自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

【本報訊】一年收入達360萬元的牙醫,被指於5年前訛稱曾為一名老翁拔去4顆牙齒,藉此騙取關愛基金1,600元。他否認一項欺詐罪,經審訊後,昨天在沙田法院被裁定罪名成立。裁判官彭亮廷稱,雖然本案涉及的款項屬公帑,但考慮到金額不大,故準被告保釋至4月29日判刑,期間為被告索取社會服務令報告。

訛稱為老翁拔牙
35歲被告譚俊彥被控於2016年3月22日,在一份呈交給關愛基金長者牙科服務資助項目辦公室的申領款項表格中,作虛假申報,即指曾替病人梁偉拔掉4顆牙齒,而誘使關愛基金批準發還1,600元給被告。梁事發時年逾70歲,他已在2019年去世。

裁判官指被告診所紀錄中,從沒記載曾為梁的4顆牙齒進行任何治療或手術程序,這不是遺漏部分資料或手民之誤,看不到被告有任何基礎作有關申報。又指,考慮到被告曾在申報欄上改動牙齒的數目,並在旁邊加簽,故裁定被告必然懷有不誠實意圖,並作虛假陳述,因此裁定被告罪成。辯方律師求情指,被告已婚,其妻有身孕,又透露被告平均每月收入達30萬元。辯方稱本案相對而言嚴重性較輕,又謂被告重犯機會低,冀法庭判處非監禁式刑罰。案件編號:STCC 1449/2020

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210410/00176_036.html

琥珀宮

FS 發表於 21-4-10 21:33
【本報訊】一年收入達360萬元的牙醫,被指於5年前訛稱曾為一名老翁拔去4顆牙齒,藉此騙取關愛基金1,600元。 ...

30萬一個月

男爵府

原來牙醫咁好揾

wcpcelia    發表於 21-4-12 11:21
te quiero mucho mi amo

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

止唔止呃一次

別墅

回覆 我愛Corina 的帖子

之前嗰個牙醫,又係呃關愛基金,不過告佢唔入,佢成日串通病人呃保險公司,明明無脫牙,補牙,又話脫咗牙,佢自己本身都係保險經紀,知道法律隙

goldpiglet    發表於 21-4-10 23:31

男爵府

【本報訊】一年收入達360萬元的牙醫,被指於5年前訛稱曾為一名老翁拔去4顆牙齒,藉此騙取關愛基金1,600元。 ...

唔知係咪長沙灣嗰位,如果係嗰位嘅之前都聽過有街坊話佢呃人同收費唔合理。

象牙宮

貪心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我愛Corina 發表於 21-4-10 22:54
止唔止呃一次

一定唔止啦!慣犯比人查。唔認罪罪成,都會輕判?職業好,真係上庭都抵啲。

珍珠宮

好媽媽勳章

CHOR~CHOR~ 發表於 21-4-10 23:07
唔知係咪長沙灣嗰位,如果係嗰位嘅之前都聽過有街坊話佢呃人同收費唔合理。
...

Google 同名牙醫係有個診所在長沙灣,而同名牙醫亦有在馬鞍山有診所。佢報話月入30萬,都唔知有幾多係呃番來

就算月入10-15萬都好多,點解要呃政府或呃病人!真係衰!

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

原來牙醫收入都拍得住婦科

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我錯重點,牙醫個名叫譚俊彥

侯爵府

2024年龍年勳章

貪心

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

bobocheung65 發表於 21-4-10 22:33
原來牙醫咁好揾

我有個唔太親嘅親戚做牙醫,買仟萬樓一炮過俾錢,結婚鑽戒$3x萬。

男爵府

amypekkle 發表於 21-4-10 23:27
Google 同名牙醫係有個診所在長沙灣,而同名牙醫亦有在馬鞍山有診所。佢報話月入30萬,都唔知有幾多係呃番 ...

係呀佢又同個藝人同名,所以佢幾年前新開張嗰陣就已經有啲印象,跟住冇耐就有街坊話佢。

別墅

回覆 mandy952 的帖子

好多年前, 有次我牙痛搵個陌生牙醫, 佢問我照唔照X光, 我以為問即係需要照, 無問幾錢...無端洗咗千幾文. 全程唔夠10分鐘, 話無咩, 無野要做, 估佢根本就唔洗照X.
扔;這字讀wing1怪唔怪? 有無人讀書時咁讀過? 我認為讀jing4至啱.

大宅

11B 發表於 21-4-10 23:38
我有個唔太親嘅親戚做牙醫,買仟萬樓一炮過俾錢,結婚鑽戒$3x萬。

年紀準備退休?咁低息都full pay??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

搵咁多仲呃
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

訛稱為老翁拔牙

35歲被告譚俊彥被控於2016年3月22日,在一份呈交給關愛基金長者牙科服務資助項目辦公室的申領款項表格中,作虛假申報,即指曾替病人梁偉拔掉4顆牙齒,而誘使關愛基金批准發還1,600元給被告。梁事發時年逾70歲,他已在2019年去世。

裁判官指被告診所紀錄中,從沒記載曾為梁的4顆牙齒進行任何治療或手術程序,這不是遺漏部分資料或手民之誤,看不到被告有任何基礎作有關申報。又指,考慮到被告曾在申報欄上改動牙齒的數目,並在旁邊加簽,故裁定被告必然懷有不誠實意圖,並作虛假陳述,因此裁定被告罪成。辯方律師求情指,被告已婚,其妻有身孕,又透露被告平均每月收入達30萬元。辯方稱本案相對而言嚴重較輕,又謂被告重犯機會低,冀法庭判處非監禁式刑罰。案件編號:STCC

月收入3千元去申請。

月收入3萬元都不會去申請。

關愛基金$1600 該由70 伯伯申請, 还是醫生代辦???

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

11B 發表於 21-4-10 23:38

咁點解tvb 咩歌手牙醫要做tvb 藝員 差好遠喔 人工
te quiero mucho mi amo

首頁

尾頁

跳至