單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

長話短說,四年前識咗個男人,大家一開始都講明大前提會結婚先拍拖的。大半年後我有咗bb,佢話叫我生出來,好鍾意小朋友話會一齊湊,同埋話有咗係會結婚。之後咁多次產檢、照結構、入產房全程得我自己一個去面對。佢講到話將來會努力會俾好既生活我,而我亦都好愛佢亦好相信佢,所以就生咗小朋友。但係佢喺bb攞出世紙果日竟然失蹤,話自己瞓過龍起唔切身。都算喇諗住第時結婚先加返佢個名喺出世紙。重點係過咗四年,原來佢一直都無講俾屋企人朋友知有我同bb既存在,口講一直話會交代,之後俾我知道咗佢喺呢四年間原來有過兩個女朋友。講到成日話公司好忙好攰全部都係假嘅⋯依家知道佢又有個新女朋友係同事嚟既,仲當住我面講大話話無咁既事。我早排帶埋bb上佢屋企將所有事情講出來俾佢家人知。呢四年來佢一蚊都無俾過我去養小朋友,各位有經驗嘅谷友可唔可以教下我點做,令呢個男人可以負返責任俾錢出嚟用於小朋友開支?我一個人要返工所以一定要請姐姐睇住小朋友,近排公司減人工真係覺得好吃力⋯感謝各位😫🙏🏻

大宅

MiTY 發表於 21-4-9 23:52
長話短說,四年前識咗個男人,大家一開始都講明大前提會結婚先拍拖的。大半年後我有咗bb,佢話叫我生出來, ...

基本上無盡過責任
佢有冇幫手睇小朋友
無出錢出力 無感情 都可以放棄

洋房

回覆 chujai127 的帖子

無出錢亦都無出力,依家叫佢出嚟大家傾掂佢都話唔得閒好忙呀果啲說話,賴皮到咁既程度我都唔知可以點樣先令佢真正面對問題⋯

公爵府

回覆 MiTY 的帖子

咁佢家人點講? 會唔會叫個仔負番責任?佢話公司忙, 咁你就話搵日我帶埋BB上你公司傾呀.

複式洋房

回覆樓主:

唔好旨意個男人會負責!睇下佢屋企人會唔會有啲良知幫下你同埋上佢公司搞佢迫佢...不過都要視乎你係唔係個潑婦罵街嘅女人啦!況且去到咁嘅地部呢啲衰男人真面目會出曬嚟!一定會講啲好傷你嘅說話要有心理準備

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

洋房

回覆 小圓圓 的帖子

佢家人都nice嘅,不過又係交返個波俾個衰佬,話佢會自己同我傾囉!講真如果佢一早肯大家坐低傾就唔會麻煩到其他人啦⋯佢老豆仲話如果我唔想湊可以交俾佢地屋企湊,不過我點會捨得全程交俾佢地,始終個女由細跟我到大。我諗佢係最怕搞到佢公司,可能好似你咁講大一大佢佢應該會驚呱

洋房

回覆 tammaggieqq 的帖子

可能我真係太林善喇⋯所以俾佢蝦到咁。我之前上佢屋企既目的都係想屋企人都俾壓力佢之嘛,不過其實好大機會都會幫番自己個仔嘅⋯所以唔知呀反正我豁咗出去,喺佢屋企人面前話佢唔負責任果啲,佢呀媽都話「唉啲男人係咁架係鍾意逃避」。我係唔識鬧交嘅人,可能面對面嘈我九成九都會喊😐

洋房

回覆 opclk99 的帖子

我識佢到而家都係得佢一個,佢同我本身都無結婚呀。佢口講就由頭到尾都無第二個女人囉,而家俾我暗中查到佢有溝其他女仔,所以就諗緊辦法點樣令佢負責返,係責任問題,仲有開支呢!最初大家同意一齊湊我先會生啦講真

複式洋房

回覆樓主:

佢哋一定幫個仔啦!幫你湊女?佢哋會否容納你兩母女一齊住呢?事實冇可能貿貿然單獨放個女喺佢哋度,如果真係可以一齊住你起碼慳返啲租金..我的朋友以前都係咁...個男人一啲責任都唔負,對方父母就畀佢兩母子由出世喺度住幫佢捧,佢就返工到而家個仔都中學啦!(我的朋友比較幸運)當然就算對方願意你自己都好小心觀察呢家人可唔可信,有冇能力照顧阿女啦!唔好寄望個男人會負咩責任啦!盡可能靠自己啦!我都知道係好辛苦,但加油呀!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

幾年來都冇俾錢點樣可以負責返?
小朋友出世紙有無落佢個名?
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我重新再睇多次,應該冇出現到,冇加到名都冇註冊
佢可以無賴到咁
你都無乜嘢可以做到
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

回覆樓主:

想問下你地幾大?係咪一齊住?
唔結婚都算,但一定要比錢

洋房

回覆 tammaggieqq 的帖子

佢家人口講就話如果我唔想湊可以俾佢地湊,我一定唔會捨得咁做。目前情況係我應該如無意外會繼續同我媽一齊住,起碼我行開行埋都有媽幫下眼,順便睇埋工人姐姐丫嘛~多謝你呀,係好辛苦呀不過值得㗎因為望住個囡慢慢長大,見到佢愈識愈多野真係好開心:)希望小朋友第時唔會覺得有缺失啦⋯因為佢爸爸不在身邊,希望我既愛可以被佢感受到

公爵府

回覆 MiTY 的帖子

10樓講得好呀, 帶埋BB去佢屋企住, 到時佢就避無可避, 除非連屋企都唔返.或者你夜晚去佢屋企搵佢傾囉, 比佢屋企人聽埋, 勸下個仔都好呀.

帶BB上公司既話, 佢個同事女友未必知佢有個女, 有同情心既, 就比番個老公比人啦. 又或者個女同事知個男人咁不負責任, 飛左佢又未定.你有無比限期佢呀, 話到左幾时唔傾就上公司, 唔係佢只會拖得一日得一日.

洋房

回覆 crystal媽咪 的帖子

係呀無出現無加名亦無註冊。其實呢啲嘢如果唔係自願做既都冇乜意思...我只係覺得有少少虧欠左我囡因為我俾唔到一個完整家庭佢

洋房

回覆 ccyybb 的帖子

我哋兩個都係三十歲左右,無一齊住呀亦無同居。其實而家好多人無結婚都有小朋友,我都唔係太介意結唔結婚呢個問題,最大問題係佢承諾我既事完全冇做到,令我對佢太失望喇⋯

複式洋房

回覆樓主:

其實你個情況都唔叫差,起碼有娘家住有阿媽睇...只係遇人不淑(大把人中伏)我係你收拾心情自己養大個女,唔好再接觸呢家人同阿女講爸爸死咗就算...其實出世紙好死嘅啫!唔好因呢張紙而自卑,有幾可攞出嚟畀人睇吖..成年人睇到亦都唔覺一回事!根本咁嘅老豆唔要都罷啦!唔通仲要個女跟佢姓咩!你已經好有勇氣生佢出嚟亦都給佢一個家了!你付出時間去陪佢佢自然會感受到你嘅愛!呢樣絕對係真嘅!物質比唔上時間比唔上母愛...虧欠女兒的人不是你呀!唔好自己攬條罪名上身呀

洋房

回覆 小圓圓 的帖子

原本約咗今日傾佢又話唔得閒,咁我俾多一個星期時間佢囉唯有⋯唉內心好煎熬呀!佢話會諗個對大家都好既方案喎。如果真係上佢公司都唔知有冇人喺度,因為經常要出户外做嘢,上佢屋企呢又怕再麻煩到佢屋企人,我唔想好似死纏爛打好似好討厭咁⋯

伯爵府

個男人擺明就係呃女人!你只可以繼續去搵佢傾,但講到尾佢唔認你亦無佢符。提一提你,唔好走去做騷擾佢嘅行為,分分鐘惹上官非!

首頁

尾頁

跳至