自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

附圖攝於2003年3月,仍然不最低價,到8月中原指數才跌到底(31點),今天是180點
有多少人會諗有早知冇乞兒
當時面積是用建築面積

伯爵府

所謂有危先有機,當年買樓需要錢的確少,但需要的膽極大。

要不怕負資產,不怕失業,無懼人云亦云的親友日夜「關心」。

水晶宮

樓,係咩時候買,都係大把人覺得貴。沒人有水晶球預知將來點。做目前自己能力可及的事,不好比自己後悔。

例如我堅拒做租客,咁咪唯有單身時同家人住及盡量省同儲首期。唯有咁。

就算而家租置公屋都係平,都大把人覺得不值,不會買。大家對錢及dream house好執著。

wcpcelia    發表於 21-4-12 12:31
kwhkwh    發表於 21-4-10 11:19

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

當年連病毒都唔知係咩、亦一時三刻找不到藥物醫治、那時根本是極度恐慌、染病等於死亡、銀行易收緊借貸、人人驚冇工做、真係好少人有心情就去買樓~

今日睇返就話平、如在處身在當時、根本就另外一回事~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

TinyTomato 發表於 21-4-10 07:51
所謂有危先有機,當年買樓需要錢的確少,但需要的膽極大。

要不怕負資產,不怕失業,無懼人云亦云的親友日 ...

家母當年幾十萬買單支樓仔的單位比我弟,要full paid.很多銀行當時不做按揭。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

2003年騰訊上市、現在升了900倍、200萬唔買樓、買入騰訊股票、面值18億港元 ~

monicalam    發表於 21-4-10 16:41
lky3107    發表於 21-4-10 11:33
ada0707    發表於 21-4-10 10:06

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

bks2014 發表於 21-4-10 07:46
附圖攝於2003年3月,仍然不最低價,到8月中原指數才跌到底(31點),今天是180點
當時 ...

冇錢冇得買!

象牙宮

所以平時幾時都要積穀防飢..冇人會知幾時有機會

男爵府

回覆樓主:

淘大當年跌到50萬,有個前同事成日講笑話早知就算要借財仔都要買淘大

珍珠宮

畀面勳章

Astra00 發表於 21-4-10 07:53
家母當年幾十萬買單支樓仔的單位比我弟,要full paid.很多銀行當時不做按揭。
...

正想講,按揭都唔批,唔係人人有能力有full pay,所以價不停咁跌。

珍珠宮

如果你經歷過沙士,你就知當年嘅環境同驚恐度比今次新冠嚴峻好多。當年晚上條街係烏燈黑火,見人如見鬼咁。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

當時 ...

個陣元朗yoho 90萬,老公同事買左,衣家發到豬頭 但當年無人知sars係乜事,真係隨時同歸於盡
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

啱價就買,太多人懷念沙士價,死等爛等最後一無所有

睇樓王    發表於 21-4-11 00:14
kwhkwh    發表於 21-4-10 11:20

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 21-4-10 09:54
如果你經歷過沙士,你就知當年嘅環境同驚恐度比今次新冠嚴峻好多。當年晚上條街係烏燈黑火,見人如見鬼咁。 ...

我仲記得,尖東夜餐時間既麥當勞無人架。得兩枱客,就係我地幾個係u做完project 落黎食野,另一枱就係得一個阿伯。
好恐怖,唱k 20蚊可以唱全日...
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

banbanmm 發表於 21-4-10 09:48
正想講,按揭都唔批,唔係人人有能力有full pay,所以價不停咁跌。

當年我和C6換樓,換市區新樓,係沙士剛完,二手已彈了唔少,但新樓樓花樓價末彈,發展商還有唔少優惠時,即睇示範單位,即買,買完才去現場睇吓,外面數樓層,想像吓。當時情景還歷歷在目

舊居因是結婚時買入,在新界區,樓價跌得好甘,所以唔捨得賣,之後一直出租,造就 hold 多一層

好在結婚時買入的新界樓,樓價遠低於市區,才有能力換市區樓和供多一層

伯爵府

就係經歷過沙士,今日樓價依然企硬。
當天我都係啱啱供緊樓,無咩錢。
仲記得2006年我叫同事可以考慮買樓啦,佢本身想買但老公話睇定啲會跌喎,到今時今日都未買,但我已供完樓啦!

昨日睇到份黃竹坑新樓價單,去到$36000一呎,嘩,點買?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

當時 ...

當年我同老公用130萬買左將軍澳新樓

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lemontea520 發表於 21-4-10 09:59
我仲記得,尖東夜餐時間既麥當勞無人架。得兩枱客,就係我地幾個係u做完project 落黎食野,另一枱就係得一 ...

中午去德福睇戲、全戲院得兩個人~

買基金真係好傷

珍珠宮

大力大力 發表於 21-4-10 10:56
中午去德福睇戲、全戲院得兩個人~

果時商場數到人頭

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yaumuimui 發表於 21-4-10 09:57
啱價就買,太多人懷念沙士價,死等爛等最後一無所有

其實早幾年前我已過, 就算沙士重臨, 都唔會去返沙士價
係有D人唔信

天朗氣清

首頁