自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

以前物質無咁豐富,生活艱苦D,但笑容好似多D

王國長老

2021勳章 好媽媽勳章 王國長老

那個年代嘅人比較知足,冇咁多投訴,應該比而家嘅人活得開心。

wcpcelia    發表於 21-4-12 10:51
上校車    發表於 21-4-10 10:45

水晶宮

2021勳章

麟媽媽 發表於 21-4-10 09:41
那個年代嘅人比較知足,冇咁多投訴,應該比而家嘅人活得開心。

當時我們非常窮困,但相對壓力又冇咁大
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

2021勳章

我哋嗰時冇咁多投訴,冇咁多怨氣。
肚餓就自己去煮飯,冇錢就想辦法去賺錢,就係咁簡單。無而家咁多福利,反而更懂自食其力。

Chunma8083    發表於 21-4-12 13:47

大宅

2021勳章

我覺得80-90 年代D人開心D

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

毫無疑問,對於我來講,覺得八九十年代開心好多好多,雖然物質,科技同現今無得比,但人相對地簡單,容易滿足,兒時食支雪條,去公園玩也帶給我很多美好回憶,回想起非常懷念!

瑪瑙宮

牛年勳章 2021勳章

嗰時啲人知咩叫自食其力,知咩叫滿足

侯爵府

2021勳章

Rose^^ 發表於 21-4-10 10:04
毫無疑問,對於我來講,覺得八九十年代開心好多好多,雖然物質,科技同現今無得比,但人相對地簡單,容易滿 ...

係呀,嗰陣時冇出外旅行,冇去食自助餐。最大嘅娛樂就係同鄰居一班孩子通樓走,落樓下公園玩,一班野孩子咁,但係好開心。

翡翠宮

牛年勳章 2021勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

知足。不怨天,不由人,自然快樂。
依家d人,係覺得全世界欠佢!

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

嗰時開心啲,窮係窮,但身邊人個個都咁上下,家家都係為口奔馳,唔會而家咁,貧富懸殊,又多左社交媒體,個個同人比較,就覺得自己冇人地咁幸福

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

白毛毛 發表於 21-4-10 10:10
係呀,嗰陣時冇出外旅行,冇去食自助餐。最大嘅娛樂就係同鄰居一班孩子通樓走,落樓下公園玩,一班野孩子 ...

細個去麥當勞係好大件事,要著曬飲衫去㗎 !

瑪瑙宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

熊熊老婆 發表於 21-4-10 10:14

真係誇張喎

瑪瑙宮

牛年勳章 2021勳章 精叻鼠年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

80/90年代, 大部分人為左生活, 好捱得苦, 都好開心!!

侯爵府

2021勳章

熊熊老婆 發表於 21-4-10 10:14

我家貧,一年去一次。
回想起我媽當時有點怕,因為少去,怕比人睇小,會唔好意思(問題在自己)。
現在的人窮,會上電視怪政府,怪人哋有錢過佢。
世界真的變了。

大宅

2021勳章

嗰時啲細路仔,讀書就返半日,冇其他嘢學,有都係一兩樣,其他時間就係玩,無太多物質,無外遊,好簡單但好開心...

伯爵府

牛年勳章 2021勳章

白毛毛 發表於 21-4-10 10:19
我家貧,一年去一次。
回想起我媽當時有點怕,因為少去,怕比人睇小,會唔好意思(問題在自己)。
現在的 ...

仲要嗰陣時我父母帶我哋去中環嗰間!好緊張㗎 !去食晏晝九點鐘就換定衫㗎喇!

侯爵府

2021勳章

熊熊老婆 發表於 21-4-10 10:21
仲要嗰陣時我父母帶我哋去中環嗰間!好緊張㗎 !去食晏晝九點鐘就換定衫㗎喇!
...

珊瑚宮

2021勳章 精叻鼠年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前既人個個都好努力生活,開心又有人情味

侯爵府

2021勳章

白毛毛 發表於 21-4-10 10:19
我家貧,一年去一次。
現在的 ...

價值觀扭曲晒

子爵府

畀面勳章

8,90年代是開心, 大家都無咩所謂, 大家讀書又唔多, 做到就得, 做唔到咪算囉, 輕鬆愉快又一DAY。

依家唔係勞動力生產嘛, 行科技, 用電腦, 係腦力生產時代, 要求都唔同既。

最常講一句就係 "依家請你返黎係做野唔係學野! "
以前成日都會講 "唔識唔緊要, 學囉, 最緊要係你肯學。"

依家大家普遍學歷比8,90年代高左, 有D野既要求相對地唔同左, 就好似她她她的少女時代咁, 不能沿用舊果套手法去經營餐廳既道理一樣。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊