自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

別墅

ksliu7272 發表於 21-4-10 09:33
以前物質無咁豐富,生活艱苦D,但笑容好似多D

認同呀! 以前啲人簡單啲!係會開心好多!

侯爵府

2021勳章

ksliu7272 發表於 21-4-10 09:33
以前物質無咁豐富,生活艱苦D,但笑容好似多D

一定係以前,生活冇咁艱難,只要肯做肯捱肯問,自己可以逐步向上,就算人工冇而家咁多,但真係開心好多,而家啲人又多怨氣,朋友之間又多疾妒,好麻煩

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jyuensh 發表於 21-4-10 12:31
係,用條繩玩"挑大海"已經玩好耐

我記得以前會拎晒屋企公仔用毛巾包住其他濕星玩具扮去旅行, 喺超市執到價錢紙帶, 自己寫幾錢貼喺玩具扮超市賣野

侯爵府

2021勳章

而家快樂好多,搵到錢又可以去玩去輕鬆,以前社會經濟唔好,搵錢唔係咁易,搵到既都唔會好多

珍珠宮

2021勳章

annlee 發表於 21-4-10 11:54
以前知足常樂,現今世代太急功近利

大宅

回覆樓主:

唔係以前個年代特別好,只係現今嘅你已經唔係小童,你懷緬的是那個無憂無慮的赤子之心而已,每個年代都有屬於那年代的幸福,亦唔覺得現今嘅人特別衰,至少我遇到嘅絕大部份係好人!
每個年代或者每個階段都有快樂,點解諗到而家好慘咁?

wcpcelia    發表於 21-4-12 10:52
adaleung717    發表於 21-4-11 01:59
capricornbb    發表於 21-4-10 13:23

侯爵府

2021勳章

回憶通常有濾鏡,美化當年係好正常。我當年考會考,每日都擔心自修室無位,放榜前要自己去搵資料。A Level 放榜前停經。我仔今年代DSE ,現在坐喺我則邊睇緊動漫'休息' 緊。我相信,我仔中學生活係比我中學生活開心。

男爵府

牛年勳章 2021勳章

回覆樓主:

我好感恩成長於8 90年代, 一個簡單而有人情味嘅年代

伯爵府

2021勳章

生活質素一定依家好很多。
我細個同大部分同學住公屋,算食得飽,但真係無多餘錢去做發展其他嘢,屋企亦太細,無私人空間。所以我一出嚟做嘢,就目標要改善家人生活環境,俾家人有足夠餘錢去做自己喜歡嘅事,暫時呢三十年社會條件容我達成呢個目標,我好滿意。

公爵府

2021勳章 2018母親節勳章

果時自己仲係細路一名,無憂無慮,梗係比現在開心啦!

子爵府

2021勳章

mini122 發表於 21-4-10 10:12
嗰時開心啲,窮係窮,但身邊人個個都咁上下,家家都係為口奔馳,唔會而家咁,貧富懸殊,又多左社交媒體,個 ...

係呀,以前冇fb,睇唔到人曬命,最多都係聽人吹水,聽完就算,家陣影晒相,又要焗住俾like

侯爵府

2021勳章

因為窮過,知一切得來不易,所以更懂珍惜丶感恩

珍珠宮

2021勳章

MC媽 發表於 21-4-10 10:43
八十年代之前嘅人:知足。
而家啲人:人心不足。
以前社會大部份人都係窮,買唔起唐樓私樓衹能夠住入徙自區, ...

exactly,以前港英政府咩福利都無比,港人要自力更生,要努力上進改善生活。一份工唔夠做多份兼職,晚上讀夜校進修。不過唔知由幾時開始,有人灌輸我哋欠左下一代,只想佢哋健康快樂生活的想法,結果咪變成而家咁

珍珠宮

2021勳章 畀面勳章

mickeywinnie3 發表於 21-4-10 09:52
當時我們非常窮困,但相對壓力又冇咁大

我細個都好窮,但嗰時我哋都冇話唔開心

同埋我身邊d人生活水平都咁上下,大大部分住公屋,無乜比較下,人都開心啲

琥珀宮

牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前d人簡單啲
亦都容易開心啲
相知相遇相識

子爵府

牛年勳章 2021勳章

之前人與人之間既信任度高d,去公園395識7都可以一齊玩,開住度門屋企無人都唔怕,隔離左右會互相照顧。
訓醒或放學,行過隔離屋族間搵人出來玩,玩到夠鐘亞媽大聲叫食飯啦,咁就散水,簡簡單單,開開心心。
好又一餐唔好又一餐,邊會好似依家咁,嫌三嫌四,一日到黑就係投訴,不滿!

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

講返呢個節目,睇返當時訪問8 90年代嘅小朋友,雖然社會環境比較差,但原來當時嘅人已經好成熟,有思想,善良同知足。比起生活富裕的今日,更簡單快樂。好似年紀少少的炒賣家鄭源源,問佢人覺得最緊要係咩?估唔到佢答親情第一金錢第二。親情呢2個字真係好耐無聽人講過

wcpcelia    發表於 21-4-12 10:52

子爵府

2021勳章

回覆 Jessietai 的帖子

尋日喺lift裏面先有個女人問我, 層樓係租定買,我帶佢遊花園
人大咗閱歷多咗,覺得防人之心不可無
以前會覺得老公太緊張
(我自小睇住阿媽周圍同人講自己啲嘢
以為坦率係好事)

子爵府

2021勳章

回覆 laukkk 的帖子

我都覺得睇多咗呢啲,不其然就多咗比較,惡性循環

珍珠宮

2021勳章 熱血金章

ricecooking 發表於 21-4-10 13:32
講返呢個節目,睇返當時訪問8 90年代嘅小朋友,雖然社會環境比較差,但原來當時嘅人已經好成熟,有思想,善 ...

佢媽媽好識教仔。會解釋佢早d蝕錢,好過過分抄賣。個仔去商場睇過,就知要收手
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊