自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

selinako^^ 發表於 21-4-10 23:54
我識人出黎做野,父母問佢比家用,佢即刻反面同我地呻話父母點差,開口埋口都係錢,父母只想 ...

好彩識唔到呢啲人啫

我地果代係回饋父母,新生代就只會怨父母點解要帶佢地嚟呢個世界。唔識感恩,give and take,只想take,而唔想give,又要買iPhone,又要去旅行,但又想買大屋。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 21-4-11 00:14

好彩識唔到呢啲人啫

佢地只想收獲,唔想付出
佢覺得由細到大都係食住屋企,從來冇變過,唯一變左就係佢出左黎做野,一出黎做野就要謀佢既錢
佢叫男友比錢佢做零用,點知男友反價話人工有一半比佢佢阿媽,比唔到咁多…朋友嬲佢男友…仲叫我地幫佢諗方法令佢男友唔比咁多家用佢阿媽
另一朋友話叫男友同佢同居,唔係食住父母…就大條道理比少d
點知果個人即刻話佢搵緊地方搬,叫埋男友一齊住

子爵府

ksliu7272 發表於 21-4-10 09:33
以前物質無咁豐富,生活艱苦D,但笑容好似多D

我諗返起細過非常純真非常開心

琥珀宮

selinako^^ 發表於 21-4-11 00:28
佢地只想收獲,唔想付出
佢覺得由細到大都係食住屋企,從來冇變過,唯一變左就係佢出左黎做野 ...

生著呢啲,真係生舊叉燒好過,仲想洗男友錢? 呢種港女,扔得快好世界。

伯爵府

以前開心D
大家簡簡單單
又有上流機會

子爵府

2024年龍年勳章

香港當然以前快樂啲!

Life must go on

公爵府

回覆樓主:

宜家好多人怨天怨地,唯獨唔怨自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

嗰陣個個靠自己,殖民地政府都係五、六十年代先有公屋政策,社會保障不多,大家唔會怨天怨地。
有錢會請本地姨姨、媽姐,唔係家陣個個都話請外傭,自己生連揍都唔識又唔想

大宅

最簡單一個問題
穿越返去1970年/1980年
用而家嘅我去過舊時嘅日子
我唔想

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

minna456 發表於 21-4-10 10:03
我覺得80-90 年代D人開心D

X2⃣️⋯⋯我自己都係以前開心啲,需然而家物質豐富啲。

侯爵府

回覆樓主:

社會進步咗,市民既要求多咗,因為以前無權利,大家安分守己,只能靠自己,但當資訊發達,知道先進國家有咁多福利,就想看齊,加上政客為選票,鼓勵市民追求資助,唔駛做有錢派,自然贊成,令大家習慣了不知感恩。

珍珠宮

80年代開心啲,當時香港經濟起飛,人人有飯開,社會資源比較集中本地人。當時社會係由零到一,大家睇到係上升軌,心態上一定係積極。

子爵府

回覆樓主:

以前只要你肯捱肯做,生活唔係問題,加上個個願為生活打拼,所以無咁好怨言
依家真係好似少少嘢就怨天怨地怨政府,個個不想努力了咁款

男爵府

Onlok 發表於 21-4-10 14:16
咦!咁啱嘅
我第一次去麥記係參加小朋友生日會,真係着條靚裙去,直頭係盛事,唔洗錢有得食 :joy ...
我小學讀下午班,以前細過冇冷氣,上午太熱瞓唔到,10到阿媽便會和我哋去附近的大會堂凉冷氣。

公爵府

2024年龍年勳章

嗰陣時一般人都讀得書少、但係明事理。絶對無依家啲人咁盟塞。所以我覺得世界係退步緊

公爵府

2024年龍年勳章

schricky 發表於 21-4-11 06:24
以前只要你肯捱肯做,生活唔係問題,加上個個願為生活打拼,所以無咁好怨言
依家真係好似少少嘢就怨天怨地 ...
你未見過揮春大大個字寫住「不勞而獲亅咩?

別墅

MGM_DRAGON 發表於 21-4-11 03:03
最簡單一個問題

唔可以咁講,你已享受過現代的物質,穿越返去由有變冇,當然唔會開心,剩係無手機已經唔得,但當時的人個個都無,唔覺得係問題

公爵府

2024年龍年勳章

Anpanmama 發表於 21-4-11 02:40
嗰陣個個靠自己,殖民地政府都係五、六十年代先有公屋政策,社會保障不多,大家唔會怨天怨地。
有錢會請本 ...
依家啲人一向認為有錢大晒、用錢就可以解决所有問題

男爵府

回覆樓主:

而家生活富裕,食自助餐已經無感覺慣晒食好住好

別墅

MGM_DRAGON 發表於 21-4-11 03:03
最簡單一個問題

不過你條問題好得意,我成日幻想穿越返去八九十年代生活會點

首頁