自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

當年只搵一萬蚊一個月,冇積蓄
二百萬樓係天文數字

水晶宮

不能單一睇沙士價

當時係正值金融風暴後,經濟本身都算低迷,滿街係失業人士,普遍人人工以千做單位,滿街負資產銀主盤。

雖然宜家都係離地。

子爵府

好媽媽勳章

唔使到2003年咁慘情,我2002年冇聊同c6睇吓示範單位,入到去睇冇agent招呼,場面冷清清,仲要TKO新記樓,海景樓可以做9成按揭

象牙宮

回覆樓主:

我爸當年好勇,當年退休拎住大筆錢買樓!佢話都退休,唔使供,唔驚負資產!可惜享福唔耐

水晶宮

TinyTomato 發表於 21-4-10 07:51
所謂有危先有機,當年買樓需要錢的確少,但需要的膽極大。

要不怕負資產,不怕失業,無懼人云亦云的親友日 ...

對!隨時低處未見低的心理恐懼
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢樣歌仔無得repeat 架喇。

而家大把人袋中有錢,諗住又爆一個天災疫情,就立即出手。

可惜原來香港樓係金磚頭真身,不死身,咩事都唔會跌。

子爵府

當時根本擔心連命都無、又隨時失業,沒有明天咁,買樓都唔知做咩?

伯爵府

當年樓價低又點,我當年只係個中學生,邊會有錢買,到我出黎工作,已經完全另一回事

子爵府

szesze_lam 發表於 21-4-10 11:31
當年樓價低又點,我當年只係個中學生,邊會有錢買,到我出黎工作,已經完全另一回事
...

冇錯,時機唔岩都冇法,我有叫阿媽去買淘大,當時70萬咋,可惜冇人理我。

伯爵府

BK Milk勳章

我和C6當年買咗個地舖,相熟的銀行推薦我哋買個銀主盤,真係好抵,買咗直到現在。已經升咗四倍,一直收租。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

queenyeeyee 發表於 21-4-10 09:32
淘大當年跌到50萬,有個前同事成日講笑話早知就算要借財仔都要買淘大
...

我家姐朋友當年就係銀主盤接左淘大,有錢有膽就有機。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

TinyTomato 發表於 21-4-10 07:51
所謂有危先有機,當年買樓需要錢的確少,但需要的膽極大。

要不怕負資產,不怕失業,無懼人云亦云的親友日 ...
最緊要係不怕染咗sars 供唔到樓。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

tinlong22 發表於 21-4-10 11:03
其實早幾年前我已過, 就算沙士重臨, 都唔會去返沙士價
係有D人唔信

當然啦!機會可一不可再,沙士賣樓既呻笨,買左樓既幸運,所以再黎一次類似嘅情況,唔會再為此賣樓,除非出現另一種唔同既危機啦。

大宅

而家根本冇可能跌,大家都知個疫情遲早會過,而且大把人等緊更加冇可能

珍珠宮

回覆樓主:

早兩好多人都話黎多次沙士樓價跌就可以上車,而家呢?跌條毛,係升得無咁癲,但無當年沙士價囉,但整體經濟差過果時。。。

水晶宮

cassie0025 發表於 21-4-10 12:31
早兩好多人都話黎多次沙士樓價跌就可以上車,而家呢?跌條毛,係升得無咁癲,但無當年沙士價囉,但整體經濟 ...

早排有微調的,個個係度等跌。成日話等跌先入,有幾大機會可以呀?

好在我勸掂阿妹去年入手。原先佢仲話等下居屋結果,抽左幾年啦!幾年前買左都供左幾十萬啦!又升多浸錢啦!仲等?最後又係居屋不中!好在有買樓仔!

珍珠宮

回覆樓主:

果陣我係知係好抵,買幾間會發達,但果陣太後生太窮,飯都冇錢食咁濟,身上得幾百蚊,邊有力能買樓

珍珠宮

queenyeeyee 發表於 21-4-10 09:32
淘大當年跌到50萬,有個前同事成日講笑話早知就算要借財仔都要買淘大
...

早知!

好多野都發達

男爵府

cassie0025 發表於 21-4-10 12:31
早兩好多人都話黎多次沙士樓價跌就可以上車,而家呢?跌條毛,係升得無咁癲,但無當年沙士價囉,但整體經濟 ...

而家經濟其實同當年唔同,嗰陣通縮,收緊信貸,各行各業包括銀行金融都受影響,所以對樓價有嚴重衝擊。現在其實只係個別行業受影響,而受影響嘅都未必係業主群,再加上QE令銀紙貶值同咁多年各項壓抑樓市嘅限制,所以持貨的都好穩健。

珍珠宮

大力大力 發表於 21-4-10 07:55
2003年騰訊上市、現在升了900倍、200萬唔買樓、買入騰訊股票、面值18億港元 ~
...

呢條數開心d

首頁

尾頁

跳至