家底 或人才好多都揀外國。甚至外國公司。
一係中國公司文化問題,不少人才被打壓等等。不少人 傷心離開祖國,跑去外國發展。
我出發點在於 大灣區需要既只係錢既流通,多過人才。
真係人才去邊都值錢。

男爵府

Qq555666 發表於 21-4-10 00:15
西方國家有全球高端市場,政府大量補貼等。 再有收割發展中國家既金融能力等等。 一個 侍應人工已經好過大 ...

咁即係,你覺得唔應該鼓勵仔女去大灣區搵發展機會,應該去外國做侍應?

你啲思維咁古怪嘅

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Qq555666 發表於 21-4-10 00:08

香港媒體 或香港d網上對社會 國際環境既認知其實好一般,
唔關乎開荒牛事,主要係真係人哋大陸人當地人脈好過你,勤力過你,你憑咩可以係當地發展好過佢哋,大陸網站幾年前就出現內卷呢個詞,大把大學生甚至碩士生畢業後送快遞、外賣,即使係最熱門嘅計算機35歲也畀人炒嘅機會大增,所以,入體制變成咗佢哋第一目標一一穩定,政府提出叫人去大灣區,我第一反應係班官真係無知,上面嘅世界只有正在經歷嘅普通人才會知目前艱難環境。

伯爵府

其實樓主你講嘅說話呢度人唔會想知想聽,因為有些人不鍾意聽真話,有些地方容不得真話,你可能係好心提醒他人,但係呢度早已不是十年前BK。

男爵府

omother 發表於 21-4-10 00:21
咁即係,你覺得唔應該鼓勵仔女去大灣區搵發展機會,應該去外國做侍應?

你啲思維咁古怪嘅:sur ...

邊到人工高福利好 而你又有能力去到當地就跑邊到

男爵府

978212 發表於 21-4-10 00:26
其實樓主你講嘅說話呢度人唔會想知想聽,因為有些人不鍾意聽真話,有些地方容不得真話,你可能係好心提醒他 ...

好多野要從多角度睇 分析。
愛國係好事。我都好支持祖國強大。
但同時都要分清楚現在環境。
為祖國強大 為窮人 底層 環境改變 而奮鬥努力係支持。
但為了某部份人利益去努力 去奮鬥 係搵自己笨既行為。

男爵府

Chiusiuwa 發表於 21-4-10 00:13
小朋友,閱!

香港環境呢十幾年太幸福,
香港人真係變左小朋友。
當然階級唔同,睇既野,思想就會唔同。

伯爵府

好多人都唔知大陸嘅潛規則係:有門路讀咩都唔緊要你都有正式編制,真正做嘢嘅人係有呢科文憑嘅冇門路臨時編制,當然人工係人哋嘅幾分之一,冇門路基本上讀咩都冇用

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

子爵府

要睇所謂嘅「發展」係咩?
如果係以「打工」角色上嘅發展,我覺得可以留港發展,始終人工高一節,即使將來升遷或平調transfer去內地也可維持高水嘅人工。
但如果所謂嘅「發展」係想創業,咁相信內地嘅機遇會多啲,創業嘅成本也相對低啲。

子爵府

2024年龍年勳章

邊有咁絕對嘅?凡事都睇各人能力同機遇~~全世界冇任何地方係人人去到有金撿~~無論係去外國又好,定返大灣區發展又好,唔係都應該實地考查,搵到合適工作機會先動身咩~~
機會一向俾有準備嘅人~~留向香港定外出搵機會,利弊都唔係一概而論,睇仔女自己目標,能力同性格~~~

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

Qq555666 發表於 21-4-9 22:55

而所謂專家 議員 政府高官 已經係大灣區買曬樓,鋪。

總要開荒牛既,上得去可能都係香港滿足唔到,當各取所需囉

首頁
23456...10

尾頁

跳至